Recenzie Ceva în apă de Catherine Steadman

29/06/2019

Ceva in apa

Titlu: Ceva în apă

Autor: Catherine Steadman

Nr. de pagini: 413

Editura: Nemira

Traducător: Gabriel Pavel

Sfârșitul lunii iunie se apropie cu pași repezi și odată cu acesta și sfârșitul sesiunii ce mi-a mâncat consecvent timpul în luna aceasta. În ciuda acestui aspect, am reușit să citesc mai multe cărți interesante, cărți despre care abia aștept să vorbesc cu voi. Este al doilea an consecutiv când am ocazia de a vă prezenta cartea verii de la Nemira, iar anul acesta nu aș fi putut face acest lucru fără oamenii de la libris.ro Mulțumesc foarte mult libris.ro și mulțumesc și vouă celor care citiți acest blog.

Ceva în apă de Catherine Steadman

Întorcându-ne ca la Ploiești, că tot e subsemnata din zonă, haideți să vorbim despre cartea Ceva în apă de Catherine Steadman. Începutul acestui roman este promițător și te face să fii atent la ceea ce se va întâmpla în continuare. Romanul Ceva în apă debutează cu scena săpării unei gropi potrivite pentru un bărbat de peste 1.70m. Cât de adâncă ar trebui să fie groapa, este suficient timp pentru a o săpa și va putea fi aceasta vreodată descoperită?

În următorul capitol din Ceva în apă acțiunea face un salt înapoi în timp ajungând până la data de 8 iulie. În acest punct al acțiunii totul pare a fi de vis. Personajul principal se trezește alături de Mark în ziua aniversării lor. Singura sa problemă este dacă odată căsătoriți vor serba ziua nunții sau tot data în care s-au cunoscut. Nimic care să dea de bănuit că în mai puțin de 3 luni se va chinui să își îngroape iubitul.

Erin Roberts este un personaj extrem de interesant. În romanul Ceva în apă, Erin este prezentată fiind gata să dea marea lovitură. Un film documentar despre viața înainte și după eliberarea din închisoare a trei prizonieri. Cireașa de pe tort, o cireașă de aur, este reprezentată de Eddie Bishop. Eddie este unul dintre oamenii generației vechi. Un adevărat gangster, gata să ciopârțească cu toporișca, amator de cubluri de noapte și cazinouri.

Luna de miereCeva in apa

Planurile de vis ale tinerilor par a se ruina în momentul în care Mark este concediat din postul de investitor bancar. Momentul în care acesta se vede nevoit să o ia de la capăt cu tot, să pornească iar de la zero, este declanșatorul întregii schimbări. Soțul iubitor începe să aibă din ce în ce mai multe toane, să o jignească pe Erin din ce în ce mai des și să schimbe planurile pentru nuntă astfel încât abia mai este de recunoscut dacă te uiți pe planurile inițiale. Erin acceptă însă aceste lucruri deoarece își iubește soțul și pune totul pe seama stresului.

În luna de miere are loc o schimbare bruscă a situației financiare a cuplului. Într-o dimineață sunt în continuare oamenii care își fac griji în privința achitării casei și în următoarea sunt milionari. Cum? Deoarece au găsit ceva în apă. Ceva ce îi va schimba complet și îi va trimite înafara legii. Ce-am găsit al meu să fie. Se aplică oare și în acest caz cântecul copilăresc pe care îl spuneam cu toții când eram mici?

De când au găsit acel ceva în apă, relația de cuplu începe să se răcească. Are loc manipularea unuia dintre parteneri de către celălalt. În rarele momente de luciditate, partenerul folosit va realiza că doar el este expus și că fața lui este cea pe care poliția o va găsi pe camerele de luat vedere. Singura sa salvare ajung să fie relațiile pe care acesta le are cu oamenii din afara legii.

Opinia mea

În opinia mea, Ceva în apă de Catherine Steadman este un roman al dezumanizării. Știm deja finalul dar acesta contrastează foarte mult cu ceea ce ni se prezintă ca fiind începutul. Cum poate un cuplu atât de fericit să ajungă să își dea ultimul sărut pe marginea unei gropi într-o noapte rece de octombrie? Pe parcursul cărții asistăm la schimbarea partenerilor odată cu dorința acestora de a pune mâna pe bani, de a fi bogați. Urmărim cum unul dintre ei se gândește de la început să dispară de tot, să fugă doar el cu prada. Urmărim cum banii valorează mai mult decât dragostea. Cum o căsnicie poate fi distrusă chiar dinainte să înceapă.

Sincer, criminalul nu a fost nicidecum cine mă așteptam eu să fie. Iar acest lucru m-a surprins plăcut. Pe de altă parte m-a uimit de multe ori naivitatea personajului principal. Mai mult decât atât, nu sunt sigură că tot ceea ce au făcut cei doi în carte ar putea fi realizabil și în viața reală. Dar la fel cum se menționează și în roman, atunci când ai mulți bani ai mult mai multe porți deschise. Porți la care nimeni nu îți controlează cu atenție bagajul. Ceva în apă s-a dovedit altfel de cum mă așteptam eu, dar a fost un altfel plăcut.

Concluzia este următoarea: Ceva în apă de Catherine Steadman este o carte numai bună de pus în bagajul de vacanță.

 

 

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: