Titlu: Regina Roșie
Autor: Philippa Gregory
Nr. de pagini: 393
Editura: Polirom
Traducător: Anacaona Mîndrilă-Sonetto
Bună seara, oameni dragi! Sper că ați avut o săptămână superbă plină de lucruri care v-au făcut să zâmbiți. Pentru mine această săptămână a marcat un pas important în cariera mea de scriitoare și anume prima mea lansare de carte. Lansare care a avut loc în cadrul târgului de carte organizat de cei de la Libris în aula universității din Brașov. Însă nu despre acest lucru vreau să discut cu voi astăzi. Astăzi vreau să vă vorbesc despre o editură, o colecție și o autoare anume. Astăzi vreau să vă vorbesc, din nou, despre Philippa Gregory. Philippa este una dintre autoarele mele preferate, o adevărată regină atunci când vorbim despre ficțiuni istorice.
Regina Roșie de Philippa Greogory
Regina Roșie de Philippa Gregory reprezintă volumul cu numărul doi din ciclul Războiul celor două roze, ciclu care continuă cu un altul și anume Dinastia Tudorilor. Ceea ce este de admirat la seria creată de Philippa este faptul că îl face pe cititor să înțeleagă de unde a început declinul casei de Lancaster și cum din Războiul Celor două roze niciuna dintre ramurile principale nu a ieșit învingătoare. Înaintea ciclului dedicat Războiul avem cartea Doamna apelor, volum ce o are în centrul său pe Jacquetta. Prin ochii acesteia vom urmări începutul războiul între veri, război ce a început în momentul în care regele Lancaster s-a dovedit prea slab pentru a ocupa tronul Angliei.
Volumul doi al seriei și primul volum din ciclul războiului, Regina Albă, o are în centrul său pe Elizabeth Woodville- fiica Jacquettei. Față de statul pe care mama sa l-a obținut pentru familie, Elizabeth alege să țintească mult mai sus, chiar spre coroana Angliei. Ajungând regină a Anglei și fiică a neamului York prin căsătoria sa cu Edward al IV-lea.
Ajungem în cele din urmă și la volumul trei al seriei, volum ce de data aceasta are în centrul său o femeie a neamului Lancaster. Lady Margaret Beauford, femeia a cărei ambiție a dus la întemeierea dinastiei Tudorilor. Romanul urmărește transformarea uimitoare a unei copile de nouă ani care se visa o altă Ioana D’Arc într-o femeie hotărâtă să își urce fiul pe tronul Angliei.
Lady Margaret Beauford
Regina Roșie are în centrul său prima femeie născută și căsătorită în neamul Lancaster, prima femeie din partea rozei roșii care își aduce contribuția substanțial în Războiul veriilor. Folosită încă din copilărie ca un bun de schimb, promisă și căsătorită de la vârsta de nouă ani în neamul Tudorilor, Margaret Beauford reprezintă copilul ale căror vise au fost călcate în picioare de către adulți. Înrudită cu regele, însă având ghinionul de a se naște femeie, Margaret a devenit doar o iapă de prăsilă pentru un potențial moștenitor al tronului. Într-o vreme în care regele Lancaster era nefolositor, un moștenitor puternic și sănătos valora cât întregul regat. Astfel se explică că atunci când a dat naștere primului său copil moașele au primit ordin de la mama ei să îi lase fata să moară dar să salveze pruncul.
Rămasă văduvă la o vârstă fragedă, Margaret este vândută din nou de către familia și mutată într-o altă casă în urma unei căsătorii favorabile. Întreaga viață a tinerei se dovedește a fi un șir de negocieri, uneltiri, promisiuni, minciuni. Lucruri de la care tânără nu se va da la o parte, intrând în această horă unde fiicele sunt vândute, fii trimiși să moară la război, iar averile amanetate pentru a angaja mercenari. Diferența cea mai mare între Regina Roșie și mama sa e faptul că Regina Roșie va lupta până când hora se va învârti după cum va juca ea. Iar scopul spre care se îndreaptă ea este dreptul său de a se semna Margaret R. R-ul de la final fiind o anagramă, totul pentru a forma Margaret Regina.
No Comments