Recenzie Discreție Garantată de Alex Turner

18/07/2019

discretie-garantata

Titlu: Discreție Garantată

Autor: Alex Turner

Nr. de pagini: 158

Editura: Bookzone

Împreună cu această carte își face intrarea pe blogul meu o editură de care am auzit destul de recent. Lucruri faine la editura Bookzone? Este editura unei librării online și scoate și cărți ale autorilor români cunoscuți la scară mai largă sau nu. Un exemplu cunoscut ar fi cărțile Dama de treflă, cărți ce s-au născut din dragostea autoarei de a scrie pe blog. Da, este acea Damă de treflă de pe facebook. Însă nu despre ea vorbim astăzi. Ci despre autorul Alex Turner și primul volum al seriei Discreție Garantată. 

Discreție Garantată de Alex Turner

Discreție Garantată de Alex Turner se întinde pe parcursul a două volume, ambele destul de scurte. Cu alte cuvinte, încap perfect în orice poșetă și pot fi citite pe sub masă la vreo nuntă la care ați fost obligați să mergeți. Un lucru destul de interesant la această poveste este faptul că autorul este unul dintre personajele principale. Povestea este scrisă din perspectiva lui și în primele 50 de pagini majoritatea cititorilor o să își dorească să îl înjunghie pentru principiile sale de viață atât de solide și greșite încât îl vor transforma în cerșetor în următoarele luni.

Alex Turner, în calitatea sa de scriitor, prezintă în cartea Discreție Garantată volumul 1 modul în care a ajuns el să accepte scrierea acestei povești. O fostă stea a editurii, Alex se află într-un blocaj inspirațional de ceva vreme. Suficientă vreme încât banii să fie pe terminate și să fie nevoit să cerșească, din nou, mai mult timp de la editorul său. Soluția pe care o găsește acesta este una ce pare convenabilă de ambele părți. Alex va scrie povestea unei anumite persoane și va primi un comision impresionant pentru acest lucru.

Problema este că meseria persoanei despre care va fi cartea îl enervează la culmea pe scriitor. Cum adică? El, un mare scriitor lefter, un om cu viziune, să scrie despre o femeie ce își vinde trupul pe bani. Mai mult decât atât, femeia respectivă este  dragostea sa din copilărie. Ca atare, tot ceea ce face Alex este să își sune un vechi prieten și să dezbată cu acesta câți bani ar lua femeia pentru a le face oral. Mi se pare de-a dreptul penibil modul în care scriitorul îl vede pe prietenul său în postura de om înțelept și bun și nu consideră greșit faptul că acesta și-ar înșela soția.

 Fiecare om are o poveste

Faptul că Amelia a devenit o escortă, că fata draguță și inteligentă din școală a apucat acest drum, i se pare autorului o răzbunare a destinului pe femeie deoarece nu s-a uitat la el în copilărie. Cu alte cuvinte, în Discretie Garantată avem de-a face cu un autor cu un orgoliu imens, plin de ifose și cu capacitatea de a judeca fără a cunoaște. Vocea realități se concretizează în sora mai mică a autorului, Matha, ce locuiește cu acesta. Astfel, cu ajutorul unei sticle de bere, Martha încearcă din greu să îl convingă pe Alex că un scriitor trebuie să lase la o parte prejudecățile și să asculte poveștile oamenilor. Că acesta este rolul său în univers. Să dea glas cuvintelor, să arate lumii că omul este o sumă a experiențelor și că nu întotdeauna și le alege pe acestea.

Discreție Garantată de Alex Turner, volumu 1, este o carte a acceptări și a înțelegerii. Este o carte care previne cititorul să nu fie precum autorul. Prin puterea exemplului, Alex ne arată cât de greșit este să judecăm fără a cunoaște. În acest volum avem foarte puține pagini din ceea ce trebuie să devină povestea Ameliei. Acțiunea și povestea sunt centrate mai mult pe autor, dar din câte am înțeles în volumul doi lucrurile se vor schimba. Per total, mie mi-a plăcut această carte și vă invit și pe voi să o citiți.

2 Comments

  • Delia 22/07/2019 at 5:55 pm

    Când citim vol. 2?

    • Poteca Luiza 22/07/2019 at 6:00 pm

      Oricand vrei

Leave a Reply