LuizaComenteaza

Recenzie Partea întunecată a magiei

31/07/2019

partea intunecata a magiei

Titlu:  Partea întunecată a magiei

Autor: V.E.Schwab

Nr. de pagini: 382

Editura: Nemira

Traducător: Cristina Jinga

Sunt unele cărți pe care chiar dacă am vrea să le ignorăm nu putem. De ce? Pentru că există mereu un prieten ( sau doi cum a fost cazul meu) care să ne reamintească că pierdem ceva extraordinar dacă nu ne apucăm de cartea respectivă. În cazul meu a fost vorba despre o carte fantasy. Cei care urmăresc luizacomenteaza.eu de ceva vreme știu că sunt o mare fană a acestui gen, dar și că am multe serii începute și neterminate. De ce neterminate? Din varii motive. De cele mai multe ori răspunsul este ori faptul că următorul volum este încă în scriere ori că este netradus în limba română.

În concluzie, am încercat pe cât se poate să mă țin departe de o serie care promitea foarte mult.  Doar că am niște prietene minunate care nu m-au putut lăsa să ratez o anumită serie. Și țin să le mulțumesc atât lor ( Amalia și Adelina)  cât și celor de la libris.ro pentru faptul că am citit Partea Întunecată a Magiei de V.E. Schwab.

Partea Întunecată a Magiei de V.E. Schwab.

Ceea ce m-a atras în primul rând la Partea Întunecată a Magiei de V.E. Schwab a fost existența a patru Londre diferite. A patru lumi diferite care se suprapun una peste alta asemenea cărților dintr-un pachet.  Între fiecare dintre aceste lumi există porți, dar au fost ferecate acum mult timp. Singurii care mai pot călători între aceste lumi sunt magicienii antari. Aceștia sunt foarte rari, iar odată cu trecerea timpului au mai rămas doar doi.

Partea întunecată a magieiCele patru Londre sunt caracterizate în funcție de concentrația magiei din ele. Londra Roșie, cea din care provine unul dintre antari, este un teritoriu al magiei libere, al magiei creatoare, o lume în care majoritatea oamenilor au abilități magice. Londra Albă, casa celui de-al doilea antari, aparține unei lumi crude, însetate de putere. Mai departe există Londra Cenușie, o lume în care magia pare că a dispărut și peste tot domnește sărăcia. Ultima dintre Londre este Londra Neagră. În urmă cu sute de ani, când porțile între lumi s-au închis, magia din această Londră a început să își consume gazdele. Aceste este motivul pentru care intrarea în această lume este interzisă, iar oricine intră nu mai iese.

O hoață și un contrabandist

Personajele principale din Partea întunecată a magiei sunt o hoață și un contrabandist. Știu că sună aiurea, dar aceste personaje sunt exact genul de oameni pe care îi vrei alături de tine atunci când dai de bucluc. Mai ales când contrabandistul este un antari. Kell are o pasiune pentru colecționarea obiectelor din diferite lumi. În ciuda existenței mai multor legi care interzic aducerea unui obiect dintr-o Londră în alta, Kell și-a format o adevărată colecție de amintiri din alte lumi. Totul pare să meargă bine până când două obiecte ajung în lumile greșite.

Primul obiect este adus de către celălalt antari în Londra Roșie și lăsat în grija cuiva neștiutor și naiv. Celălalt obiect îi este pasat cu iscusință lui Kell care îl pierde în momentul în care o întâlnește pe Lila. Îmbrăcată în straie bărbătești, cu un vis nebun de a fi pirat, Lila nu știe că furtul poate să te bage în necazuri mai mari decât pușcăria. Mergând pe mâna norocului, Lila își bagă mâinile în buzunarele lui Kell. În ciuda banalității obiectului furat, putem spune că Lila a tras lozul cel mare la jocul aventurilor.

În desfășurarea acțiunii se mai adaugă și o pereche de gemeni obsedați de control și cu o pasiune pentru pecețile definitive. Aceștia conduc Londra Albă. Tronul acestei lumi nu se moștenește, se cucerește. Drumul până spre palat este pătat cu sânge, iar cei doi frați par a fi făcuți din gheață. O putere atât de mare și o singură lume de condus, sau nu?

Părerea mea

Partea Întunecată a magiei de V.E.Schwab este un fantasy diferit datorită modului în care spațiul fizic este construit. Suprapunerea lumilor permite unui număr mult mai mare de personaje să intervină în acțiune fără a-l face pe cititor confuz. Relațiile dintre personaje sunt construite în așa fel încât cititorul poate identifica clar locul fiecărui personaj în marea schemă a lucrurilor. Acțiunea este destul de alertă, iar autoarea a știut să presare acel ceva necesar apariției curiozității pentru volumul doi în ciuda finalului acestui volum.

Sper că v-am făcut și eu pe voi curioși și că o să aruncați un ochi pe site-ul celor de la libris după acest roman.

 

One Comment

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: