Despre Ghid de jupoane și piraterii pentru doamne – Mackenzi Lee

23/09/2019

ghid

Titlu: Ghid de jupoane și piraterii pentru doamne

Autor: Mackenzi Lee

Nr. de pagini: 404

Editura: Leda&Edge

Traducător: Carmen Ion

Doamnelor, domnișoarelor, vă rog frumos lăsați chiar acum jos cartea de bune maniere. Și spuneți-le celor care vă zic deoarece ești fată să tacă din gură. Mulțumesc. Astăzi avem un altfel de ghid de discutat. Un ghid care vorbește despre fuste lungi, despre maniere în societate, căsătorii și cum să le dai naibii pe toate. Astăzi vorbim despre Ghid de jupoane și piraterii pentru doamne de Mackenzi Lee.

Ghid de jupoane și piraterii pentru doamne de Mackenzi Lee

Mackenzi Lee pledează în cărțile sale pentru urmarea pasiunilor. Indiferent dacă acestea au la bază studiul medicinei sau un anumit prieten pentru care sentimentele ți s-au aprofundat. Indiferent dacă ești fată sau băiat. Acest lucru se poate observa și în romanul Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni, apărut anul trecut la editura Leda&Edge. Ambele romane au în centru câte unul din copiii familiei Montague, tineri pregătiți să sfideze normele sociale, să plece în escape periculoase și să cunoască pirați înfiorători.

În Ghid de jupoane și piraterii pentru doamne, acțiunea se centrează în jurul lui Felicity Montague. O tânără ambițioasă cu o minte curioasă, dar cu viitorul înghițit de regulile societății Angliei secolului XVII. Discriminarea sexuală este înrădăcinată în mințile tuturor, femeile sunt considerate inferioare, iar cuvinte precum menstruație stârnesc panică în rândul medicilor bărbați. Felicity se luptă cu toate acestea, fuge de o căsătorie confortabilă și încearcă din răsputeri să studieze medicina.

Pentru cei pe care i-am făcut deja curioși ambele cărți ale lui Mackenzi Lee sunt disponibile pe site-ul celor de la libris.ro

O adevărată aventură ghid

Nimic din viața lui Felicity nu pare să meargă conform planurilor sale. Așa că atunci când află că prietena ei din copilărie urmează să se căsătorească cu un medic renumit, Felicity decide să repare relația dintre ea și Johanna. Un act egoist, dar care îi poate garanta un loc într-o expediție importantă. Însă, niciodată socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Mai ales atunci când pornești la drum alături de o tânără algeriană proaspăt venită de pe mare alături de prietenii tăi pirați.

Sim vede o oportunitate rară în prietenia din Johanna și Felicity. Așa că decide să îi finanțeze celei din urmă călătoria până în Germania cu două condiții. Prima este să o însoțească, iar cea de-a doua este să îi permită intrarea în casa Johannei pentru a recupera un bun important. Chiar dacă Felicity insistă asupra faptului că Sim nu are voie să fure, cele două nu ajung cu adevărat la o înțelegere.

Despre Ghidurile lui Mackenzi

Mackenzi Lee se joacă cu soarta personajelor sale într-un mod interesant, distruge admirația a două tinere pentru un doctor celebru și aduce în atenția tuturor o creatură aparte, dragonul de mare. Mai mult decât atât, implică diferite culturi arătând cum femeile erau discriminate indiferent de regiune și cum le erau refuzate drepturile din naștere. Nu conta că erai o lady din societatea londoneză sau fiica celui mai mare pirat, atâta timp cât era femeie nu contai în succesiune.

Mi-a plăcut modul în care autoarea a ales să promoveze feminismul în cartea sa, dar consider că a exagerat cu relațiile de tip homosexual. După ce întreg volumul 1 al seriei, Ghid de vicii și virtuții pentru gentlemani, s-a axat pe relațiile de acest gen ale lui Monty, sunt de părere că în acest volum autoarea nu trebuia să mai aducă încă o relație asemănătoare în aceeași familie. Cu atât mai mult încât multă lume trăiește în ziua de azi cu impresia că homosexualitatea este ceva contagios și se poate lua.

Per total, cartea este una interesantă. Este imprevizibilă și nu ai cum să îți dai seama ce se va întâmpla mai departe. Ghid de jupoane și piraterii pentru doamne este o carte despre femei din secolele trecute, femei curajoase care au împins granițele la limită. Iar atunci când granițele s-au întors peste ele, au ales să le sară. Este de menționat și faptul că ediția cărții apărută la Leda&Edge conține și o surpriză. Mai precis o nuvelă: Ghid pentru gentlemeni: Cum să ai noroc în amor.

3 Comments

 • Biblioteca Încuiaților 23/09/2019 at 6:45 pm

  Mi-a plăcut povestea lui Monty, alegerea sa pentru partenerul de viață și aventurile sale.
  Nu mă așteptam ca și Felicity să aibă alte gusturi în ceea ce privește o relație. Sunt puțin cam dezamăgită. Mă așteptam la altceva de la carte. E puțintel cam mult, din punctul meu de vedere.
  Am să citesc volumul 2, dar nu mai sunt așa încântată ?

  • Poteca Luiza 24/09/2019 at 12:41 pm

   Gusturile lui Felicity in carte sunt putin ciudate. Nici ba nici da. S-ar putea sa iti placa oricum deoarece nu este axata pe relatiile ei cum se intampla in cazul lui Monty. Sunt mai mult punctate decat dezvoltate.

Leave a Reply

%d bloggers like this: