Ultima oară când ne luam rămas bun – Cynthia Hand

10/02/2019

Ultima oară când ne luăm rămas bun

Titlu: Ultima oară când ne luăm rămas bun

Autor: Cyntia Hand

Nr. de pagini: 382

Editura: Leda&Edge

Traducător: Ofelia Al-Gareeb

Nu știu cum vedeți voi ziua de duminică dar pentru mine a 7-a zi din săptămână este dedicată odihnei. Este o zi în care îmi propun să nu fac absolut nimic. Știți voi, acea zi pe care vă hotărâți să o petreceți în pijamale, în vârful patului cu o carte bună în mână. Iar eu, pentru a vă ușura alegerea cărții, vin în fiecare duminică cu o nouă recenzie. Săptămâna aceasta am pentru voi o apariția a anului trecut de la editura Leda&Edge. Ultima oară când ne luăm rămas bun este un roman extraordinar despre dragoste și pierderea unei ființe iubite.

Ultima oară când ne luăm rămas bun de Cynthia Hand

Ultima oară când ne luăm rămas bun de Cynthia Hand este un roman aparte. Un roman care vorbeşte despre destrămarea unei familii în urma morții unuia dintre membrii. Contrar romanelor care povestesc în amănunt viața sinucigașului, Cynthia Hand pune accentul pe viața de după momentul fatidic. Tyler s-a decis că nu mai poate suporta viața într-o familie destrămată. În timp ce sora sa, Lex, a fost tot timpul o persoană dominată de rațiune, Tyler s-a lăsat pradă sentimentelor. Iar acest lucru s-a dovedit ai fi fatal.

Sinuciderea este un act egoist de cele mai multe ori. Dezastrul nu se oprește doar la moartea unei persoane. De cele mai multe ori continuă cu dezbinarea familiei. Ceea ce se şi întâmplă cu familia lui Tyler. Nu era suficient divorțul părinților. Acum Lex şi mama lor au mai pierdut pe cineva. Iar acest lucru are consecințe grave. Lex ajunge să se închidă în ea, iar mama sa ajunge alcoolică.

Pe lângă problema psihică cu care a ajuns să se confrunte, Lex mai are şi presiunea admiterii la facultate. Dorind să fie aleasă la una dintre cele mai bune facultăți din țară, notele sale trebuie să fie maxime. Orice scădere a mediei îi poate lua de sub nas visul pentru care a muncit încă din copilărie. Dar cum poți să te concentrezi pe facultate știind că ești responsabilă pentru moartea fratelui său?

Un roman al emoțiilor

Ultima oară când ne luăm rămas bun este povestea unei fete care poartă pe umeri o greutate imensă. Un mesaj trimis de fratele său. Un mesaj pe care ales să îl ignore pentru moment. Ea crede că acel mesaj ar fi putut să schimba totul. Iar acest gând o consumă pe zi ce trece. Ajunge să își simtă viața asemenea unui mers la înălțime pe sfoară. Și, tocmai atunci, Lex crede că Tyler s-a întors. Mirosul său umple încăperile în care aceasta se află iar de câteva ori are impresia că îl și vede.

Mintea sa, singurul lucru în care mai avea încredere, o trădează. Să fie acesta un semn al degradării sale sau Tyler chiar vrea să îi transmită ceva? Fiindcă odată cu moartea sa bruscă, băiatul a lăsat multe lucruri neterminate. Lucruri pe care Lex se simte obligată să le rezolve, oricât de mult ar încerca să nege acest lucru.

Romanul Ultima oară când ne luăm rămas bun vorbește despre o fată care trebuie să se descurce de una singură cu o situație nefericită. Trebuie să tragă pentru notele sale, să își salveze mama de patima alcoolului, să vindece rana lăsată de Tyler în sufletul tatălui său, să își lămurească sentimentele legate de fostul său iubit și, cel mai important, să realizeze că nu ea i-a pus în mână pușca fratelui său.

No Comments

Leave a Reply