Ce am de gând să citesc primăvara aceasta// TBR de primăvară

13/03/2019

Nu știu dacă este la fel și în cazul vostru, dar eu am obiceiul să citesc doar cărțile cumpărate recent. Astfel, cărțile pe care le-am cumpărat în urmă cu câteva luni rămân neatinse pe raft pradă iepurașilor de praf. Ca atare, am zis să fac ceva în privința aceasta și să mă provoc la un tbr de primăvară. Tbr este acronimul expresiei englezești to be read. Deci o listă cu un anumit număr de cărți pe care eu am de gând să mă oblig să le citesc pe parcursul următoarelor trei luni de zile.

 Ce am de gând să citesc primăvara aceasta

Lumea Sofiei ( Sophie’s World) de Gaarder

Lumea SofieiAm văzut această carte la Ruxandra și Adelina și nu am putut rezista tentației de a încerca o carte din această sferă literară. În plus, omul superficial din mine s-a simțit atras de coperta ediției aniversare de 20 de ani. Pe lângă faptul că este pentru prima oară când iau contact cu o carte din domeniul filosofiei mai se adaugă și limba în care este scrisă cartea și anume engleza.

Sinopsis:

Dacă filosofia sau literatura însăși este pretextul acestei cărți cititorul va afla pe cont propriu. El va face cunoștință, încă de la început, cu amestecul dintre fantezie și marile întrebări ale omenirii. Pentru că nu găsise în biblioteci sau librarii nicio carte în care tinerilor să li se ofere o formă accesibilă a marilor idei, scriitorul norvegian pune în scenă o poveste și imaginează un personaj inventiv și curios. Jocurile duble sunt specialitatea lui Gaarder: Sofia va fi pusă în oglindă de Hilde, destinatara reală a cursurilor, profesorii își vor schimba identitățile, iar întrebările nu vor putea primi niciodată răspunsuri unice. Aventura cunoașterii va începe de la filosofii greci, va trece prin zorii creștinismului, prin medievalitatea europeană, va ajunge la Renaștere, Iluminism, Romantism și până la sistemele de gândire ale secolului al XX-lea. Fără a fi o simplă carte de popularizare, Lumea Sofiei este o introducere în filosofia occidentala, deschizând apetitul cititorului pentru cunoaștere și meditație asupra întrebărilor esențiale. Căci, asa cum Hilde e Sofia, aceasta nu e nimeni altcineva decât imaginea cititorului însuși.

Dialoguri de duminică de Andrei Pleșu și Gabriel Liceeanudialoguri de duminica

 

 Am început deja această carte în luna februarie doar că m-am luat cu altele și am abandonat-o. Cum nu am de gând să las lucrurile să rămână asa, cât de curând mă voi întoarce la lecturarea sa. Cartea reprezintă o transcripție a emisiunii Dialoguri de duminică, emisiune pe care cei doi autori o țineau la radio. Cartea conține o colecție de dialoguri pe teme fascinante precum iubirea, invidia, etc. Preferatul meu rămâne însă dialogul despre prostie.

 

 

 E-un rege nebun în Danemarca de Dario Fo

dario fo Am citit deja una dintre cărțile autorului și anume Ca din întâmplare femeie, Regina Cristina a Suediei. Cartea reprezintă un amestec de ficțiune cu transcrieri din jurnalele reginei moarte. Amestecul acesta dintre realitate și presupuneri duce la inducerea cititorului în atmosfera acelor vremuri iar lectura devine ușoară și plăcută în ciuda faptului că este o operă cu caracter istoric.

Sinopsis

În romanul publicat cu un an înainte de a se stinge din viață, E-un rege nebun în Danemarca (parafrază a unei celebre replici din Hamlet), Dario Fo reînvie zbuciumata epocă de la sfârșitul seco­lului al XVIII-lea, explorând povestea controversatului rege Christian VII și a soției sale Caroline Mathilde, o istorie dramatică de iubire, infidelitate și nebunie.

Din cronici de epocă și jurnale secrete, Dario Fo recompune atmosfera strălucitoare de la Curtea regală a Danemarcei în secolul galant, reținând deopotrivă intrigile amoroase și de palat ce roiesc în jurul lui Christian VII.

Încă de pe atunci vulpea era vânătorul de Herta MullerHerta Muller

Ce e drept, cartea aceasta a ajuns de curând la mine. Prietenul meu mi-a dăruit-o weekendul acesta când am fost împreună la Shop my library, eveniment organizat de Andreea Chiuaru. Dar despre acest eveniment  o să vă povestesc altădată. Am inclus această carte în TBR deoarece mi-am dorit de multă vreme să încerc ceva de această autoare doar că nu am găsit curajul și timpul necesar.

Sinopsis

Gardul fabricii şi casele sunt înconjurate de zidurile oraşului, iar dincolo de acesta sunt lanurile unduitoare de grâu, nesfârşite, mărginite de Dunărea ce nu poate fi traversată decât sub tirul grănicerilor. Dacă lumea este doar o inimaginabilă şi apăsătoare înşiruire de închisori concentrice, în care-ţi ispăşeşti condamnarea pe viaţă, mai eşti, de fapt, în viaţă? Sau te amăgeşti mimând umanitatea într-un cotidian pe care nici frumuseţea inocentă a naturii nu-l poate lumina, când relaţiile dintre oameni sunt denaturate de suspiciune, când victimele nu pot să scape decât dacă devin, la rândul lor, vânători de oameni?
Răspunsurile pe care şi le dau la aceste întrebări obsedante, niciodată formulate explicit, îi împart pe actorii acestei lumi în două tabere. Însă şi unii, şi alţii trebuie să poarte măşti.

Sapiens. Scurtă istorie a omenirii de Yuval Noah Harari

 SapiensCred că această carte nu mai are nevoie de nici o introducere. Am început-o anul trecut și am abandonat-o deoarece începuse să mi se pară greoaie. Totuși, cred că acest volum merită o a doua șansă. Ca atare, sper că până la finalul lunii mai să o termin de citit.

Sinopsis

Acum 100.000 de ani, pe pământ existau cel puţin şase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întîmplat cu celelalte? Şi cum am ajuns să fim stăpînii planetei? De la începuturile speciei noastre şi rolul pe care l-a jucat în ecosistemul global pînă în modernitate, Sapiens îmbină istoria şi ştiinţa pentru a pune în discuţie tot ce ştim despre noi înşine, ne arată cum ne-am unit ca să construim oraşe, regate şi imperii, cum am ajuns să credem în zei, în legi şi în cărţi, dar şi cum am devenit sclavii birocraţiei, ai consumerismului şi ai căutării fericirii. De asemenea, ne îndeamnă să privim în viitor, căci de cîteva decenii am început să încălcăm legile selecţiei naturale care au guvernat viaţa în ultimii patru miliarde de ani. Dobîndim capacitatea de a modela nu doar lumea din jurul nostru, ci şi pe noi înşine. Încotro ne duce aceasta şi ce vrem să devenim?

No Comments

Leave a Reply