Titlu: Școala Nopții
Autor: Deborah Harkness
Nr. de pagini: 640
Editura: Litera
Traducător: Ana Dragomirescu
Anul acesta a fost unul foarte bogat din punct de vedere livresc pentru mine. Am avut parte de aventuri pe tărâmuri magice, de călătorii în timp, răsturnări drastice de situații și schimbări ale legilor vechi de mii de ani. Astăzi am plăcerea de a vă vorbi despre o carte care cuprinde toate lucrurile menționate mai devreme. Mai mult decât atât, în acest volum al seriei, ne vom bucura și de câteva elemente istorice bine plasate pentru ca și un iubitor de ficțiuni istorice să zâmbească satisfăcut. Fără alte introduceri, zic să ne apucăm de vorbim despre Școala Nopții de Deborah Harkness, continuarea romanului Cartea pierdută a vrăjitoarelor.
Școala Nopții de Deborah Harkness
La finalul volumului întâi al seriei Cartea pierdută a vrăjitoarelor, Diana și Mathew alegeau să se retragă din scenă într-un loc în care dușmanii lor din prezent să nu îi poată atingă. Pentru asta, Mathew alege să meargă înapoi în timp. Mai exact la finalul secolului XVI. Ceea ce nu știu cei doi îndrăgostiți este că trecutul le va aduce noi provocări, nu le va da suficient timp pentru antrenament și îi va pune față în față cu oameni care nu mai există de mult în prezent. Unul dintre aceștia fiind chiar tatăl lui Mathew, Phillipe care a ales să moară după ce a fost torturat de naziști în al Doilea Război Mondial.
Deșii părea un loc potrivit în care să se ascundă, Londra anilor 1590 se dovedește a fi destul de problematică. Mathew cel din secolului 21 îi ia locul celui din secolul XVI, iar teatrul pe care trebuie să îl joace pentru a-și convinge prietenii că nu s-a schimbat nimic îl pune în dificultate. Ura sa pentru vrăjitoare este cunoscută de către toată lumea. Tocmai de aceea, faptul că fără știrea nimănui s-a însurat cu una îi surprinde pe toți. Iar pentru mulți, aceasta va fi un motiv pentru a-i declara război deschis Dianei.
Adaptarea în trecut, dar și în familie
Diana Bishop este cu totul specială. Dacă volumul întâi nu a arătat asta cu adevărat, atunci Școala Nopții este volumul revelator al puterilor Dianei. Tot ceea ce credea despre sine se dovedește a fi doar parțial adevărat. Este supusă la mai multe teste pentru a înțelege ceea ce poate să facă cu adevărat. Primele teste vin din partea prietenilor lui Mathew ce încearcă să îi verifice de mai multe ori loialitatea acesteia față de soțul său. Ba chiar are de luptat împotriva geloziei unui demon ce îl iubește pe Mathew. Membrii Școlii Nopții vor fi care mai de care mai inventiv în ceea ce privește povestea celor doi călători. Și până la urmă, creativitatea și filosofia sunt specifice acestei “școli” și membrilor ei: Walter Raleigh, aventurier şi scriitor, favorit al reginei, dramaturgul Cristopher Marlowe, scriitorul şi cărturarul George Chapman, matematicianul şi astronomul Thomas Harriot.
Tot în acest volum avem parte de mai multe reuniuni de familie. De departe cel mai carismatic personaj mi s-a părut Phillipe. Cunoscut în acea perioadă și ca ”făuritorul de regi”, Phillipe este cel care trebuie cucerit pentru ca mariajul celor doi îndrăgostiți să capete însemnătate. Iar pentru acest lucru, bătrânul vampir îi trece prin sabie și foc. Cred că perioada pe care cei doi au petrecut-o alături de ei a fost favorita mea din întreg romanul. Un adevărat caleidoscop de glume, lecții de etichetă și dueluri ce aveam să scoată la iveală bestia din Mathew, dar și încercări sufletești și răni vechi pe care acesta nu le-a putut închide timp de 500 de ani.
Sunt mult mai multe personaje de care m-am îndrăgostit în acest roman și chiar mai multe cele pe care aș fi vrut să le văd moarte. Ținând totuși cont că Mathew și Diana se vor întoarce în prezent la un moment dat, pot să spun că aceia care mă enervau au murit până la urmă măcar de bătrânețe. Cred că personajul care mi s-a părut cel mai supărător a fost împăratul Rudolf. Din păcate, a trebuit să îl suport multă vreme. Și pentru cei care vor achiziționa această carte( este pe stoc pe libris.ro), vă recomand multă răbdare în ceea ce privește acest personaj. În cazul în care nu mai puteți suporta, îi puteți oricând scoate portretul la imprimantă și să jucați dartz cu acesta pe post de țintă.
No Comments