Recenzie O mare de lacrimi de Ruta Sepetys

31/01/2019

o mare de lacrimiTitlu: O mare de lacrimi

Autor: Ruta Sepetys

Nr. de pagini: 351

Editura: Epica

Traducător: Gabriela Stoica

Înainte de a începe, vă rog, nu dați cu pietre. Știu că am sărit peste recenzia de joia trecută dar chiar am simțit nevoia de o zi liberă înaintea unui examen greu la facultate. Nu e panică, recenzia care a fost în minus în luna ianuarie va veni în luna februarie sub forma unui articol suplimentar. Acum că am lămurit și dilema recenziei lipsă iar contabilitatea articolelor pe blog a fost oarecum redresată, să ne întoarcem la oile noastre. În caz că sunteți alături de mine pe blog de ceva vreme știți despre pasiunea mea pentru ficțiunile istorice.  Ca atare, astăzi am scos din teancul de cărți pentru recenzie, o capodoperă literară ce are ca subiect cel mai cumplit dezastru maritim. Mai precis, scufundarea vasului german Wilhelm Gustoff în Marea Baltică pe data de 30 ianuarie 1945.

 O mare de lacrimi de Ruta Sepetys

O mare de lacrimi de Ruta Sepetys aduce în atenția publicului unul dintre cele mai tragice evenimente ale lumii, eveniment întâmplat într-una dintre cele mai triste perioade. Vorbim de perioada celui de-al Doilea Război Mondial, perioadă în care sute de mii de suflete au plecat din lumea celor vii. Perioadă în care moartea umbla nestingherită și răpea zilnic suflul a zeci de oameni. Fie că vorbim de sufletele celor care se ascundeau, a celor care luptau sau a celor care îndurau lagărele.

Unul dintre evenimentele care au marcat această perioadă, un eveniment care ilustrează cât de crud poate fii războiul este scufundarea vasului german Wilhem Gustloff. Vasul transporta peste zece mii de oameni printre care civili, răniți, oficiali naziști și personal militar. Toți cei îmbarcați încercau cu disperare să scape din mâinile Armatei Roșii. Din nefericire, nava a fost torpilată de un submarin sovietic. Au pierit nouă mii de oameni doar într-un loc, în aceeași zi. Dintre acești oameni aproape cinci mii erau copii.

În romanul O mare de lacrimi, autoarea Ruta Sepetys invită cititorul să parcurgă drumul spre libertate alături de Joana, Emilia și Florian. Invită cititorul să își amintească. Să nu lase să cadă în uitare toate aceste suflete care nu au mai apucat să își trăiască toate răsăriturile. Ruta Sepetys vorbește despre o călătorie anevoioasă, o călătorie marcată de moarte și foamete. O mare de lacrimi este povestea oamenilor care au reușit să rămână oameni când cei mai mulți dintre semenii lor se transformaseră în bestii. 

Drumul spre libertate

 Pentru cei care au citit Printre tonuri cenușii de Ruta Sepetys numele uneia dintre protagoniști va suna foarte cunoscut. Este vorba despre Joana, verișoara protagonistei din Printre tonuri cenușii ( a cărei recenzie o găsiți aici). În romanul menționat anterior, familia Linei își sacrifică libertatea pentru a o asigura pe cea a familiei Joanei. Căci, asa este războiul. Dezbină familii și lasă în urmă sechele. Dar sacrificiul familiei pare a fi în zadar în momentul în care familia Joanei este la rândul său nevoită să se despartă pentru a reuși să fugă.

În fuga spre libertate Joanei i se vor adăuga și alții. Pe mine m-a marcat cel mai mult situația unui băiețel de câțiva ani a cărui bunică a murit înghețată în timp ce se adăpostea împreună cu acesta. Băiețelul a rămas cu o adresă prinsă de haină și cu speranța că cineva îl va putea salva și duce spre locul unde ar putea găsi adăpost. Soarta i-a adus un bătrânel în cale iar războiul se pregătește să i-l ia.

Avem nevoie de cărți precum O mare de lacrimi. Avem nevoie de astfel de romane pentru a nu lăsa amintirea acelor vremuri să moară. Chiar dacă este crud și urât ceea ce s-a întâmplat este istoria noastră. Și trebuie să ne amintim mereu de a ea pentru a nu lăsa astfel de lucruri să se mai repete. 

Cărțile Rutei Sepetys sunt disponibile pe cartepedia, libris, emag și cărturești.

No Comments

Leave a Reply