Minunatul Prezent de Tim Tharp

02/10/2019

Minunatul Prezent

Titlu: Minunatul Prezent

Autor: Tim Tharp

Nr. de pagini: 336

Editura: YoungArt

Traducător: Ruxandra Gogu

Nici un moment nu este mai important decât momentul prezent. Prezentul este cel care ne determină viitorul. Prezentul este singurul lucru de care suntem siguri, trecutul a fost, iar despre viitor nu știm nimic. Acestea sunt doar câteva dintre zicalele pe care le-am auzit fiecare dintre noi de-a lungul vieții. Prezentul reprezintă pentru fiecare dintre noi ceva diferit în funcție de personalitatea noastră. Pentru unii prezentul este momentul în care trebuie să profiți de tot ce ți se oferă, pentru alții este clipa în care îți pui bazele unui viitor luminos, iar pentru unii e doar o scuză să mai toarne un pahar de băutură strigând că doar acest moment de eforie contează pentru ei. În ultima categorie se află și Sutter Kelly – personajul principal al romanului Minunatul Prezent de Timp Tharp.

Minunatul Prezent de Tim Tharp

Sutter Kelly este tipul plăcut de toată lumea, omul fără de care nu se poate ține o petrecere, cel care este mereu pregătit cu o poveste amuzantă. Mereu cu un pahar de 7up combinat cu whiski în mână (uneori chiar în timp ce conduce), fără planuri de viitor și cu o posibilă corigență la matematică, Sutter se bucură de ultimele zile de liceu fără a avea vreun plan de viitor. Tot ce contează pentru el este momentul prezent, iubita lui voluptoasă și rezervele de bere din portbagaj.

Va fi viața lui Sutter doar un sir lung de momente trăite în prezent fără vreun plan? Sau va lua inițiativă și va plănui mai mult decât ceea ce va face în seara respectivă? Acest lucru se întreabă toată lumea. Începând de la familia sa, până la iubita lui sau cel mai bun prieten. Ce anume este greșit la acest mod de a trăi viața? Faptul că personajul nostru nu se gândește la consecințele din viitor ale faptelor sale. Lucru care va ajunge să îl coste destul de mult odată cu trecerea timpului.

Trăirea prezentului și indiferența față de viitor

În Minunatul Prezent întâlnim tot felul de situații, din viața de zi cu zi, în care ni se arată de ce ar trebui să ne gândim de două ori înainte să facem un lucru. De asemenea, se pune accent și pe modul în care deciziile noastre îi afectează pe cei din jurul nostru. Spre exemplu atunci când Sutter se gândește să își combine cel mai bun prieten cu o fată, iar pentru a-i lăsa singuri pleacă împreună cu amica fetei. Nici prin gând nu i-a trecut acestuia că iubita lui ar putea afla de acest lucru și să nu înțeleagă plimbarea sa sub clar de lună cu o altă reprezentantă a sexului frumos.

Minunatul Prezent

Tot acest tip de gândire îl face pe Sutter să se creadă un fel de salvator al lui Aimee, o tânără care se lasă călcată în picioare atât de familia sa cât și de cea mai bună prietenă a ei. Ținând cont doar de propriile dorințe sufletești ori fizice, Sutter ajunge dintr-o dată iubitul lui Aimee. Mai mult decât atât, o transformă pe tânără într-o bețivă de prima clasă și nu realizează acest lucru decât atunci când îi pune viața în pericol. Să fie acest lucru de care Sutter avea nevoie pentru a se trezi din starea sa boemă? Slabe șanse.

Tim Tharp l-a creat pe Sutter astfel încât mulți dintre adolescenți să se poată identifica într-o mai mică sau mai mare măsură cu el. Cred că fiecare dintre noi cunoaștem pe cineva precum Sutter sau suntem chiar noi acel om. Tocmai acest lucru face povestea mult mai captivantă astfel încât nu veți știi când ați ajuns să dați ultima pagină. Mulțumesc mult cartepedia.ro pentru acest exemplar și pentru șansa de a cunoaște povestea lui Sutter. O veste bună este că după ce ați citit acest roman, aveți și șansa de a urmări ecranizarea sa apărută în 2013.

No Comments

Leave a Reply