Despre Draga Evan Hansen

14/08/2019

Evan Hansen

Titlu: Dragă Evan Hansen

Autor:  Val Emmich cu Steven Levenson, Benj Pasek și Justin Paul

Nr. de pagini: 346

Editura: StoriaBooks

Traducător: Ionela Chirilă

Încep prin a vă mulțumi pentru vizualizările record din ultima săptămână. Nu credeam vreodată să văd acele cifre parcă zburând pe suprafața ecranului la fiecare refresh al paginii. Ca să știți, ați făcut un blogger de carte foarte, foarte fericit. Ceea ce este destul de greu.  Vă spun eu că blogger de carte sunt unii dintre cei mai pretențioși. Ne plac cărțile în stare perfectă, cu acel miros de nou, cu fontul suficient de mare încât să îl vedem și când ni se închid ochii de somn. Cartea să fie fără greșeli, acțiunea să ne prindă, eventual un copertuț drăguț bun de pozat. Ce să mai, cu noi nu poți face casă bună.

Mai mult decât atât, fiecare cititor mai are și câte un fix de al lui cu care moare de gât. Ori legat de genul cărții, ori legat de naționalitatea autorului, ori de cine mai știe ce. Eu, spre exemplu, am o problemă cu cărțile care sunt scrise de mai mulți autori. Am impresia că aceste cărți sunt compuse din mai multe tipuri de scriituri, din mai multe moduri de a gândi, astfel încât cartea are șanse mari să nu aibă pic de logică. Totuși, astăzi o să vorbim fix de acest tip de carte. Și culmea e că mi-a și plăcut destul de mult.

Dragă Evan HansenEvan Hansen

de Val Emmich cu Steven Levenson, Benj Pasek și Justin Paul

După cum se poate observa, scriitorul Val Emmich a primit din plin ajutorul a mai multor persoane care și-au pus amprenta asupra operei sale. Acest lucru m-a făcut circumspectă în privința cărții, dar totuși curioasă de ceea ce a putut ieși din îmbinarea celor 4 gândiri diferite. Rezultatul este de excepție. În Dragă Evan Hansen scriitura curge frumos, povestea nu este alambicată și totul este ușor de înțeles în ceea ce privește acțiunea.

Romanul Dragă Evan Hansen se concentrează asupra lui Evan, un adolescent care nu reușește să găsească puterea de a merge mai departe. Cu toții am avut astfel de momente. Zile care păreau că nu se mai termină, momente când nu am mai fi ieșit de sub pătura, clipe în care am vrea să punem pauză timpului. Cu ce este Evan diferit de majoritatea lumii? Este diferit prin faptul că nu poate depăși aceste momente. Nu își poate face prieteni, nu poate vorbi cu lumea, iar gânduri din cele mai negre îl năpădesc zilnic. Iar el le dă mereu ascultare.

Copil al unei mariaj destrămat, Evan locuiește cu mama sa. Tatăl s-a mutat la sute de km depărtare, s-a căsătorit cu o femeie mai tânără, iar acum așteaptă să i se nască încă un fiu. Unul lângă care va fi zi de zi. Mama lui Evan este tot timpul ocupată, împărțită între locul de muncă și cursurile pe care le urmează. Aceasta alege să comunice cu Evan prin bilețele, mesaje sau email-uri, însă rareori față în față. Consideră că problema fiului său este rezolvată odată cu ședințele acestuia la psiholog și cu pastilele prescrise de acesta.

Bulgărele de zăpadăEvan Hansen

Haideți să facem un mic joc de imaginație. Suntem în vârful unui deal  în decembrie. Totul e acoperit de zăpadă. Facem un bulgăre și îl trimitem de-a rostogolul spre vale. Ce se întâmplă? Ei, Evan Hansen și-ar fi dorit să își amintească acest lucru în ziua în care a mințit despre legătura sa cu un băiat decedat. Connor era un băiat tăcut, trist și care reușea să între în tot felul de belele. Foarte rar a simțit că reușește să se bucure de viață. Iar zilele negre au înclinat atât de mult balanța încât viața și-a pierdut sensul și a ales să se sinucidă. Asupra sa a fost găsită o scrisoare al cărui început era acesta ” Dragă Evan Hanssen”.

Vedeți voi, acea scrisoare era furată de către Connor din imprimanta școlii. Nicidecum scrisă de acesta. Doar că Evan nu a avut curajul să le zică părinților îndurerați că el și fiul lor nu erau prieteni. Că băiatul lor nu avea nici măcar un singur prieten în acea școală. Iar de la această minciună aparent simplă se ajunge la moment dat la implicarea părinților lui Connor în taxele pentru facultate ale lui Evan. Pentru ei, Evan devine fiul care ar fi putut să fie Connor dacă nu ar fi avut “defecte”. Cât timp poate să continue acest lucru? Și nici măcar nu s-a oprit doar la familia lui Connor. Întreaga lume îl știe pe Evan ca băiatul care și-a pierdut cel mai bun prieten și care luptă ca imaginea acestuia să nu fie uitată.

StoriaBooks și Realitatea

 Îmi face plăcere să constant că oamenii de la StoriaBooks au publicat în ultima vreme cărți interesante, cărți ce aduc în atenția noastră realități pe care am prefera să le ascundem sub preș. Cel mai dur exemplu din acestă categorie de cărți ar fi Și-a căutat-o…, o carte care vorbește despre victimele violului și cum tot acestea sunt blamate pentru faptul că au tentat niște persoane cumsecade să comită astfel de fapte. Este o carte greu de citit, dar care merită ( click aici pentru recenzie). Un exemplu mult mai apropiat de Dragă Evan Hansen ar fi fi O listă semi-definitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri ( nu vă mai povestesc despre ea, recenzia este aici).

În cartea Dragă Evan Hansen avem un copil care nu reușește să se bucure de propria sa viață. Un copil, indiferent de vârsta sa, care minte și își crează o viață nouă, o viață perfectă. Dar adevărul iese mereu la iveală, iar momentul în care Evan pierde tot ce și-a dorit vreodată să aibă…  Această carte vorbește despre situații greu de suportat la nivel mental. Este o care a zbaterilor interioare, a fricilor care ne amuțesc, a lucrurilor care sunt atât de simple și totuși ne provoacă atacuri de panică. Această carte ne împinge spre recunoașterea propriilor probleme și tratarea lor. Sper să îi dați o șansă lui Evan.

No Comments

Leave a Reply