Titlu: Nume de cod: Tura
Autor: Daniel O’Malley
Nr. de pagini: 624
Editura: Leda&Edge
Traducător: Alexandra Fusoi
Doamne, nu știu cum se întâmplă. Mereu spun că nu o să mai găsesc vreun fantasy care să mă țină cu sufletul la gură și câteva zile mai târziu descopăr o carte nouă care îmi demonstrează cât de rău mă înșel. De data aceasta a fost vorba despre o apariție nouă de la cei de la Leda&Edge. O carte “micuță”, de vreo 600 de pagini, plină de elemente de supranatural, trădări, răsturnări de situație și ceaiuri de la ora 5. Ca să vă dați seama cât de mult mi-a plăcut, vă spun că i-am făcut cadou Amaliei romanul Nume de cod: Tura imediat. Nu de alta, dar nu voiam să fiu singura obsedată de ea.
Nume de cod: Tura
În mintea mea se petrec mai multe asocieri ciudate. Spre exemplu, mereu voi asocia Marea Britanie cu anotimpul toamna. Probabil și fiindcă am citit în multe cărți despre vremea mohorâtă a țării. Oricum, atunci când zic Anglia îmi imaginez frig, paltoane, ceaiuri extrem de fierbinți, fulare din acelea imense și un miros de vechi. Cu alte cuvinte, nu aș fi putut alege o țară mai potrivită pentru acțiunea din carte Nume de cod: Tura, carte scrisă de Daniell O’Malley. De ce? Pentru că în Tura regăsim un guvern secret, plin de oameni și creaturi care se afla în serviciul secret ( și supranatural) al Majestății sale.
Acțiunea cărții începe cu Mifanwy Thomas întinsă pe jos într-un parc, înconjurată de cadavre ce poartă mănuși de latex. Ceea ce e și mai incitant de atât este faptul că Mifanwy habar nu are cine este, ce caută acolo, cine anume aproape a omorât-o în bătaie sau cine sunt cei morți. Singurul său indiciu este reprezentat de două scrisori adresate ei pe care le găsește în buzunar.
Myfanwy Thomas – Tura din Checqui
Checqui reprezintă o organizație veche de secole. Modul în care aceasta este construită are legătură cu tradiții vechi, cooperarea elitelor și amenințări cu moartea. Nu toți cei din această organizație au puteri. Însă, dacă nu le ai, nu poți avansa prea departe. Liderii organizației sunt Lady și Lord ( deoarece regii Angliei nu suporta să mai existe cineva denumit așa), iar restul funcțiilor sunt reprezentate prin nume ale pieselor de șah.
Myfanwy Thomas, cea de dinainte de ștergerea memoriei, a urcat în ierarhie datorită abilităților sale adminstrative. Înzestrată cu o putere rară, aceea de a controla sistemul nervos al persoanelor din jurul său, dar prea fricoasă pentru a o folosi, Myfanwy s-a dovedit extrem de abilă în ceea ce privește numerele, alocările de buget și crearea situațiilor perfecte în care Tura Gestarld ( care, apropo, posedă 4 corpuri) poate acționa.
Tocmai din cauza acestor abilități administrative, în momentul în care o rață prezicătoare ( mă rog, mai mulți prezicători, dar cea mai interesantă era rața) îi spune că va fi trădată și că își va pierde memoria, Myfanwy pregătește dosare și scrisori pentru cea care se va trezi în corpul ei. Ca atare, această nouă Myfanwy se vede nevoită să preia locul lăsat de fosta sa personalitate și să afle cine anume a încercat să o omoare înainte să îi și reușească.
Nume de cod: Tura s-a dovedit o carte intrigantă, superbă, plină de elemente captivante. Personal, am fost captivată de cum această nouă personalitate a lui Myfanwy surprinde pe toată lumea. Din tânără tăcută care se lăsa călcată în picioare, Tura a devenit o femeie puternică care se poate războii cu dosare dimineața, iar după-amiază să plece la operațiuni de teren. Aceste operațiuni se pare că le strică planurile celor care o voiau moartă. De ce? Pentru că Myfanwy are singura abilitate capabilă să le stopeze noile invenții ale inimicilor săi.
Cartea este disponibilă pe cărturești, libris și pe site-ul celor de la Corint.
No Comments