Bună tuturor! Mai este foarte puțin până la Crăciun, mai exact două săptămâni. Ca atare, zic că este momentul potrivit să vorbim despre cărți de pus sub brad, ediția 2019. De ce avem nevoie de o ediție? Pentru că am avut acest gen de articol și anul trecut și îmi place să cred că va deveni o tradiție aici pe blog. Anul trecut articolul a fost împărțit în două și puteți accesa partea I dând click aici, iar partea a II-a dând click aici. Acum că am terminat și cu scosul articolelor vechi de la naftalină, zic să vedem ce cărți bune am descoperit în anul 2019.
Alo? Albert Einstein la telefon R.J. Gadney
Alo?Albert Einstein la telefon își merită pe deplin locul pe această listă. O carte de ficțiune care are rolul de a-l prezenta pe celebrul savant Albert Einstein într-un mod mult mai accesibil publicului larg. Astfel, savantul recunoscut pentru formula E=mc^2 este transformat sub ochii noștri într-un bărbat cu mult haz, iubitor de muzică și cu capacitatea de a fascina o sală întreagă atunci când vorbește. Născut într-o perioadă în care fizica teoretică lua amploare, Einstein nu s-a potrivit în nicio scoală, a fost marginalizat de mic și mai apoi nevoit să fugă din țară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alo? Albert Einstein la telefon este despre viața lui, despre cum a descoperit celebra ecuație și de ce aceasta nu i-a adus premiul Nobel, despre cum s-a refugiat în țări străine și când i-a fost propus să devină președinte.
Recenzia completă aici.
Femeia la 1000 °C de Hallgrimur Helgason.
Despre Femeia la 1000°C sunt foarte multe de spus. Dar cred că motivul care m-a făcut să o includ în această listă este modul în care este narata acțiunea. Pe întreaga durată a lecturii romanului Femeia la 1000°C am avut impresia că stau alături de Herra. Că suntem amândouă în garajul său, eu îi aduc pe ascuns țigări, iar ea îmi povestește viața sa plină de aventuri. S-a creat între noi o legătură ciudată cum se poate crea doar între un om aflat la finalul vieții și unul aflat la începutul ei. Ca și cum Herra ar fi ruda aceea bătrână care enervează pe toată lumea, iar eu am tras lozul câștigător la inima ei.
Povestea Herrei nu este deloc simplă. Este povestea unei femei care s-a maturizat în plin război, o femeie care a supraviețuit, care a fost fugărită, care a luptat, care a și pierdut. Este genul de poveste pe care o crezi posibilă doar în filme. Hallgrimur Helgason a creat povestea acestui roman inspirându-se din viața nepoatei primului președinte al Islandei, trecând peste granițele realității pentru a o crea pe această femeie remarcabilă.
Recenzia completă aici.
În intimitatea secolului 19 de Ioana Pârvulescu
Poate cea mai surprinzătoare carte de anul acesta, În intimitatea secolului 19 de Ioana Pârvulescu m-a surprins prin descrierile sale, prin scrisorile lungi și sentimentele adânci ale înaintașilor noștri. Această carte m-a purtat într-un timp apus, în care drumul de 16 ore cu trenul până la Iași era o plăcere, în care limba franceză era vorbită de copii de 7 ani, iar Bucureștiul abia se pava. Prin această operă semnată de Ioana Pârvulescu cititorul va avea șansa să cunoască unele dintre cele mai intime gânduri ale unor români de seama, va citi din jurnalele lui Rosetti sau Maiorescu, va avea șansa să afle ceea ce credea tânărul doctor Davila ajuns pentru prima oară în România. De asemenea, va afla și ce gânduri îl încercau pe Petre Ispirescu, dar și ce îi scria Mihai Eminescu Veronica Micle.
Recenzie completă aici.
Hemingway și cu mine de Paula McLain
Martha Gellhorn a fost o scriitoare profundă, o călătoare pasionată, corespondentă de război încă de la Războiul Civil Spaniol și până la Invazia din Golful Porcilor, din Vietnam în El Salvador și Panama. Subiectul invaziei l-a abordat la venerabila vârstă de 81 de ani. Femeia aceasta a trăit din plin, din pasiune pentru scris, pentru adevăr, pentru călătorii. A ars intens și s-a stins în momentul în care nu a mai putut scrie din cauza bolilor bătrâneții. Această femeie remarcabilă și-a încrucișat drumul cu mari nume ale literaturii, cinematografiei, muzicii, etc. Însă cel mai important nume va rămâne Hemingway, scriitorul care i-a fost soț pentru o perioadă relativ scurtă de timp. În Hemingway și cu mine avem ocazia de a afla mai multe despre viața lor de cuplu, despre cum Martha l-a ”furat” de la soția lui și cum el a renunțat ani mai târziu la Martha când aceasta e refuzat să se piardă în urma lui.
Recenzia completă aici.
Homeric de Doina Ruști
Homeric este genul de carte pe care nu mi-o pot închipui scrisă de un străin. Chiar dacă acțiunea nu s-ar fi situat într-un București din secolele trecute, chiar dacă numele personajelor nu ar fi fost autohtone, tot ai știi că autoarea este româncă și că acțiunea nu se petrece decât undeva unde totul e ca acasă la noi. Suntem poporul legendelor, al miturilor, al ghicitoarelor și al blestemelor. Cartea doamnei Ruști înglobează tot folclorul nostru cu aer păgân într-un roman al aspirațiilor, al iubirii încercate din greu și al deochiului. Este o carte care îți amintește cu drag de bătrânele de la sat care își scuipă în sân sau își fac semnul crucii, așa cum au făcut de fiecare dată când ele sau cineva apropiat s-a aflat la vreo răscruce de drum.
Din păcate nu am o recenzie a cărții, dar până este gata aceasta vă las link aici către sinopsisul cărții.
Cam aceasta ar fi cărțile care m-au impresionat anul acesta. Urmează să revin zilele viitoare și cu un articol dedicat cărților fantasy deoarece, până la urmă, aceasta este specialitatea mea.
2 Comments
LEAPSA: Am intrebat 10 bloggeri – S-o ardem studenteste
Cărți de pus sub brad - ediția fantasy 2019 - Luiza Potecă