Recenzie Tinerele Elite de Marie Lu

26/02/2019

 Tinerele Elite

Titlu: Tinerele Elite

Autor: Marie Lu

Nr. de pagini: 363

Editura: Leda&Edge

Traducător: Iulia Dromereschi

Pentru toți cei care sunt împreună cu mine pe acest blog  de mai bine de două luni cred că nu este nici o surpriză că ne-am întors la o carte de Marie Lu. Dragostea mea pentru seria Warcross a fost anunțată, povestită, repovestită, distribuită și lista poate continua. Ca atare, am zis să îi ofer autoarei șansa de a deveni una dintre autorii pe care îi recomand mereu. Asta însemnând că ar fi fost nevoie de mai mult de două cărți ale ei pe care să le îndrăgesc. Ca să vă dau un mic indiciu despre cât de mult mi-a plăcut seria Tinerele Elite, vă spun că o să mai auziți de Marie Lu aici pe blog. Și pentru că vorbim despre o serie, zic să pornim la drum cu primul volum al seriei cu același nume, Tinerele Elite.

Tinerele Elite de Marie Lu

Tinerele Elite de Marie Lu este o carte care se face foarte ușor remarcată. O carte fantasy, o carte care a fost lucrată în așa fel încât să te atragă pe un tărâm al pierzaniei. Cei de la Leda&Edge au ales să păstreze atât formatul paperback, dar și coperta cărții în momentul traducerii. Alegere înțeleaptă pentru că am auzit de la multă lume că ar fi cumpărat cartea doar pentru cât de frumoasă e coperta. Apoi au cumpărat volumul doi pentru cât de frumoasă este povestea din volumul unu.

Marie Lu plusează fix acolo unde trebuie pentru a face din Tinerele Elite un bestseller. Pe o piață arhiplină de romane în care protagonistul este un erou, un inocent nevoit să răzbată în viață prin forța proprie, Marie Lu alege să facă un pas în spate. Renunță la eroul romanului său și o ia de mână pe Adelina Amouteru, o tânără malffeto orbită de putere și de dorința de a se așeza pe tron.

Malffeto și Tinerele Elite

Acum câțiva ani febra sângelui a lovit ținutul, iar în urma acesteia mulți au pierit. Însă cea mai mare problemă nu este aceasta. Cea mai mare problemă este faptul că majoritatea copiilor care au suferit de febră au fost însemnați. Aceștia astăzi sunt denumiți malffeto și reprezintă scursuri ale societății, pedepse ale zeilor pentru muritori. Signorita Adelina Amouteru nu este nici ea altfel. Bolnavă în copilărie, Adelina și-a pierdut frumusețea specifică femeilor din familia sa. Părul și genele i-au devenit gri iar unul dintre ochii săi i-a fost scos. Astăzi, tot ceea ce poate spera tatăl său este să o vândă pe post de consoartă. 

Tinerele Elite reprezintă un grup special de malffeto. Copii cărora le-au fost dăruite puteri. Astăzi adolescenți care luptă cu inchiziția, adolescenți care cheamă focul, care controlează animalele sau țes emoții noi în sufletele oamenilor. Adolescenți care sunt vânați asemenea unor dăunători. Signorita Adelina știe că nu are puteri, știe că în ziua în care au legat-o de stâlp va muri. Dar grupul Tinerelor Elite are ceva socoteli de încheiat cu ea. 

Părerea mea

Consider că Tinerele Elite de Marie Lu este un roman care își merită cititorii. Un roman a cărei lectură a fost o plăcere, iar pentru asta pot doar să le mulțumesc celor de la   asemenea, ambele volume sunt disponibile pe site-ul lor.

Tinerele Elite, un roman în care putem observa evoluția unui personaj contradictoriu, un personaj care pleacă de la nimic și ajunge în punctul în care hotărăște să ia totul. Adelina este o ființă care poartă în suflet un întuneric imens, o ură pentru faptul că nu a primit lucrurile pe care aceasta crede că i s-ar fi cuvenit. Adelina este fată care stătea în capul scărilor din fosta sa casă imaginându-și că purta pe cap coroana reginei. Astăzi, Adelina luptă pentru a pune pe tron un rege.

Există un proverb românesc care consider că se potrivește perfect. Nu mi-l amintesc cu exactitate, dar suna ceva de genul: ” Cel mai periculos om este cel care nu mai are nimic de pierdut”. În momentul în care Adelina nu va mai avea dragostea cui să o piardă, ce cămin să apere, în acest moment toată ura sa va ieșii la suprafață. Iar victimele sale nu vor fi puține. 

Primele două volume din Tinerele Elite vorbesc despre decăderea unui personaj. Vorbesc de orbirea unui om care ar fi putut fi bun. Dacă ar fi fost tratat altfel din copilărie. Pe lângă povestea fantasy, romanul lui Marie Lu vorbește și despre consecințele maltratării unui copil. Vorbește despre sechelele care rămân, despre cum într-o zi paharul se va umple și omul bun va fi dispărea lăsând loc unui tiran.

 

No Comments

Leave a Reply