Titlu: Națiunea Spam
Autor: Brian Krebs
Nr. de pagini: 283
Editura: Corint – Colecția Corint Future
Traducător: Dan Drumur
Tehnologia este probabil domeniul în care lucrurile se schimbă cu cea mai mare viteză. Totul pare pus pe repede înainte și mai toți oamenii din această industrie par a fi într-o cursă continuă. Pentru mulți dintre utilizatori domeniul tehnologiei este ceva SF. Mulți dintre noi nu pricepem cu adevărat impactul pe care îl are tehnologia asupra noastră. Mai mult decât atât, nu pricepem riscurile la care ne expunem odată cu pătrunderea tehnologiei în viețile noastre de zi cu zi.
Cei de Corint au decis să facă un pas în față și să aducă în atenția publicului câteva cărți legate de domeniul tehnologiei. Aceste cărți se reunesc sub o nouă colecție, Corint Future. Colecția se află la început de drum și în momentul actual este compusă din volumele Națiunea Spam, Hello World și Politica Viitorului.
Națiunea Spam de Brian Krebs
Națiunea Spam de Brian Krebs este prima carte din această colecția asupra căreia ne îndreptăm atenția aici pe blog. Cartea ar putea fi foarte ușor considerată un studiu de caz al autorului asupra a ceea ce reprezintă spam-ul, farmaciile ilicite de pe internet și calculatoarele personale transformate în botneturi. Tot în această carte avem șansa să urmărim ancheta jurnalistului Brian Krebs asupra criminalității informatice din Rusia și modul în care hackerii au ajuns să se războiască între ei.
Spam-ul se identifică cu mail-urile nesolicitate. Genul de mail-uri care vă umplu căsuțele de email. Multe dintre ele par inofensive și mulți dintre noi le accesăm fără a ne gândi la consecințele acestui fapt. În Națiunea Spam ne este explicat că, odată cu deschiderea acestor mail-uri, expunem dispozitivele pe care le utilizăm și în felul acesta datele noastre pot fi colectate fără acceptul nostru.
Războiul Farma
Cei care se ocupau cu distribuirea de spam în Statele Unite ale Americii se pare că au fost hackerii ruși. Cei mai buni dintre ei erau asociați cu farmacii din mediul online ce eliberau medicamente fără rețetă. SUA este recunoscută pentru prețurile sale mari în domeniul farmaceutic așa că posibilitatea achiziționării medicamentelor la un preț de câteva ori mai ieftin a tentat pe foarte multă lume odată ce oferta a apărut în caseta lor de email.
Problema acestor farmacii online este faptul că medicamentele pe care le vindeau nu erau întotdeauna cu aceeași compoziție ca medicamentele din farmaciile fizice. Multă lume s-a întrebat de ce farmaciile din Statele Unite nu pornesc o cercetare sau de ce nu finanțează cercetarea medicamentelor de pe piața online. Răspunsul a fost frica acestora de anumite rezultate. Pentru că la fel cum unele medicamente erau făcute astfel încât puteau ajunge să fie toxice, o altă parte se puteau dovedi perfect sigure pentru consum.
Ediția în limba română a cărții Națiunea Spam conține un glosar de termeni pentru a-l ajuta pe cititor să înțeleagă cât mai ușor textul din fața sa. Astfel Națiunea Spam devine accesibilă tuturor cititorilor cărora domeniul informatic le-a stârnit interesul. O recomand cu drag și abia aștept să văd ce ne mai rezervă colecția Corint Future. Puteți achiziționa cărți din colecție de pe libris, emag, cartepedia.
No Comments