Recenzie E-un rege nebun în Danemarca de Dario Fo

16/09/2019

E-un rege nebun în danemarca

Titlu: E-un rege nebun în Danemarca

Autor: Dario Fo

Nr. de pagini: 176

Editura: Humanitas

Traducător: Vlad Russo

Nu am mai scris de foarte mult timp având ajutor. Dar cum venirea toamnei înseamnă rărirea activităților exterioare și statul mai aproape de sursele de căldură, iată că începe și o serie de articole scrise la patru mâini. Mai precis la două mâini și două lăbuțe de pisic grăsun care s-a lăsat de vânat păsările pe afară și s-a întors la consacrații șoareci din beci. Prezentările fiind făcute, motanul Oscar vă salută, iar pe mine mă îndeamnă să trec la treabă și să vă povestesc de una dintre cărțile recent citite.

E-un rege nebun în Danemarca de Dario Fo

Scriitorul Dario Fo nu este o prezență nouă aici pe blog. Cartea sa, Ca din întâmplare femeie – Regina Cristina a Suediei, a fost una dintre cărțile mele preferate la începutul acestui an și una dintre cele mai citite recenzii. Acum ne întoarcem ochii tot spre Țările Nordice, de data aceasta în secolul XVIII unde pe tronul Danemarcei urca regele Christian al VII-lea, cunoscut ca și Regele Nebun.  În romanul E-un rege nebun în Danemarca, compus din file de jurnal ale regelui și ale apropiaților lui, avem șansa să vedem cum se petreceau lucrurile la curtea regelui nebun.

Atins de mic de o boală fără nume ce îl făcea sclavul anumitor crize în care nu își recunoștea familia sau făcea gesturi necugetate, regele Christian s-a aflat într-o poziție precară pe tronul pe care îl ocupa. Vânat de propria sa mama vitregă, a cărei poreclă era Băbătia, Christian este nevoit să se căsătorească devreme spre a oferi regatului un succesor la tron și a-l împiedica pe fratele său vitreg să pună mâna pe coroană. Soția sa este  Caroline Mathilde, sora regelui George III al Angliei. Această căsătorie aranjată îi aduce regelui moștenitorul dorit, de care însă nu se atinge și pe care nu îl recunoaște de multe ori.

Un nebun și un vizionar

În ciuda minții care îl trădează de nenumărate ori, Christian reușește să își aleagă cu grijă oamenii din jurul său. Fiind nevoit să lupte contra Băbătiei, contra numeroșilor adversari politici, dar și să păstreze o imagine pozitivă a țării în plan exterior, regele îl numește prim ministru pe ilustrul medic german Johann Struensee. Alături de acesta regele va pune bază unor noi legi inspirate din curentul iluminist care i-a amploare. Printre acestea se numără și școlarizarea tuturor copiilor cu vârste între 6 și 14 ani, libertatea presei și interzicerea torturii.

Aceste schimbări conving consiliul că regele este într-adevăr nebun. Sub comanda Băbătiei nobilii, ale căror drepturi fuseseră micșorate, se orchestrează un joc periculos prin care unul dintre apropiații regelui este omorât, regina cade în dizgrație și este exilată, iar Chrisitian rămâne fără putere de decizie. Însă nebunul a dat naștere unui tânăr mai nebun decât el. Prințul nu suferă de vreo boală asemenea părintelui său. Dar este vizionar ca acesta și curajos precum mama sa. În plus, știe deja că principalul dușman nu se află înafara palatului și este îndrumat de propriul său tată.

Cartea E-un rege nebun în Danemarca este disponibilă pe libris, cartepedia și emag.

2 Comments

  • The Muggles Library 16/09/2019 at 8:55 pm

    Din cauza ta – încă o carte adăugată în wishlist 🙄 fug să citesc recenzia și despre cealaltă carte a autoarei. 😏

    • Poteca Luiza 16/09/2019 at 8:10 pm

      Sunt pacatul portofelelor, ce sa mai :))

Leave a Reply