Ca din întâmplare femeie, Regina Cristina a Suediei – Dario Fo

16/03/2019

Regina CristinaTitlu: Ca din întâmplare femeie, Regina Cristina a Suediei

Autor: Dario Fo

Nr. de pagini: 137

Editura: Humanitas

Traducător: Vlad Russo

Sunt foarte multe lucruri pe care le putem învăța citind. Consider că, indiferent de cartea pe care o citești, ai șansa să găsești o informație cât de mică care se va dovedi utilă cândva. Tocmai datorită acestor informații transformate în povești, recomand cu drag cărțile de ficțiune istorică. Acestea au rolul de a ne transporta în timp, de a ne face cunoștință cu personaje marcante ale istoriei universale. Sunt multe tipuri de ficțiuni istorice. Începând cu cele ce conțin povești inventate în jurul anumitor evenimente și terminând cu acelea care includ file de jurnal ale anumitor regi sau regine. Astăzi am ales să vorbim despre o carte din ultima categorie.

 Ca din întâmplare femeie, Regina Cristina a Suediei de Dario Fo

 Pe Dario Fo l-am descoperit recent când din dorința de a citi mai multă ficțiune istorică am comandat cărțile sale. Nu am fost atentă la autor ci am fost captată de titlul și de descrierea celor trei romane ale sale. Mare mi-a fost surpriza când am observat că toate cele trei ficțiuni care mă interesau au același autor. Prima pe care am citit-o este Ca din întâmplare femeie, Regina Cristina a Suediei. Carte care îmbină ficțiunea cu pasaje din jurnalele reginei și cu schițe ale operei lui Moliere. De ce Moliere? Aparent, Regina Cristina a avut norocul de a fi o bună prietenă a minunatului dramaturg.

De-a lungul acestui roman, cititorul are ocazia să observe una dintre cele mai interesante figuri de la curtea regală a Suediei. Regina Cristina a fost cel de-al doilea monarh din istoria Europei care a putut domnii de unul singur în ciuda sexului său.  Chiar mai mult, regina nu s-a dat înlături din a-și face cunoscute preferințele sexuale care includeau atât femei cât și bărbați. Nu doar o dată regina și-a arătat indignarea cauzată de drepturile tot mai puține ale femeii în respectiva perioadă. Cea mai mare supărare a reginei fiind presiunea care se punea pe aceasta pentru a se mărita cu cineva potrivit.

La urma urmei, dacă vreau să urc pe tron în chip legal, trebuie să obțin un permis numit soț.

Cea mai veghe lege, redactată de Dumnezeu în persoană, adică Biblia, afirmă că femeia trebuie să-i fie sprijin bărbatului, să asculte fără șovăire, să-i dăruiască fii de care are nevoie, să țipe în durerile facerii, dar să tacă imediat. Ei bine, îmi pare rău, dar nu accept. Această lege nu e corectă, o agresiune josnică împotriva femeii, chiar dacă e recunoscută ca regină. Iar josnicia cea mai mare este că-mi faceți propuneri, dar până la urmă nu-mi acordați dreptul de a alege.

Regina Cristina – iubitoare de artă și cultură

Trecând peste detaliile amoroase din viața sa, Regina Cristina a rămas o figură emblematică datorită modului său de a guverna și de a-și trăi viața. În ciuda faptului că era protestantă a ales să se convertească la catolicism pentru a i se permite să viteze Vaticanul. Mai mult decât atât, în ciuda regulilor strice ale vremii, Regina Cristina a avut ocazia de a fi cazată chiar în palatul papal. Chiar dacă a ales o nouă religie, Regina Cristina a fost o susținătoare sonoră a protestanților prigoniți în Franța arătând astfel o dragoste aparte pentru oameni indiferent de religia lor.

În jurul Reginei Cristina s-au adunat nume importante ale filosofiei, teatrului sau religiei. Fiind bună prietenă cu Decio Azzolino – om de cultură și cardinal, dar și o confidentă și apărătoare a lui Moliere, Regina Cristina a avut o educație vastă. Încă din copilărie i s-a permis să studieze matematica, geografia și filosofia, materii ce le erau destinate doar băieților. De aici până la avea ocazia de a îi fi elevă lui Descartes și de a purta discuții cu Blaise Pascal și Pierre Gassendi a mai fost probabil un pas sau doi.

Femei ca Regina Cristina sunt foarte puține. Tocmai de aceea, acestea trebuiesc amintite și date ca exemplu tuturor. Regina Suediei a fost un om care și-a trăit viața după propriile reguli, a visat să creeze un nou regat și a iubit arta într-o lume în care aceasta era considerată periculoasă pentru religie. Este o imagine a femeii puternice, independente și capabilă să înfrunte lumea pentru a fi fericită. Cartea o găsiți disponibilă pe cartepedia, libris, emag și cărturești. 

One Comment

Leave a Reply