Cărți de pus sub brad – ediția fantasy 2019

19/12/2019

 După cum am promis am revenit cu o ediție specială a seriei Cărți de pus sub brad. Acum o săptămână am postat varianta actualizată pentru anul 2019 ( o puteți accesa dând click aici) în care vă povesteam ce cărți mi s-au părut interesante pe parcursul acestui an. Cum majoritatea cărților pe care le-am citit au fost fantasy, am hotărât să fac o listă separată cu acestea. Menționez că lista aceasta nu este un top. Ordinea cărților este aleatorie, în funcție de cum mi-am amintit titlurile lor.  Introducerea fiind făcută, reducerile pe libris. ro fiind în toi, zic să începem deci să vorbim despre favoritele fantasy ale acestui an bogat în lecturi.

Seria Tronul de Cleștar de Sarah J. Maas

Ar fi cu adevărat imposibil să fac un top în care să nu includ seria Tronul de cleștar. Am fost cu adevărat obsedată de această serie în prima parte a anului 2019 și probabil voi fi din nou obsedată din ea în momentul în care se va traduce complet și la noi. În acest moment din serie sunt traduse 5 volume din 7, iar cel de-al 6 lea este promis în primăvara lui 2020.

În universul creat în Tronul de Cleștar, lumea a fost cândva un loc plin de magie. Însă, la un moment dat, aceasta a dispărut. Odată cu dispariția magiei, un rege întunecat a început să cucerească ținut după ținut, a înrobit orice creatură ce ar fi posedat vreodată magie și a băgat groaza în fiecare locuință. S-au construit lagăre  în care oamenii să slujească până la moarte fără vreo posibilitate de scăpare.  Există o singură persoană care ar putea să lupte pentru a învia ținuturile de demult, o singură faptură Fae sub cârmuirea căruia regatele pierdute s-ar ridica pentru a-și cere libertatea. Însă Aelin a dispărut la puțin timp după ce părinții săi au fost uciși. Și nimeni nu știe dacă aceasta mai trăiește.

Fără îndoială seria Tronul de Cleștar a fost favorita mea anul acesta. Așa că vă las link către site-uri de unde puteți achiziționa măcar primul volum. ( se poate cumpăra de pe libris, cartepedia, cărturești)

Instrumente Mortale de Cassandra Clare

 O altă serie fascinantă este reprezentată de Instrumente Mortale. Seria aceasta se centrează pe lumea vânătorilor de umbre, iar acțiunea se desfășoară într-o perioadă de timp relativ recentă ( comparativ cu Dispozitive Infernale unde acțiunea are loc în secolul XIX). Lumea vânătorilor de umbre reprezintă o lume suprapusă peste a noastră, dar inaccesibilă celor care nu posedă magie. Această lume este plină de făpturi supranaturale nu mereu bine intenționate. Pentru a păstra ordinea, îngerul Gabriel a creat vânătorii de umbre. Oameni supra calificați cu abilități în ale magiei. Însă acest lucru nu i-a ferit de ei însăși, de propriile orgolii și de dorința de putere. Ce se întâmplă când forțele binelui o iau pe calea răului? Când cineva își uită menirea și începe să se creadă superior lui Dumnezeu?

Ei bine, eu nu vă pot spune asta. Dar Cassandra Clare poate. Iar cărțile sale sunt disponibile pe libris, cartepedia, cărturești.

Tinere Elite de Marie LuTinerele Elite

Tinere Elite de Marie Lu este o carte remarcabilă prin evoluția personajului principal. Adelina este la începutul acestei serii o tânără amărâtă, o paria a societății în care trăiește datorită însemnelor sale. Febra sângelui a afectat o mulțime de copii ce mai târziu au dezvoltat puteri extraordinare. Frica s-a instalat în rândurile societății, iar tot cei însemnați au devenit proscriși. Copii aruncați pe stradă de către propriile familii, execuții publici, nobili deveniți sclavi.  De-a lungul celor trei volume vom observa evoluția ei într-o tânără curajoasă ca mai apoi să decadă din ce în ce mai mult pe măsură ce povestea continuă. Avem de a face cu un sens invers al evoluției obișnuite din clasicele romane fantasy. Adelina devine chiar mai rea decât oamenii care o chinuiau cândva și numai un singur sentiment o poate salva. Și nu, răspunsul nu este în ochii celui pentru care ar fi murit cândva.

Recenziile primelor două volume aici și aici.

Acestea ar fi cele 3 serii fantasy care m-au impresionat anul acesta, serii pe care le-am citit complet. Recunosc, am mai citit câteva cărți fantasy bune. Dar nu am reușit să termin întreaga serie, lucru care se va întâmpla probabil la anul. Ca atare în ediția Cărți de pus sub brad 2020 este posibil să avem mult fantasy despre care am aflat în 2019. Dacă aveți vreo recomandare fantasy care trebuie neapărat să apară la anul pe lista mea, vă rog să îmi spuneți.

 

2 Comments

  • Georgiana 19/12/2021 at 7:59 pm

    De unde poți cumpăra toate cărțile din Sadowhunters?
    Unde le poți găsi??

    • Poteca Luiza 13/01/2022 at 7:12 pm

      Se vor reedita curand

Leave a Reply

%d bloggers like this: