Titlu: Dracula. Pe urmele Prințului Nemuritor
Autor: Kerri Miniscalco
Nr. de pagini: 484
Editura: Leda&Edge
Traducător: Oana Chițu
Dacă ar fi să fac un top al editurilor cel mai des întâlnite aici pe blog, Leda&Edge s-ar afla probabil în frunte. Multitudinea de romane fantasy publicate la această editură este motivul principal pentru care citesc cărțile lor cu atâta drag. Nu sunt de refuzat nici cărțile lor polițiste. Chiar primul volum al seriei despre care discutăm azi pe blog, Anchetele lui Audrey Rose, se află în topul cărților mele preferate de vara trecută. Astăzi vorbim însă despre volumul doi al seriei, mai precis Dracula. Pe urmele Prințului Nemuritor.
Dracula. Pe urmele Prințului Nemuritor
Se putea ca o serie ce se bazează pe cazuri celebre din istorie să nu ne ia în vedere tărișoara? Nu, nu se putea. Cum vă spuneam și în recenzia de zilele trecute, folclorul românesc a dat naștere multor mituri ce au ajuns prin străinătate. Ce a urmat? Kerri Miniscalco s-a dat jos din pat într-o zi, a deschis laptopul și cu google maps a pornit la rezolvarea misterului Unde o fi România pe hartă? După câteva minute petrecute pentru identificarea conturului de peste al țării noastre, a pornit un întreg studiu asupra legendei lui Dracula. Rezultatul? Dracula. Pe urmele Prințului Nemuritor.
Seria Anchetei lui Audrey Rose a început cu povestea unei tinere care dorea să studieze medicina legală în Londra secolului XIX. În timpul rezolvării cazului Jack Spintecătorul, fetei i s-a alăturat și tânărul Thomas Cresswell. În primul roman am avut ocazia să urmărim în detaliu viața lui Audrey și să aflăm cât mai multe amănunte despre ea și familia sa. Problema a rămas totuși Thomas. Despre el nu se știa mai nimic. Doar un alt tânăr arogant și enervant care ne-a furat multora inimile. De data aceasta însă, Kerri Miniscalco ni l-a servit pe Thomas pe tavă. Pe parcursul romanului Dracula.Pe urmele Prințului Nemuritor cititorii au șansa să strângă cât mai multe informații despre tânărul misterios și familia sa specială.
Crima din Orient Express
Debutul romanului pare a fi desprins din romanul Agathei Christie – Crimă în Orient Express. Aflați chiar în celebrul tren, Audrey și Thomas se întâlnesc din nou cu moartea. Cadavrul unui tânăr ajunge în fața cușetei lor. Detaliul cel mai înfricoșător? Un țăruș înfipt în pieptul tânărului. Băiatul nu poate fi mort de foarte mult timp căci mai devreme se întâlnise cu Audrey în vagonul restaurant. Cine, unde și când a comis crima? Urmează implicarea gărzii regale, iar modul în care garda i se adresează lui Thomas ne face să fim brusc foarte atenți. Pronumele folosit de către gardă probabil a creat ceva confuzie printre cititorii străini, dar noi știm bine semnificația cuvântului Alteță.
De la crime împotriva regalității, la cadavre fără pic de sânge în ele și la povestea de dragoste dintre două persoane de același sex, Dracula. Pe urmele Prințului Nemuritor pare că a bifat toate cerințele pentru a fi un roman de succes. Ce l-a tras în jos în opinia mea? Contextul istoric. Probabil dacă nu aș fi avut o pasiune pentru romanele istorice nu aș fi fost atât de deranjată de comportamentul personajelor din carte, de modul în care acestea acționau în anumite situații. De asemenea, probabil dacă nu aș fi fost româncă nu m-ar fi enervat așa mult anumite elemente ale cărții care până și pentru noi sunt cu totul și cu totul exagerate.
Și în acest roman Kerri Miniscalco optează pentru un final neașteptat, dramatic în care unul dintre personaje atinge pragul nebuniei. Modul în care construiește acest final pe parcursul întregului roman mi se pare intrigant și fascinant. Plecând de la supoziții cât se poate de raționale, autoarea îți trece personajele prin tot felul de situații care le fac să își pună la îndoială propria sănătate mentală. De multe ori dând bătăi de cap și cititorului care nu mai știe ce să creadă.
Cartea este disponibilă pe libris, cartepedia și carturesti.
No Comments