Despre O fată din bucăți de Kathleen Glasgow

octombrie 8, 2019

O fata din bucatiTitlu: O fată din bucăți

Autor:  Kathleen Glasgow

Nr. de pagini: 440

Editura: StoriaBooks

Traducător: Alina Marc- Ciulacu

Vreau să încep acest articol prin a vă propune un mic joc. Să ne imaginăm că suntem în fața unui puzzle de o mie de piese. Ni s-a spus foarte rapid cum ar trebui să arate puzzle-ul la final, apoi am fost lăsați singuri. Suntem puși să facem din o mie de bucăți inegale un întreg despre care nu știm mai nimic.. Un întreg despre care nu știm nici măcar dimensiunile. Ar fi un adevărat chin să facem un astfel de puzzle, nu? Ei bine, în această situație se află și Charllote, protagonista cărții O fată din bucăți. Doar că ea nu face un puzzle din piese de carton. Ea încearcă să se adune la loc pe sine însuși.

O fată din bucăți de Kathleen Glasgow

Kathleen Glasgow o construiește pe Charllote astfel încât fiecare adolescent să poată găsi ceva: un gest, o teamă, o preferință, pe care să o aibă în comun cu personajul. Povestea cărții începe abrupt, cu tânăra internată într-o clinică de femei cu probleme mentale. Fiecare dintre ele a suferit mult de-a lungul timpului, a fost sacul de box al cuiva, a fost paratrăsnetul altora. Acum sunt aici pentru a se vindeca, pentru a învăța să se iubească pe ele înșele înainte de toate.

Nu știm de la început care este povestea fetei. Știm doar că are corpul acoperit de răni, că nu vrea să vorbească cu nimeni și că restul femeilor din grup au numit-o Sue cea tăcută. Cu timpul însă, vom avea ocazia să privim în trecutul tinerei. Să vedem cum aceasta a fost alungată din propria casă, cum a luptat pe străzi, cum i-a fost folosit trupul. Cum și-a pierdut cea mai bună prietenă și cum băiatul pe care îl plăcea a ales pe altcineva.

Un nou început al obiceiurilor vechiO fata din bucati

Povestea lui Charllote poate fi povestea oricum. Este povestea tuturor oamenilor care nu cred că merită mai mult. Este povestea unui om care nu are stimă de sine, care nu se iubește, care crede că merită tot răul din lume. Odată ajunsă din nou de una singură înafara centrului, Charlotte încearcă să își construiască o viață din nimic. Pornind de la garajul transformat în cameră în care doarme cât timp prietenul său Mike e plecat, tânăra încearcă să învețe să meargă din nou pe propriile picioare în viața de adult. 

Pentru început pare că totul merge așa cum trebuie. Tânără găsește un loc de muncă ca spălător de vase și reușește  să se mute din garaj în propria sa cameră. Însă atunci când ești convins că nu valorezi nimic și că nimeni nu te iubește… ai face orice pentru o fărâmă de dragoste. Chiar și să te întorci la vechile obiceiuri. Astfel că odată ajunsă aproape de ceea ce ar însemna linia de plutire, Charllote se aruncă în abis în timp ce caută legată la ochi iubirea. 

Opinia mea

Personal, consider că O fată din bucăți se încadrează în acea categorie a cărților de citit într-o viață. Nu atât pentru stilul în care a fost scrisă, cât pentru avertismentul pe care ni-l transmite. Să fim atenți la oamenii din jurul nostru, să nu mai închidem ochii atunci când ceva nu merge bine, să fim alături pentru prietenii noștri. Să întindem o mână celor care au nevoie. Nu se știe ce ne așteaptă de la viață și e posibil să ajungem și noi să avem nevoie de un astfel de ajutor.

Cartea O fată din bucăți se găsește la editura StoriaBooks. Dacă v-a plăcut Și-a căutat-o… sau  Dragă Evan Hansen( recenziile lor aici și aici), vă recomand cu tot dragul să adaugați și povestea lui Charllote pe lista voastră de lecturi. Cartea este disponibilă pe libris, cartepedia, carturesti dar și pe site-ul celor de la StoriaBooks.

No Comments

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: