Titlu: Vrabia Roșie
Autor: Jason Matthews
Nr. de pagini: 460
Editura: Meteor Press
Traducător: Mihaela Adina Eros
La cum se anunță prognoza meteo vă recomand să vă faceți stocuri serioase cărți și cafea. Nu de alta dar alertele se succed una pe cealaltă cu o viteză demne de cursele de mașini americane. Și că tot ajunsei pe la americani, ce credeți că fac oamenii din serviciile secrete americane odată ajunși la pensie? Ei bine, unii din ei se retrag să trăiască o viață liniștită alături de familie, iar alții se apucă de scris cărți. Spre exemplu domnul Jason Matthews, fost agent CIA și câștigător a două premii literare în urma publicării cărții Vrabia Roșie.
Vrabia Roșie de Jason Matthews
Vrabia Roșie de Jason Matthews prezintă jocul din culisele spionajului internațional, un joc de-a șoarecele și pisica ce arată că perioada Războiului Rece nu a luat sfârșit. Acțiunea este centrată pe zona Europei, având în mare parte loc Scandinavia, călătorind totuși atât în Rusia cât și în America. De-a lungul cărții vom urmări misiuni crude, seduceri ale victimelor și schimbări de tabere.
Perspectiva din care se povestește în Vrabia Roșie alternează între mai multe personaje.Vor urmări firul narativ atât prin gândurile personajele principale cât și prin mințile unor personaje aflate la mii de kilometrii de acestea. Astfel, cititorul va putea să urmărească cu exactitate întreaga derulare a unui plan de capturare a unui agent din tabăra adversă.
Personajele din Vrabia Roșie
În Vrabia Roșie personajele centrale sunt Dominka și Nash. Dominika este o fostă speranță a baletului rusesc, o tânără ce posedă atât o grație naturală cât și o putere psihică nemaipomenită. Această putere constă în abilitatea de a vedea culori în jurul oamenilor, culori ce reflectă personalitățile sau stările lor de moment. În ciuda sentimentelor pe care părinții săi le nutresc față de propria patrie, Dominika pare să fie un produs pur sovietic. Îndrăgostită de politica din țara sa, de modul în care Rusia își tratează cetățenii și convinsă că orice altă țară este mai prejos decât patria sa, Dominika se dovedește a fi victima perfectă pentru unchiul său.
Unchiul său, sus pus în Seviciul de Informații Externe Rus, reușește să își atragă nepoată în lumea spionajului folosind-o ca pe o momeală atrăgătoare pentru țintele de sex masculin ce urmează să fie lichidate. Din acest moment urmează un parcurs academic surprinzător pentru tânără. Înscrisă la Academie, Dominika Egorova reușește performanțe extraordinare doar pentru ca sistemul să o trimită la faimoasa școală de vrăbii unde să i se prezintă tainele sexului și cum să se folosească de corpul său pentru a afla informații.
Pe de altă parte, personajul masculin central din Vrabia Roșie este nimeni altul decât spionul american. Nu știu dacă acest personaj a fost făcut după chipul și asemănarea autorului, dar pare prototipul standard al bărbatului american din cărțile Sandrei Brown. Mai precis, tânăr, al naibii de chipeș, mezinul unei familii pline de bani ce pleacă de acasă pentru a-și încerca norocul făcând altceva decât a fii parte în afacerea familiei. Mai punem la socoteală și dorința exasperantă de a da lovitura după eșecul pe care l-a suferit la Moscova.
TOM ȘI JERRY
Țineți minte cum erau desenele cu Tom și Jerry? Ei bine, cartea aceasta ar reprezenta varianta scrisă a acestora cu următoare clarificări. Rusia pare a fi Tom. Mereu pus pe harță, pregătit să îl înghită pe Jerry cu fiecare ocazie ce i se dă. În cazul de față, descoperirea spionului american infiltrat în sistemul de guvernare rusesc. Pe de altă parte, Jerry este America. Mereu cu ochii în patru, dornic de a-i da peste nas motanului cu fiecare ocazie. Cea mai recentă ocazie? Racolarea Dominkăi, trimisă pentru a-l seduce pe Nash, ca agent dublu american.
Poveste în mod evident se va complica, vom ajunge să vedem metode de torturare rusești, întreceri de mașini pe străzile New York-ului, sinucideri și planuri în care spionii ajung să fie doar monezi de schimb. Lucrurile pe care trebuie să le rețineți din această recenzie sunt chiar puține, dar foarte valoroase.
În primul rând, cartea este scrisă de un agent american. Așa că nu trebuie să ne mire faptul că America pare tărâmul făgăduinței și țara care are sistemul cel mai puțin corupt. Mai mult, ar trebui să ne întrebăm dacă autorul a fost el însuși torturat precum unul din personaje sau asta a fost doar o invenție. În al doilea rând, că această carte nu trebuie citită pe stomacul gol. De ce? Pentru că la finalul fiecărui capitol este rețeta felului de mâncare pomenit cu câteva pagini înainte. Cum zicea un prieten, Vrabia Roșie este o carte pentru cititori gurmanzi.
Cartea poate fi achiziționată de pe libris, cartepedia sau emag.
No Comments