Recenzie Corpuri Ascunde – Caroline Kepnes

05/11/2019

Corpuri Ascunse

Titlu: Corpuri Ascunse 

Autor: Caroline Kepnes

Editura: Herg Benet

Număr pagini: 480

Traducător: Anca Zaharia

     Cred că de vină este facultatea, altfel nu îmi explic de unde s-a reaprins scânteia între mine și cărțile tip thriller. Ce e drept, după 10 ore consecutive de cursuri în care ți se vorbește despre circuite și inteligență artificială, în timp ce te chinui să ții ochii deschiși, parcă îți vine să omori pe cineva. De obicei pe persoana care te-a pus să te înscrii la specializarea respectivă. Apoi îți amintești că singur ai ales-o și, pentru că ți la viața ta, alegi să citești un thriller decât să faci tu pe criminalul. În concluzie, thrillere salvează vieți oameni buni! Iar astăzi vorbim Corpuri Ascunse, volumul doi al seriei Tu de Caroline Kepnes.

Corpuri Ascunse de Caroline Kepnes

 

Tu

La finalul primului volum al seriei, protagonistul nostru abia scăpase de ultima sa iubită și deja era pregătit pentru o nouă experiență amoroasă. Timpul a jucat în favoarea lui și nici bine nu s-a răcit cadavrul lui Beck, că Joe pusese ochii pe o tânără domnișoară. Totul părea nemaipomenit între ei, iar viața lui nu putea să fie mai bună. Exact cum spunea și înainte ca Beck să descopere cât de obsedat era. Dacă pentru a o supraveghea pe Beck ocupa foarte mult timp petrecut pe rețelele de socializare, Amy nici măcar nu are facebook. Este o tipă simplă, de modă veche. Ca atare, nu mic e șocul pe care îl are Joe când se trezește jefuit de aceasta. 

Pentru prima dată după patru crime, Joe se trezește în ipostaza de victimă. Karma is a bitch cum ar spune acesta. Dacă în volumul anterior nu v-a uimit cât de nebun putea să fie Joe după o anumită femeie, în Corpuri Ascunse lucrurile merg chiar mai departe. Avem parte de o anchetă demnă de un agent FBI. Anticiparea momentului în care va auzi cum inima lui Amy se oprește îl face pe Joe să fie mai mult decât încântat de mutarea sa în L.A. și de rolul pe care acesta este dispus să îl joace pentru a se integra în peisaj.

O nouă iubită

Tot Karma este de vină și pentru întâlnirea lui Joe cu iubirea vieții sale dintr-o cameră întunecoasă de la Soho House. Această întâlnire îl face să se gândească la posibilitățile viitorului, la o viață îndestulată, dar și la o cană plină de ADN-ul său pe care a uitat-o în dulapul victimei cu numărului trei. În ciuda faptului că viața sa pare să fie nemaipomenit de bună și că a tras lozul câștigător la loteria destinului, personajul nostru este totuși un om bolnav psihic care se vede pe sine ca pe un mântuitor al omenirii venit pe pământ pentru a scăpa de indivizi care fac de rușine specia umană.

Tu

Ucide doar pentru că i se pare că anumite persoane sunt inutile, ucide doar pentru că poate. Își lasă dovezile în locuri destul de ușor accesibile oricui l-ar vizita, doar pentru a găsi scuze pentru o nouă crimă. Ceea ce este remarcabil este dialogul său interior. Acesta își explică motivele crimei, își cere scuze victimei și explică cum el a salvat-o prin moarte deoarece viața sa oricum nu ar fi avut un făgaș bun. Mai mult chiar, a salvat și viața urmașilor săi pentru că acum nu se mai poare reproduce și nu le mai poate distruge viețile copiilor săi fiind un părinte groaznic.

 În Corpuri Ascunse vom regăsi cuvinte care vor face să roșească persoanele mai pudice, cuvinte ce au ca scop de a sublinia anumite trăsături ale personajului Joe. Întreg limbajul folosit ajută la conturarea portretului unui hărțuitor sexual, unui om bolnav după control care nu îl poate accepta pe “nu. Problema cea mai mare o reprezintă faptul că în ciuda maniilor sale, Joe nu este un tip prost. A făcut o singură greșeală care îi bântuie în fiecare noapte visele. O greșeală care pare că îl va trage la fund atunci când o anchetă mai veche este redeschisă.

 Atât romanul Corpuri Ascunse cât și primul volum al seriei, Tu, sunt disponibile pe site-ul editurii Herg Benet. De asemenea, serialul inspirat din acestă serie este disponibil pe Netflix.

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: