Despre Hemingway si cu mine

14/10/2019

Titlu: Hemingway și cu mine

Autor: Paula McLain

Nr. de pagini: 407

Editura: Humanitas

Traducător: Veronica D. Niculescu

 Sunt unele cărți despre care simt nevoia să scriu imediat. Uneori nici nu închid bine cartea și deja sunt cu mâinile pe tastatură și cu o cafea lângă laptop. Alteori e nevoie de mult timp. E nevoie să treacă zile sau săptămâni între momentul în care am terminat de citit și momentul în care mă simt pregătită să scriu. De ce? Pentru că unele cărți sunt diferite. Simt nevoia să le țin mai mult timp cu mine înainte să le împărtășesc cu voi aici pe blog. Să am nopți în care să reflectez asupra lor, să le absorb povestea, să călătoresc prin amintirea acelor pagini înapoi unde acțiune aera în toi. Sunt egoistă din cauza asta. Dar este o excentricitatea pe care mi-o permit  uneori.

Hemingway si cu mine

Despre Hemingway și cu mine m-am tot ferit să vorbesc pe larg. Am menționat-o în multe postări pe instagram ( dacă nu mă urmăriți, click aici pentru profilul meu), dar niciodată nu am stat să o iau la puricat pe larg. Câteodată m-a speriat complexitatea acestei cărți, mi s-a părut prea greu de redat într-o recenzie sentimentul pe care mi l-a lăsat la final. Alteori am zis că mă apuc de treabă și am privit foaia goală. Lucru care i s-a întâmplat de multe ori și Marthei Gellhorn.

Martha Gellhorn a fost o scriitoare profundă, o călătoare pasionată, corespondentă de război încă de la Războiul Civil Spaniol și până la Invazia din Golful Porcilor, din Vietnam în El Salvador și Panama. Subiectul invaziei l-a abordat la venerabila vârstă de 81 de ani. Femeia aceasta a trăit din plin, din pasiune pentru scris, pentru adevăr, pentru călătorii. A ars intens și s-a stins în momentul în care nu a mai putut scrie din cauza bolilor bătrâneții. 

Această femeie remarcabilă și-a încrucișat drumul cu mari nume ale literaturii, cinematografiei, muzicii, etc. Însă cel mai important nume va rămâne Hemingway, scriitorul care i-a fost soț pentru o perioadă relativ scurtă de timp.  Am ales să încep această recenzie vorbindu-vă despre ceea ce a făcut Martha Gellhorn de-a lungul vieții. Căci pentru aceste lucruri ar trebui amintită această femeie. Nu doar pentru faptul că a fost a treia femeie cu care s-a căsătorit Ernest Heminway.

Dar pentru cei care nu doresc să facă separarea carierelor celor doi scriitori, amintesc că Martha a fost singura dintre soțiile scriitorului care a ales să nu se ascundă în umbra succesului soțului și care l-a părăsit pentru a-și urma visele. 

Viața  Marthei Gellhorn

În romanul Paulei McLain, Hemingway și cu mine, avem ocazia să aflăm povestea acestei femei care nu s-a mulțumit doar cu numele de Hemingway. Există și un pasaj la finalul cărții în care scriitoarea spune, după divorț, că tot ce avea i-a fost luat. Că a rămas doar cu numele de Gellhorn. Și  îi este suficient.  Acest text reprezintă, dacă îi pot spune așa, concluzia întregii cărți în care se prezintă aventurile Marthei din momentul în care îl întâlnește accidental pe Hemingway până la momentul în care se pronunță divorțul celor doi. Cartea Hemingway și cu mine pune accent pe firea acestei femei, pe dorința de a călători, de a vorbi despre ororile războiului și despre cum este viața acolo, în tranșee.

De multe ori ajunge să fie singura femeie printre zeci de mii de soldați, uneori chiar și singurul reporter din zone de conflict. Și-a petrecut mare parte din viața sa la limită, trăind în zone supuse bombardamentelor, bând băuturi tari alături de alte nume sonore ale secolului și dispărând din peisaj într-un loc exotic precum Africa pentru a se relaxa. Nu vă imaginați că banii au fost mereu alături de ea. De multe ori la începutul carierei sale s-a văzut nevoită să scrie articole pentru femei la vârsta a doua pentru a punea aduna suficienți dolari cu care să ajungă în  următoarea zonă de război.

Unul dintre cele mai tulburătoare pasaje din carte mi s-a părut în momentul în care aceasta este prinsă într-o piața din Spania în timpul Războiului Civil. Piața este bombardată, iar scriitoarea urmărește o mamă care fuge cu copilul de mână prin această ploaie nimicitoare pentru a se pune la adăpost.

Hemingway și cu mine reprezintă ceva special pentru mine. Genul de carte pe care aș reciti-o de nenumărate ori. Sunt dezamăgită un pic de titlul ales de către cei de la Humanitas deoarece acest titlu nu o pune suficient în valoare pe femeia Martha Gellorn în ipostaza sa de scriitoare și corespondent. Prefer titilul original Love and Ruin. Dar titlul își pierde oricum valoarea în momentul în care citiți această carte și mergeți cot la cot cu această femeie prin frig, prin boală, prin frica de a se aventura în relația cu Hemingway și durerea pe care i-o provoacă ultima sa alegere în legătură cu acesta. 

Cartea este disponibilă pe libris, cartepedia și cărturești .

 

2 Comments

  • Biblioteca Încuiaților 14/10/2019 at 10:24 pm

    Nici nu știi cum îți aștept recenziile. Îmi plac foarte mult și de cele mai multe ori mă determină să mai adaug o carte pe wishlist. ? Aștept următoarea recenzie. ?

    • Poteca Luiza 14/10/2019 at 10:28 pm

      Uau, nu mă așteptam la asta?? Zău că astfel de mesaje mă fac să scriu mai cu drag❤

Leave a Reply