Ce am învățat din bookstagram?

07/08/2019

Bookstagramul meu a apărut din dragostea pentru cărți și din dorința mea de a încuraja cât mai multă lume să citească. Contul meu, luizacomenteaza.eu, a început ca un cont dedicat unui blog pe care abordam diverse subiecte. Din momentul în care mi-am transformat blogul într-un blog de carte, contul meu de instagram s-a modificat considerabil. Și îmi place la nebunie ceea ce fac acum. Am învățat foarte multe și simt că și eu m-am schimbat pe parcursul acestei experiențe de care mă bucur în fiecare zi.

Ce s-a schimbat de când am bookstragram?

În primul rând, citesc mult mai mult de când m-am apucat de bookstagram. În momentul în care am ales să urmăresc din ce în ce mai multe conturi dedicate literaturii, m-am alăturat în mod inconștient acestui grup de cititori activi. Ca atare, am început și eu să preiau obiceiul de a citi anumite cărți, de a citi în cât mai multe locuri, de a îmi petrece mult mai mult timp citind decât uitându-mă la televizor. La aproape doi ani distanță de când m-am alăturat bookstagramului, am ajuns să citesc de 2 sau chiar 3 ori față de cât o făceam înainte.

De asemenea, citesc mult mai diversificat decât o făceam înainte. Spre exemplu, acum câțiva ani fie citeam literatură clasică, fie cărți din colecția Cărți Romantice. Recunosc că sunt mult mai atrasă de fantasy decât de alte genuri, dar citesc și ficțiune istorică, sf-uri, literatură contemporană sau dezvoltare personală. Spre exemplu: dacă văd o carte faină la Andreea Chiuaru și mă simt atrasă de acea carte, o să o citesc și eu chiar dacă nu se încadrează în genul meu preferat.

Despre plăcerea lecturii și despre oameni

E mult mai frumos să citești o carte atunci când ai cu cine glumi, râde sau plânge în timp ce o citești. Multe din cărțile pe care le-am citit o să îmi rămână în amintire atât pentru conținut, dar și pentru conversațiile purtate pe marginea lor. Un exemplu ar fi Instrumente Mortale de Cassandra Clare. Indiferent dacă o să fiu sau nu dezamăgită de finalul seriei, o să o iubesc pentru toate nopțile pe care le-am petrecut vorbind cu Amalia despre ea. Și despre frica a doi băieți în ceea ce privește rațele. O să înțelegeți dacă citiți cartea.

Administrarea unui cont de bookstragram

2018

2019

Legat de ceea ce postez eu, am devenit mult mai critică în ceea ce privește fotografiile mele. Dacă înainte o poză

făcută cărții pe care o citesc era perfectă, acum sunt de-a dreptul supărată când nu am timp să montez o întreagă scenă. Rareori mai fac poze spontane și acelea doar atunci când apare un detaliu pe care îmi doresc neapărat să îl imortalizez. Spre exemplu razele soarelui dimineața. Ador genul acesta de fotografii care mă duc cu gândul la o dimineață relaxantă petrecută în vârful patului cu o carte și o cafea cu multă frișcă.

M-am obișnuit și să fiu mult mai organizată. Cum? Vedeți voi, a avea grijă de un cont de bookstagram înseamnă să ai o anumită prezență în online. O prezență care ar fi preferabil să fie zilnică. Atunci când postam la nu știu cât timp abia adunam ceva urmăritori. De când am grijă să postez măcar o dată la două zile, numărul lor a crescut semnificativ. De asemenea, nu este suficient să postezi. Ca în vorba populară Mâna care nu spune o poveste nu primește mâncare, pozele care nu au un mesaj nu sunt foarte apreciate. De multe ori am notate ideile pentru descrierile pozele înainte ca pozele să fie măcar editate.

Atâtea inimi, atâtea capete, atâtea moduri de a judeca o carte

Un alt lucru important învățat pe bookstagram este că oamenii sunt foarte diferiți. Că și cei apropiați ție nu sunt asemănători cu tine. Sau că oamenii pe care îi admiri pot să aibă niște păreri pe care nu le agreezi deloc. S-a întâmplat de multe ori ca bookstagrammeri pe care îi admiram să critice dur cărți pe care eu una le consideram superbe. La început am crezut că poate gusturile mele în materie de literatură sunt proaste. În timp, am înțeles că o carte care mie mi se pare genială poate fi proastă pentru altcineva. Asta nu înseamnă că unul din noi greșește. Ci doar că avem alte gusturi. Adelinei nu i-a plăcut foarte mult Fata cu cercel de perlă. Mie și Anastasiei ne-a plăcut enorm. Asta nu înseamnă că nu o să mai fim prietene sau că nu vor exista cărți care să ne placă tuturor sau doar uneia dintre noi.

Online vs Real

Și cel mai important lucru pe bookstagram este că nu tot ce vezi este real. Și nu cred că există persoană sută la sută reală în fiecare moment în care este online. Am avut zile în care aveam o dispoziție groaznică, dar poza pe care am postat-o deborda de veselie. Asta pentru că poza este ceva planificat, iar sentimentele mele nu. Da, preferințele mele pe care vi le arăt sunt adevărate, părerile mele sunt cele pe care le-aș exprima și dacă ne-am vedea față în față. Dar nu întotdeauna sunt persoana aceea veselă de pe instragram. Și mi se pare normal să fie așa.

Prietenii la distanță

De fapt, mai e ceva poate chiar mai important. Poți lega prieteni geniale pe bookstagram. Am cunoscut multă lume prin intermediul acestei comunități online și cu Adelina și Ruxandra am avut chiar plăcerea să mă și întâlnesc. Mai mult decât atât, cred că petrec între o oră și zece ore stresând-o pe Amalia în ultimele luni. Ne-am cunoscut pe facebook într-un grup dedicat lecturii și am ajuns să ne împrietenim pe bookstagram. Între timp ne-am și întâlnit în viața reală și pot spune că mă bucur foarte mult că suntem prietene și că avem o lejeritate nemaipomenită în conversațiile noastre. Te pup, Amalia. Știu că îți fac viața mai bună.

4 Comments

  • Emilia 08/08/2019 at 8:40 am

    Superb articolul😍

    • Poteca Luiza 08/08/2019 at 7:47 am

      Mulțumesc❤

  • Ghanda 10/08/2019 at 10:10 am

    Foarte fain articolul! M-ai impulsionat să încerc să devin mai activă pe Insta în lunile care vin 😀

    • Poteca Luiza 10/08/2019 at 9:26 am

      Ma bucur mult❤😍

Leave a Reply