Recenzie Cartea Vieții de Deborah Harkness

04/03/2020

Cartea vieții copertă

Titlu: Cartea Vieții

Autor: Deborah Harkness

Nr. de pagini: 591

Editura: Litera

Traducător:  Ana Dragomirescu

Știți cum este să luați primul volum dintr-o serie și să fiți reticenți în ceea ce-l privește? Aproape siguri că nu este ceea ce aveți voi nevoie? Apoi se întâmplă ca de gura cuiva să citești primul capitol din volumul întâi. Vreo lună mai târziu de trezești că termini volumul trei din serie, în doar două zile, ca mai apoi să visezi două nopți la rând scene din carte. Nu ați pățit? Ei bine, eu da. Iar seria care îmi bântuie visele de două nopții este Cartea Pierdută a Vrăjitoarelor.

Cartea Vieții de Deborah Harkness

Cartea Vieții de Deborah Harkness este cel de-al treilea volumul din Cartea Pierdută a Vrăjitoarelor și este volumul pe care eu nu l-am putut lăsa din mână. Ca majoritatea scriitorilor de fantasy, Deborah a ales să ducă suspansul la maxim în volumul ce încheie povestea personajelor principale. Deci în caz că dați curând comandă de această carte de pe libris, vă sugerez să începeți cartea vinerea. Nu de alta, dar să nu fiți nevoiți să citiți în timp ce mergeți pe holurile facultăților.

Povestea din această carte este despre cum Diana, personajul feminin principal, acceptă cine este într-un final. Întoarsă din secolul XVI, Diana tinde să joace o mulțime de roluri în timp ce încearcă să se acomodeze cu vechea sa viață. După pagini întregi și o ceartă zdravănă de la mătușa sa, Sarah, Diana realizează că nu poate fugi de ceea ce este. Mai exact, vrăjitoare. O vrăjitoare însemnată ca fiica a unuia dintre cei mai temuți vampiri care au călcat pământul vreodată.

Provocări la tot pasul

Volumul Cartea Vieții este plin de provocări pe care Matthew și Diana trebuie să le depășească. Ceea ce mi s-a părut spectaculos a fost faptul că Deborah alege să îi separe pe aceștia și să îi treacă prin provocări individuale. Astfel, pentru a putea devenii părinții unor copii speciali, cei doi sunt nevoiți înainte de toate să își rezolve propriile probleme. Iar în cazul unuia dintre ei, probleme sunt ascunse sub preș de câteva secole bune. Însă uneori este nevoie doar de o amenințare potrivită și o privire ucigătoare pentru ca vampirul nostru să se apuce într-un final de treabă.

Tot în această carte avem parte de multe răsturnări de situație și de regăsiri de după câteva secole. Dacă pentru Matthew și Diana au trecut doar câteva zile de gând și-au văzut prietenii în secolul XVI, pentru restul timpul a trecut cu greu și a lăsat o mulțime de cicatrici. Implicările de acum 400 de ani au lăsat și unele răni, iar Philippe de Clairmont și-a jucat cărțile acum multă vreme. Chiar dacă mort de un secol, urmările alegerilor lui le dau mari bătăi de cap membrilor familiei și le reamintește unora dintre ei cine este șeful și fondatorul lor chiar și dincolo de mormânt.

Per total, pot spune că această serie a fost una cu adevărat dragă sufletului meu. Universul creat de Deborah Harkness se continuă cu încă o carte, Fiul Timpului care îl are în centrul său pe Marcus – unul dintre fii lui Matthew.

No Comments

Leave a Reply