Spaima facultății – Prima sesiune

05/03/2019

Am început să scriu pe blog în urmă cu mai bine de doi ani. Pe atunci nu mă axasem încă pe cărți și scriam despre orice.  Cu timpul am ales să mă limitez la a scrie despre cărți, la a aduna cât mai multe recenzii, la a fi un blog de carte. Astăzi, aleg să fac un pas în spate. Și aleg să mă gândesc la ce anume mi-ar plăcea să citesc eu înafară de recenzii. Mai ales la ce anume aș fi avut și eu nevoie să aflu la începutul facultății. Lucruri despre cămin, ore, profesori și sesiune.

Unul dintre coșmarurile tuturor studenților din anul întâi este legat de prima sesiune. Mai ales dacă au profesori care le amintesc constant că ei nu se numesc studenți până nu trec de o sesiune. Sau amenințări sub forma unui surâs, cum numai proful ală pe care nu îl suporți poate să îl facă, urmat de cred că noi doi o să mai discutăm și în toamnă. La asta mai adaugi și faptul că studenții mai mari nu vor să îți spună exact ce le-a dat sau chiar nu cunoști pe nimeni care să știe. Dacă mai vezi și că anul trecut grupa de la secția ta a fost de 30 de oameni și în anul doi au ajuns doar 15 totul e minunat.

sesiune

 Balaurul numit sesiune

Acum haideți să luăm acest balaur numit sesiune la întrebări și să vedem și noi cât de mari îi sunt ghearele și colții. Pentru început, trebuie să știți că perioada de stres și de notare din facultate se împarte în două.

În prima parte este perioada de verificări apoi sesiunea propriu zisă. Ce e diferit la acestea? Ei bine, în timpul perioadei de verificări se consideră că sunt examenele mai ușoare sau examenele pentru laboratoare (= ore în care faci probleme sau experimente). Iar ca să nu le numim examene ( deșii unele sunt mai grele ca examenele din sesiune) facultatea le-a dat denumirea de verificări.  Când este această perioadă sublimă? Imediat înainte de sesiune. Cu alte cuvinte, nici nu ai venit bine din vacanța de iarnă, nici nu s-au așezat bine sarmalele, că și te-ai trezit asaltat de teste.

sesiune

Care dintre ele este mai grea? Sesiunea sau perioada de verificări? Personal, aș zice că prima. De ce? Pentru că, surpriză, în perioada de verificări mergi și la ore. Adică, dacă ai 30 de pagini de învățat la fizică, 10 probleme de învățat pe la algebră și 4 referate de terminat, s-ar putea să ai surpriza să trebuiască să le aduci în aceeași zi sau doar la o zi distanță. Asta pe lângă faptul că mai trebuie să fii prezent și pe la cursul de chimie că v-a promis profesorul că vă dă modelul de examen.

În perioada de verificări am adunat cele mai multe ore nedormite și, sună ciudat să o spun, așteptam cu nerăbdare sesiunea ca să pot dormi și eu o noapte întreagă. De ce? Pentru că în sesiune poți sta liniștit la tine acasă sau în camera de cămin. Nu trebuie să te trezești la 7 ca să fii la ore sau să înjuri frigul din stația de autobuz. Tot ce trebuie să faci este să te prezinți la examen. Ideal, evident, ar fi și să înveți.

sesiune

Cele 3/4 săptămâni de foc

Felicitări, dragă studentule! Ai terminat perioada de verificări din care ai ieșit mai sifonat sau nu în funcție de cât din teme ai pregătit din timpul semestrului. Acum urmează sesiunea despre care știi că e urâtă, că se lasă cu nopți nedormite și cu kilograme în plus de la stres. Cel mai important lucru pe care ți-l pot spune legat de această perioadă? Ține-ți stresul sub control! Dacă este cazul poți apela la vitamine sau pastile pentru diferite probleme cauzate de stres. 

Mai departe? Ei bine, cel mai bine ar fi fost să te fi dus la toate cursurile. Nu glumesc! Știm că circulă vorba că dacă nu contează prezența la curs mai pot lipsi. E adevărat și asta. Dar și faptul că un curs de 60 de pagini nu îți intră în cap în câteva zile. Ideal ar fi fost să mergi la toate cursurile, să ai toate prezențele la laboratoare și să nu fi fost doar cu corpul în sala de clasă ci și cu mintea. Eventual, poate ai noroc să mai fi citit materia uneori sau să îi fi făcut o schiță. Dacă ai reușit chestiile astea pe parcursul unui semestru atunci te felicit. Nu ai cum să pici decât dacă chiar îți dorești asta.

Ce mai poți face dacă nu ai fost chiar prezent la toate cursurile? Să pleci în căutarea lor. Sigur există un coleg care să le are pe cele care îți lipsesc. Puneți cel mai frumos zâmbet pe chip, ia o ciocolată și la atac. Apoi roagă-te să îi înțelegi scrisul. În rest, înarmarea cu foi pe care să vă treceți subiectele importante, cu pixuri colorate dacă aveți memorie vizuală și cu multă răbdare.

Sesiunea nu este chiar atât de grea pe cât se zvonește. Cel mai important este, știu că mă repet,  să fi mers la cursuri. De noi a râs profa de analiză când am întrebat-o cum se rezolva ultimul subiect de teorie. Știți ce ne-a spus? Să ne uităm în ultimul curs. La care, evident, nu am fost. În rest? Dormiți bine, beți multă apă și nu vă lăsați pe o ureche cu gândul că aveți timp să învățați cu 2 zile înainte de examen. De obicei aici se păcălesc cel mai mulți studenți.

sesiune

PS: Nu uitați! Important este să nu îi călcați pe profesori pe nervi decât dacă ați trecut deja examenul și v-ați asigurat că nu vă mai întâlniți cu proful respectiv vreodată. Altfel, riscați să vă pice doar pentru a se răzbuna.

No Comments

Leave a Reply