Vorbind despre Albastrul din miez de noapte

08/05/2019

Albastru din miez de noapte

Titlu: Albastrul din miez de noapte

Autor: Simone van der Vlught

Nr. de pagini: 328

Editura: Polirom

Traducător: Gheorghe Nicolaescu

În ultima vreme am căpătat o mică obsesie legată de cărțile ce conțin diferite elemente din domeniul artelor frumoase. Fie că vorbim despre autobiografia unui autor, despre un roman ce are în centru un tablou pierdut sau cărți ce prezintă perioade istorice marcante pentru artă. Romanul despre care doresc să vorbesc astăzi este comparat cu Fata cu cercel de perlă de Tracy Chevalier ( recenzia aici).  Cu alte cuvinte, standardele sunt foarte mari. Fata cu cercel de perlă de Tracy Chevalier este un roman unic, un roman al sentimentelor și al dorințelor frânte de realitate. Pe de altă parte, Albastru din miez de noapte de Simone van der Vlugt este un roman al șansei.

Albastrul din miez de noapte de Simone van der Vlught

Albastrul din miez de noapte face parte din noutățile apărute primăvara aceasta la Polirom. Iar pentru cei care au de gând să cumpere acest roman, vă anunț că este disponibil pe libris.ro. Dacă nu v-am convins încă, atunci rămâneți alături de mine să discutăm despre epoca de aur a Olandei.

Personajul principal al romanului Albastru din miez de noapte este o tânără văduvă dornică să părăsească satul natal. Atât din dorința pe care o are încă din copilărie de a locui la oraș, cât și pentru a fugi de acuzațiile de crimă ale cumnatului său. Astfel, vânzând tot ceea ce a moștenit după soț, Catrijn pleacă să își încerce norocul în cel mai apropiat oraș. Scopul final al tinerei, acela de a reuși să își folosească talentul de a picta și de a intrat într-o breaslă care să îi permită să își vândă creațiile. Însă, pentru acest lucru este nevoie de mult studiu și de mulți bani.

Norocul lui Catrijn pare să oscileze în permanență. Chiar dacă pleacă de acasă cu planurile bine puse la punct, ghinionul pare să i se ivească în cale odată ajunsă în primul oraș. Bărbatul la care se angajase menajeră a decedat, iar un nou loc de muncă este imposibil de găsit.  Câteva zile mai târziu, norocul i se schimbă și primește atenția unui domn și o scrisoare de recomandare cu care se va putea angaja menajeră la fratele acestuia.

Izbăvirea faptelorAlbastru din miez de noapte

Soarta pare că vrea să o testeze pe tânără prin tot felul de probe, iar Catrijn este convinsă că  este Dumnezeu care o pedepsește pentru faptele sale din trecut. Așa că, odată ce reușește să se instaleze comod la Amsterdam un personaj din satul natal o ajunge din urmă pe tânără. Albastrul din miez de noapte se dovedește un roman al sorții schimbătoare căci personajul principal este dus de val sau luptă împotriva acestuia în permanență. Nu există nici un moment de respiro în întreaga poveste. 

Speriată de consecințele propriilor fapte tânăra alege să plece cât mai departe. Astfel, ajunge în Delft și se angajează la cel de-al treilea frate. Bucuria cea mai mare este că de data aceasta lasă cârpele și ia în mână pensula odată cu postul de pictoriță pe ceramică. Pentru prima oară în carte apare confruntarea între rațiune și simțire. Alegerea tinerei între o iubire pasională cu fratele ce a salvat-o oferindu-i o scrisoare de intenție sau iubirea platonică, statornică a fratelui care a angajat-o pe postul viselor sale.

Romanul Simonei van der Vlugt este totuși un roman al oscilațiilor. Vom urmări înflorirea lui Catrijn ca pictoriță și apariția porțelanului de Olanda ca mai apoi să vedem prăbușirea vieții sale în urma apariției ciumei. Trecutul se întoarce și cere socoteli, Catrijn urmează să fugă doar pentru a revenii și în toată povestea aceasta apare și un personaj convins că el va putea cuceri totul în final.

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: