Recenzie Doamna și licornul de Tracy Chevalier

27/03/2019

 Doamna și licornulTracy Chevalier este o autoare aparte, o autoare care și-a folosit talentul pentru a crea povești ce  umplu golurile din istorie.  În cartea sa,Fata cu cercel de perlă, Tracy contura povestea din spatele celebrului tablou cu același nume. Un tablou ce ilustra o slujnică de o frumusețe rară, dar despre care nu se știa decât autorul. De ce anume l-a pictat, ce anume l-a inspirat și care a fost relația sa cu modelul au fost întrebări fără de răspuns. Însă, Tracy Chevalier a ales să creeze ea, pornind de la puținele date existente, povestea artistului și a muzei sale.

Doamna și licornul de Tracy Chevalier

 În Doamna și licornul, Tracy Chevalier pictează detalii în povestea a șase tapiserii celebre ce se află la Musee National du Moyen-Age de la Cluny, Paris. Tapiseriile, aflate sub denumire Doamna și licornul, au fost create în Evul Mediul târziu de către un artist necunoscut. Legenda spune că acestea au fost comandate de un nobil francez, Jean Le Viste, iar la moartea sa în 1500, au trecut în proprietatea fiicei sale, Claude.

Povestea creată de Tracy Chevalier pleacă de la tânărul Nicolas des Innocents, un pictor ce își petrece mai mult timp în budoarele femeilor decât în fața șevaletului. Doamna și licornul de Tracy Chevalier este povestea unui bărbat obișnuit să aibă la picioare toate femeile pe care și le dorește și cum, tot o femeie, este cea care îi vine de hac.

Povestea Doamna și licornul pleacă de la comanda  lui Jean Le Viste, o comandă extraordinară din punct de vedere al banilor. Bani pe care Nicolas nu îi poate refuza. Însă pictura unor tapiserii atât de mari îi este cu totul străină. Prea orgolios și speriat de sărăcie, Nicolas acceptă comanda, iar de aici încep toate problemele sale cu sexul frumos.

Începând de la faptul că pictura inițială avea ca tablou central o bătălie, dar Nicolas se vede nevoit să îl convingă pe Le Viste să schimbe subiectul tapiseriilor. Motivul? Dorința doamnei La Viste ce îl cheamă pe pictorul nostru în budoarul său pentru a-i cere anumite modificări. Astfel, în loc de bătălii pe parcursul celor 6 tapiserii privitorii vor putea observa seducția unui licorn de către o frumoasă doamnă. 

 

No Comments

Leave a Reply