Astăzi m-am gândit să vă vorbesc despre cât de mult îmi place să citesc și cum fac ca acest lucru să se reflecte și în numărul de cărți citite. Știu, știu că mulți vor spune că nu contează numărul de cărți pe care le citești ci calitatea lor. Sunt perfect de acord, dar eu nu suport să citesc aceeași carte mai mult de o săptămână. Ca atare sunt nevoită să termin și cărți cu 800-900 în 7 zile. Cum fac asta? Printr-o serie de obiceiuri pe care mi le-am construit de-a lungul “carierei” mele de cititor înrăit. Obiceiuri pe care am de gând să le împărtășesc cu voi prin intermediul acestui articol.
Sfaturi de la un cititor pentru un alt cititor
Sfatul nr 1 – Să ai mereu ceva de citit la tine
Cel mai probabil ați mai auzit acest lucru. Însă țin să vi-l repet deoarece este cel mai bun sfat pe care îl vei putea primi. De ce? Pentru că în fiecare zi există așa numiții timpi morți. Perioade în care nu faci nimic și cel mai probabil îți petreci timpul dând scroll pe facebook sau instagram. Cum ar fi ca în loc de asta să citești dintr-o carte? Eu am mai mereu o ediție de buzunar a unei cărți în geantă. Sunt ușor de transportat și nu ocupă nici mult loc. O altă variantă ar fi ebook-urile sau pdf-urile care se pot citi direct de pe telefon cu ajutor aplicațiilor disponibile în magazin play. Imaginează-ți că în jumătate din acești timp morți alegi să citești. Nu-i așa că se adună câteva pagini bune?
Sfatul nr 2 – Alternează genurile
Acest sfat vine direct din tolba mea personală. Am ales să alternez genurile pe care le citesc atât pentru a nu mai ajunge la stadiu în care să mă satur până peste măsură de un anumit tip de carte. De exemplu, toată clasa a 11-a am citit cărți polițiste. Am citit atât de mult din acest gen încât la un moment dat l-am abandonat cu totul sătulă să mai aud de crime sau jafuri. Tot așa am pățit și cu cărțile romantice de la Litera. Însă, am observat că dacă săptămâna aceasta citesc un SF, săptămâna viitoare un clasic, peste două săptămâni un fantasy, îmi păstrez apetitul pentru toate genurile literare care îmi plac.
Sfatul nr 3 – setează-ți un target zilnic
Eu am început să fac acest lucru odată cu o provocare pe care a lansat-o cineva pe instragram. Mai precis, trebuia să citesc 10 minute în fiecare zi. Ca atare, chiar dacă poate nu aveam chef să citesc în fiecare zi ( dar mă obseda că nu termin cartea) alegeam să citesc câteva minute în fiecare seară înainte de a mă băga la somn. Uneori citeam fix acel număr de minute și adormeam, dar de cele mai multe ori se întâmpla să fiu prinsă de acțiunea cărții și să citesc câteva capitole. Așa am reușit să citesc Frumoasele Adormite luna trecută, un monstru de carte de vreo 800 de pagini.
Sfatul nr 4 – participă la provocări alături de alți cititori
Nu știu câți dintre voi ați auzit de maratoanele de lectură sau de listele pline de provocări literare. Ambele se organizează ori prin intermediul grupurilor de facebook ori de către conturile de cărți de pe instragram ( mă găsiți și pe mine aici). Maratoanele de lectură presupun perioade de timp limitate în care trebuie să citiți un nr de cărți alese după anumite criterii. Provocările literare sunt liste cu anumite cerințe pe care voi trebuie să le completați pe parcursul unui an sau a mai multor. Partea interesantă este că ambele presupun postarea progresului. În momentul când vezi 10-15-20 de oameni făcând asta te simți mai motivat să citești și tu pentru a te alătura lor și a vorbi și tu despre ceea ce citești.
Sfatul nr 5 – ține evidența cărților pe care le citești
Poți face acest lucru în două moduri. Fie îți notezi cărțile pe care le citești într-o agendă sau caiet, ori alegi să folosești aplicația goodreads. Aplicația aceasta îți permite să îți setezi o provocare( un nr de cărți) pentru anul în curs, să adaugi cărțile pe care le-ai citit, le citești sau plănuiești să le faci. De asemenea, poți lăsa recenzii la anumite cărți, poți să vezi ce mai citesc prietenii tăi sau să interacționezi cu autorii care au și ei cont ( eu sunt aici). Faptul că ții evidența a ceea ce citești are tot rolul de a te motiva mai ales dacă vezi că numărul de cărți citite crește de la o lună la alta sau, de ce nu, dificultatea cărților pe care le citești.
One Comment
Superr❤