Titlu: Femeia la 1000°C
Autor: Hallgrimur Helgason
Nr. de pagini: 552
Editura: Art
Traducător: Ioana Miruna Voiculescu
Weekendul acesta a fost dedicat în totalitate cititului. Mi-am petrecut majoritatea timpului în vârful patului alături de o cană de ceai de mentă și cartea Femeia la 1000 °C de Hallgrimur Helgason. O adevărată monstruozitate, de peste 500 de pagini, cu care am purtat discuții lungi, de câteva ore. În după amiază zilei de duminică am ales să ne despărțim odată ce eu i-am aflat toate secretele dintre pagini. Am luat-o pe drumuri diferite, ea a rămas acasă și eu am plecat la cămin. Însă nu mi-o pot scoate din minte. Ca atare, vă împărtășesc și vouă povestea doamnei care la 80 de ani locuiește într-un garaj alături de o grenadă din cel de-al Doilea Război Mondial.
Femeia la 1000°C – Hallgrimur Helgason
Pe întreaga durată a lecturii romanului Femeia la 1000°C am avut impresia că stau alături de Herra. Că suntem amândouă în garajul său, eu îi aduc pe ascuns țigări, iar ea îmi povestește viața sa plină de aventuri. S-a creat între noi o legătură ciudată cum se poate crea doar între un om aflat la finalul vieții și unul aflat la începutul ei. Ca și cum Herra ar fi ruda aceea bătrână care enervează pe toată lumea, iar eu am tras lozul câștigător la inima ei.
Povestea Herrei nu este deloc simplă. Este povestea unei femei care s-a maturizat în plin război, o femeie care a supraviețuit, care a fost fugărită, care a luptat, care a și pierdut. Este genul de poveste pe care o crezi posibilă doar în filme. Hallgrimur Helgason a creat povestea acestui roman inspirându-se din viața nepoatei primului președinte al Islandei, trecând peste granițele realității pentru a o crea pe această femeie remarcabilă.
O copilă și un război
Este o zicală veche care suna cam așa spune-mi cu cine stai ca să îți spun cine ești. Ei bine, compania Herrei a variat destul de mult de-a lungul timpului. Fiica unei femei simple și a unui bărbat provenit din clasa superioară, Herra și-a petrecut primii 7 ani din viață pe insule alături de mama sa. A fost nevoie de 7 ani întregi până când tatăl ei să aibă curajul de a se întoarce și a o cere în căsătorie pe femeia pe care urma mai apoi să o a abandoneze din nou. De data aceasta din dragoste pentru Hitler.
Pentru Herra, femeia care i-a dat naștere a reprezentat totul, o plută de salvare într-o mare cuprinsă de valurile războiului. Despărțirea de aceasta a fost probabil cel mai greu lucru pe care l-a făcut, iar pentru a se regăsi cu adevărat va fi nevoie de câteva decenii. Din acel moment, copilul Herra va da piept cu războiul. Mai întâi prin raționalizarea mâncării, apoi prin lucrurile naufragiate la mal și în final prin svastica pe care o fată i-o va cresta în piele.
Urmează mai apoi fuga, ascunderea prin păduri, violul care avea să o transforme pe Herra în ” târfa prezidențală“, prima dragoste pe care tânăra o va simți ca mai apoi să îi fie furată brusc două zile mai târziu. Călătoria Herrei pe meleagurile străine, drumul său spre Berlin, va fi neîncetat presărat cu obstacole și nu doar o dată se va vedea nevoită să înfrunte moartea. De multe ori îi va vedea pe cei care au ajutat-o împuscați de forțele armatei naziste.
Brynhildur Georgia Bjornsson sau Herra
Personajul principal din Femeia la 1000°C pare că poate lua orice formă sau personalitate. Herra pare a fi construită dintr-un milion de femei care împart același corp și ies pe rând la suprafață. Altfel, nu îmi pot explica cum aceeași femeie care își plângea copilul mort în plină stradă este femeia care l-a conceput doar din dorința de a face rost de avere. Nu pot lega de aceeași persoană, femeia care a trăit în capitala Franței și femeia care a ajuns să fie maltrată și violată de propriul soț după ce s-a retras la o fermă din Islanda. Sunt mult prea multe fețe ale aceleași om încât imaginea Herrei mă trimite cu gândul la un cub rubik imposibil de rezolvat.
În concluzie, în Femeia la 1000 °C întâlnim un personaj complex, atipic oricăror vremuri în care am încerca să îl încadrăm. O femeie care nu obosește niciodată în ciuda bătrâneții și a bolii, un suflet tânăr aflat într-un corp ros de cancer. Care nu se dă în lături de la farse pe internet, de la spionatul nurorilor sale ori de la a-și face singură programare la crematoriu unde i se promite o dispariție la 1000 de grade.
Exemplarul meu este de la prietenii de la cartepedia. Ia-l și tu pe al tău de aici.
No Comments