Despre Pe urmele flăcării de Hafsah Faizal

19/11/2019

Pe urmele flăcării - copertăTitlu: Pe urmele flăcării

Autor:  Hafsah Faizal

Nr. de pagini: 592

Editura: StoriaBooks

Traducător: Oana Dușmănescu

Astăzi avem ocazia de a discuta despre o carte specială, o carte apărută în această toamna la StoriaBooks. Cărticica de peste 500 de pagini promite să ne țină trezi noaptea, să ne facă să vărsăm lacrimi amare și să chițăim de bucurie. Uneori la câteva secundă diferență. Mai pe scurt, astăzi vorbim despre Pe urmele flăcării de Hafsah Faizal. 

Pe urmele flăcării

Romanul scris de Hafsah Faizal este o îmbinare interesantă de prejudecăți religioase,  aventuri periculoase, secrete tăinuite timp de secole și blesteme.  Având acțiunea plasată pe pământ arăbesc, Pe urmele flăcării este construit în jurul a două bătălii. Prima dintre ele este clasica bătălie dintre bine și rău, din care binele nu pare să iasă mereu învingător. Pe de altă parte, avem lupta femeilor arabe împotriva credinței musulmane. Lupta lor pentru propriile drepturi și pentru a-i demonstra califului că nu femeile sunt de vină pentru blestemul căzut peste tărâm.

 Prințul și Vânătorul

Vânătorul și Prințul Morții

Tărâmul a fost cândva plin de magie. Cele 6 surori care îl conduceau aveau grijă ca pământul să prospere, iar locuitorii să ducă un trai liniștit. Însă, într-o zi, magia a dispărut. De atunci totul merge din ce în ce mai rău pentru anumite părți ale regatului. În califatul în care trăiește Zafira, nisipul nu a mai fost văzut de zeci de ani. Totul este acoperit cu zăpadă, lumea îngheață de frig, iar ținutul Arz este aproape să cuprindă totul. Singurul care poate pătrunde în acestă pădure blestemată este Vânătorul. El asigură vânat orașului și renumele său a ajuns inclusiv la sultan.  Nu este de mirare că aceasta din urmă are de gând să pună mâna pe Vânător într-un fel sau altul.

Mai renumit decât Vânătorul nu este decât Prințul Morții. Fiul sultanului este cunoscut ca fiind cel mai competent asasin din tot tărâmul. Crescut pentru a fi o armă de către propria sa mamă, Nasir și-a închis pentru prima oară ușile inimii atunci când aceasta a murit. Oamenii trăiesc fiindcă Vânătorul omoară. Oamenii mor pentru că Prințul Morții trăiește. Tocmai de aceea, autoarea Hafsah Faizal îi aduce pe aceștia împreună într-o misiune sinucigașă la capătul căreia doar unul va pleca în viață. 

Dialogul din Pe urmele flăcăriiArtefactul pierdut

Magia își face simțită prezența odată cu apariția Vrăjitoarei Argintii. Asemănătoare cu o nălucă, aceasta îl va invita pe Vânător pe o insulă misterioasă unde se găsește artefactul ce va aduce magia înapoi. Acesta reprezintă doar un detaliu din imensul plan pe care aceasta îl țese cu adevărat. În Pe urmele flăcării ne vom bucura de mai multe răsturnări de situație. Vom crede de multe ori că știm cine anume stăpânește pe cine, cine anume reprezintă răul și cine binele. Nu doar o dată ne vom înșela. De fiecare dată vom crede că știm răspunsul. Și de fiecare dată ne va veni să ne dăm o palmă peste frunte întrebându-ne cum de nu ne-am dat seama.

Legături de familie despre care nimeni nu știa, puteri nebănuite și vrăji străvechi vor ieși la lumină. Grupul plecat în căutarea artefactului se va mări cu membrii din alte califate sau se va micșora odată cu moartea unora. Magia va apărea și dispărea după bunul plac, iar Zafira  – busola grupului, va descoperi diferența dintre a avea adăpostul unei căsnicii și a dori pe cineva.

Părerea mea

Din punctul meu de vedere, Pe urmele flăcării se aseamănă în anumite privințe cu cărțile Sarei J. Maas. Regăsesc în romanul lui Hasaf atât elemente din Tronul de Cleștar cât și elemente din Regatul Spinilor și al Trandafirilor. Însă acest lucru nu mă deranjează. Sunt o fană a cărților Sarei și să găsesc una care să semene cu stilul acesteia de scriere mă bucură. Consider că, odată cu apariția următorului volum, se va crea o adevărată isterie în jurul romanului Pe urmele flăcării. Dacă vreți să aflați ce anume mă face să spun acest lucru, citiți cartea. Este disponibilă pe libris, cartepedia și cărturești, dar și pe site-ul editurii. 

No Comments

Leave a Reply