Titlu: Toate acele locuri minunate
Autor: Jennifer Niven
Nr. de pagini: 396
Editura: Trei
Traducător: Mihaela Apetrei
Fiecare lună din an este specială în felul său, fiecare are ceva unic. Datorită numelui, luna mai este cea care este integrată cel mai ușor în tot felul de jocuri de cuvinte. Spre exemplu, MAI e puțin și vine vara. Mie mi se potrivește însă altă varianta. MAI scriem și noi pe blog? Scriem, scriem cu drag și spor acum că am înțeles că blogul și scrisul sunt de plăcere și nu ne taie nimeni capetele dacă nu am scris recenziile după ticăitul ceasului. Lăsând gluma la o parte, luna trecută a fost o lună săracă atât în articole cât și în cărți lecturate. Tocmai de aceea pot spune că este loc de mult MAI bine. Și despre locuri vorbim și în recenzia de astăzi. Mai exact, vorbim despre Toate acele locuri minunate.
Toate acele locuri minunate de Jennifer Niven
Dacă ar știi cu exactitate Amalia de când am eu cartea aceasta fără să o citesc… probabil ar veni să mă bată cu ea în cap. Și bine ar face. Pentru că Toate acele locuri minunate este o carte interesantă care merită să fie cel puțin răsfoită periodic. Nu au trecut nici trei săptămâni de când am închis-o că deja îmi vine să o recitesc. De ce? Pentru că rareori citești povestea a doi sinucigași.
Theodore Finch și Violet Markey fac cunoștință în cel mai nefiresc mod pentru doi adolescenți. Nu au prieteni comuni, nu merg amândoi la aceeași petrecere și nici Violet nu își scapă cărțile pe hol ca să i le adune Theodore. Universul face ca aceștia să se întâlnească în clopotnița liceului aflată la o distanță de 6 etaje de sol, ambii uitându-se în jos și întrebându-se același lucru. Este acesta momentul în care voi avea curajul să înfrunt moartea?
Nu știu să vă spun exact cine pe cine a salvat. Totuși, mie îmi place să cred că s-au salvat unul pe altul. Gestul lui Finch a fost oprit de prezența fetei, iar sinuciderea fetei a fost oprită de vorbele băiatului. În Toate acele locuri minunate vom cunoaște doi tineri aduși în pragul disperării, doi tineri cărora li se dă o ultimă carte de jucat împotriva atracției liniștii veșnice, un proiect la geografie.
Motivele dorinței de a pune capăt
Este trist să auzim atât de des în ultima vreme despre tineri cu tendințe sinucigașe. Persoane care nici măcar nu au apucat să își trăiască viața se gândesc să și-o încheie brusc. Motivele sunt multe și variante. Dar pe noi ne interesează doar motivele personajelor din Toate acele locuri minunate.
Theodore Finch provine dintr-o familie destrămată care nu pare să fi fost vreodată cu adevărat fericită. Încă din copilărie Finch a înțeles că bătaia nu este nicicum ruptă din rai. Ci mai degrabă vine din stările proaste ale tatălui său și seamănă cu iadul oricărui copil de 7 ani. Un copil care nu are voie să se joace cu jucării zgomotoase deoarece îi provoacă nervi tatălui său, iar nervii sunt sinonimi cu stările proaște. Același lucru l-au înțeles și cele două surori ale sale. Mult mai târziu au înțeles și stările proaște ale mamei lor care nu și-a putut reveni după divorț și a ales să se mintă pe sine că tot ceea ce se întâmplă este perfect în ordine.
La toate acestea Finch a avut timp să se gândească berechet. Căci, unele zile sunt pentru el o singură zi. O insomnie puternică urmată de perioade întregi de adormire este motivul disperării sale. Acestea adunate cu multe altele îl fac pe Finch un personaj greu de înțeles, remarcabil prin unicitatea caracterului său construit din marea majoritate a problemelor tinerilor din azi. Tocmai construcția sa din problemele comune îl face pe Flich special datorită faptului că, într-adevăr, toate i se întâmplă lui.
Pe de altă parte, Violet Markey nu are niciuna dintre aceste probleme. Sau nu avea probleme până anul trecut. Violet era o fată sociabilă, cu un iubit popular pe care toate fetele îl râvneau, o familie iubitoare și o soră pe care putea conta la greu. Din nefericire, în urmă cu un an, Violet și sora sa suferă un accident de mașina iar Violet este singura care scapă. Aceasta este povara pe care tânăra o poartă pe umeri, propria supraviețuire.
Un proiect pentru o viață
Proiectul despre care vă vorbeam mai sus constă în vizitarea unor locuri interesante din orașul lor. Problema este că toată lumea își dorește să plece din statul respectiv deoarece este foarte plictisitor. Iar orașul în care locuiesc pare să fie chiar pe locul întâi la această categorie. Însă, nu locuim majoritatea în astfel de orașe? În locuri în care credem că nu există nimic interesant și ne pierdem vremea încercând să găsim ceva frumos de văzut/fotografiat? Asta este exact ceea ce crede și Violet.
Totuși, partenerul său de proiect, nimeni altul decât Theodore Finch, nu vrea să vadă lucrurile astfel. Ci are de gând să îi arate tinerei toate acele locuri minunate despre care ea nu realizează încă cât de minunate sunt. Acesta este adevăratul proiect al băiatul. Ca, în timp ce el nu știe dacă se va mai putea salva, să o învețe pe Violet să trăiască și să îi demonstreze că nu contează unde mergi ci cu cine anume.
No Comments