Recenzie Societatea Trandafirului de Marie Lu

12/03/2019

Societatea Trandafirului

Titlu: Societatea Trandafirului

Autor: Marie Lu

Nr. de pagini: 412

Editura: Leda&Edge

Traducător: Iulia Dromereschi

De când a început anul 2019 am senzația că timpul este setat pe repede înainte. Nu știu când s-a ajuns deja la luna martie. Dar știu ceva la fel de important. Faptul că în perioada aceasta aveți șansa să găsiți reduceri nemaipomenite pe libris.ro. Și cum tot vorbeam de cărți de pe libris, permiteți-mi să vă aduc în atenție încă un roman de Marie Lu, disponibil pe site-ul mai devreme amintit. Cartea despre care vreau să vă vorbesc astăzi reprezintă volumul doi al seriei Tinerele Elite. Dacă încă nu ați ghicit, permiteți-mi să fac lumină în acest caz. Subiectul de azi este reprezentat de Societatea Trandafirului.

Societatea Trandafirului de Marie Lu

În Tinerele Elite am urmărit-o pe signora Adelina plecând din casa sa, fiind vânată de închiziție, adăpostită de o societate secretă și rămânând fără nimic în final. Am văzut omul care a trecut prin toate stările. A fost urâtă, iubită, admirată, temută și în final, disprețuită. Adelina Amouteru este protagonistul pe care nu dorești să îl urmezi, o anti-eroină predispusă la a-și vinde sufletul pentru a obține ceea ce vrea. Societatea Trandafirului de Marie Lu este povestea unei femei care pleacă la luptă fără a avea ce să mai piardă. Este povestea unei criminale ce vrea să plătească cu sânge prețul coroanei regatului.

Trădarea pare să îi fi urmărit întreaga viață Adelinei. Trădată de viață în momentul în care boala a schilodit-o, trădată de tată în momentul în care aceasta a vândut-o, trădată de soră când aceasta i-a luat puterile fără să îi spună. Chiar și fugită din casa tatălui său norocul Adelinei nu pare să se schimbe. Este mințită de cel mai bun prieten, rănită în dragoste și, cel mai grav, trădată de propriile puteri în ziua în care îl ucide pe Enzo. La final, este trimisă pe străzi de către cei pe care îi numea prieteni.

Toate aceste lovituri fac din Adelina o altă persoană. În Societatea Trandafirului nu o să o mai urmărim pe Adelina încasând loviturile ca în primul volum, nu o să o vedem rezistând în fața lor. Din contră, o vom vedea ridicându-se din cenușă și pornind un adevărat război împotriva tuturor celor care au trădat-o. În volumul acesta, tânăra Adelina este cea care lovește. Iar loviturile sale sunt mai dureroase decât cele ale Tinerilor Elite.

O nouă societate de Elite

Focul nu se combate cu apă, ci tot cu foc. Acesta este principiul pe care protagonista are de gând să lovească. Ca atare, pentru a face față unui grup de tinerele elite Adelina își va creea propria societate secretă. O societate de mercenari, hoți și trădători. Toți cei care nu s-au dovedit suficient de buni pentru grupul lui Raffaele.

Marie Lu ilustrează minuțios sentimentele care o încearcă pe Adelina de-a lungul cărții Societatea Trandafirului. Ne este ușor să vedem ce anume o supără, ce anume o întristează și cum fărâma de bunătate pe care o mai avea dispare. În ciuda sufletului său negru, există câțiva oameni care se uită la ea cu dragoste. Sunt oameni care vor un loc în sufletul său. Însă furia și ura nu o lasă să îi accepte. Rămasă prinsă în trecut, Adelinei îi e greu să vadă prezentul.

Societatea Trandafirului de Marie Lu reprezintă inversul unui bildungsroman. Dacă în romanele bildungsroman clasice puteam urmări protagonistul în drumul său către maturitate, în romanul Societatea Trandafirului drumul este parcurs în sens opus. Sufletul personajului principal continuă să se degradeze iar Adelina cedează paranoiei, convinsă că până și sora sa îi vrea coroana.

Recenzia primului volum al seriei Tinerele Elite aici.

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: