Recenzie Și-a căutat-o… de Louise O’Neill

februarie 9, 2019

Și-a căutat-o...Titlu: Și-a căutat-o…

Autor: Louise O’Neill

Nr. de pagini: 268

Editura: StoriaBooks

Traducător: Maria Mirabela Soare

Iată că am ajuns, în sfârșit, și la recenzia care îmi rămăsese restantă de luna trecută. Am ales o carte aparte pentru această, o carte pe care cred că toți trebuie să o citim pentru a putea înțelege un fenomen destul de des întâlnit în ziua de azi. Trebuie să menționez totuși că este o carte greu de citit în anumite momente iar unele pasaje vă pot face să spuneți că nu mai puteți continua. Ce e drept, senzații de genul am mai avut doar o singură dată în istoria mea de cititor.  Am mai pățit asa cu cartea Tu de Caroline Kepnes, a cărei recenzie o găsiți aici. Subiectul controversat din romanul de astăzi este violul. Iar cartea despre care vorbim este Și-a căutat-o… de Louise O’Neill.

Și-a căutat-o… de Louise O’Neill

Și-a căutat-o… de Louise O’Neill aduce în atenția publicului larg un subiect pe care mulți l-ar vrea îngropat sub preș. Cartea vorbește despre cultura violului și despre dificultățile cu care se confruntă victimele. Victime pe care noi ca societate ar trebui să le protejăm. Doar că mulți dintre noi fac exact contrariul. Victimele violului sunt adesea acuzate că l-au provocat. Sunt acuzate că au ruinat viețile băieților sau bărbaților care le-au maltratat. De ce? Pentru că este vina femeii care l-a provocat să facă o asemenea atrocitate.

Louise O’Neill ilustrează prin viața  Emmei O’Donovan, protagonista cărții Și-a căutat-o…, urmările unui viol în viața victimei. În primul rând trebuie să vă spun că Emma nu este genul de fată pe care să îl dai exemplu. Este rea, egoistă și meschină. Faptul că este cea mai frumoasă din oraș i s-a urcat la cap și nu își imaginează că vreun bărbat iar putea rezista. Dar, în ciuda tuturor acestor defecte ea este o victimă. I se poate reproșa că a băut prea mult alcool la petrecerea care a precedat dezastrul dar nu i se poate reproșa dezastrul în sine.

Pentru că în momentul când o persoană este prea beată, prea drogată, etc ca să își dea consimțământul, nu trebuie să crezi din start că ar fi de acord. Și cu siguranță nu ar fi de acord ca ipostazele, în care ea era inconștientă iar trupul său era pângărit, să ajungă în mediul online.

Urmările violului

Orice om normal s-ar aștepta ca în urmă acelei nopți, Emma să se bucure de tot sprijinul posibil. Atât din partea familiei cât și din partea comunității în care aceasta trăiește. Dar, nu este așa. Familia O’Donovan îi întoarce spatele propriei fiice, așteptând ca totul dezastrul cauzat de Emma să fie îngropat adânc sau ascuns sub covor. Familia așteaptă ca totul să treacă iar ei să își recapete locul nepătat în comunitatea din care fac parte. Societatea o blamează pe Emma pentru că a distrus viitorul violatorilor săi. 

Iar Emma nu este doar o victimă. Este imaginea tuturor victimelor violului pe care societatea nu le-a apărat. Ba mai mult, le-a acuzat că și-au căutat-o. Acuzăm femeile pentru faptul că au purtat o fustă mai scurtă sau au mers la nu știu ce petrecere. Pentru că dacă nu făceau acest lucru cu siguranță nu ar fi provocat bărbații să le violeze. De parcă aceasta ar fi fost dorința victimei.

Dacă doriți să citiți romanul Și-a căutat-o… de Louise O’Neill îl găsiți disponibil pe libris.ro. Este genul de carte pe care consider că ar trebui să o citească toată lumea. De ce? Pentru a realiza că nu trăim într-o lume de basm. Pentru a realiza că lucruri de genul acesta ni se pot întâmpla tuturor. Și-a căutat-o… de Louise O’Neill  este o carte care te motivează să te trezești și să te uiți în jurul tău. Să realizezi că nu este bine ceea ce se întâmplă.

No Comments

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: