Recenzie Jucătorul de Dostoiesvki

27/01/2019

Jucătorul

Titlu: Jucătorul

Autor: F.M Dostoiesvki

Nr. de pagini: 203

Editura: Polirom

Traducător: Emil Iordache

Iată că vine și prima recenzie pe anul acesta din colecția Carte veche caut recenzor tânăr. Anul 2018 a fost unul frumos în ceea ce privește acest proiect deoarece mi s-au alăturat două bloggerițe minunate fiind vorba de Anastasia de la Lumea văzută cu sufletul și Andreea de la  Șoricelul cititor. Țin minte că prima oară când am vorbit despre acest proiect l-am dat ca exemplu chiar pe Dostoiesvki, spunând că operele sale se pot citi la fel de ușor în format fizic cât și în format ebook. Totuși, pana acum autorul rus nu și-a găsit locul meritat în cadrul colecției carte veche caut recenzor tânăr. Însă. o face astăzi, la aproape un an de zile de la începutul acestei inițiative Cu alte cuvinte, astăzi vorbim despre una dintre operele lui Dostoiesvki și anume Jucătorul.

 Jucătorul de F.M.Dostoiesvki

Jucătorul de F.M.Dostoiesvki este una dintre cărțile care mi-au fost recomandate pentru a începe, cu pași mici, să cunosc universul creat de celebrul romancier rus. Pe mulți dintre noi ne face să dăm înapoi chiar renumele autorului. De ce? De frica de a nu putea înțelege ceea ce autorul a creionat cu atâta precizie. De frică să nu potrivim cu literatura secolelor trecute. De frica unui limbaj pe care îl credem inaccesibil. Toate aceste frici pot fi lăsate deoparte în ceea ce privește romanul Jucătorul. 

Jucătorul este un roman al norocului. Al omului care și-a pariat existența pe un anumit set de numere. Chiar scrierea acestui roman a reprezentat un  adevărat pariul pentru autor. Dostoiesvki a avut la dispoziție doar patru săptămâni pentru a scrie Jucătorul și a-și achita datoriile cu banii obținuți în urmă vânzării cărții.

Norocul în opera Jucătorul

Romanul Jucătorul de F.M.Dostoiesvki este compus din filele de jurnal ale lui Aleksei Ivanovici, preceptor al copiilor unui general de seamă. Scrierile se concentrează pe viața de familie a generalului, pe modul în care Aleksei încearcă să înțeleagă ițele complicate ale banilor familiei. În ciuda lipsei unei averi considerabile, familia este cazată la unul dintre cele mai de seamă hoteluri iar generalul are în compania sa o frumoasă doamnă pe care o curtează. Toate acestea sunt neclare în mintea lui Aleksei, minte ce o ia razna de fiecare dată la apariția Polinei, fiica vitregă a generalului și dragostea otrăvită a personajului.

Polina are atâta putere asupra protagonistului încât un singur cuvânt din partea sa îl poate face să se arunce în apele unui fluviu. Ce e drept, chiar această domnișoară va fi cea care îl va ajuta pe Aleksei să calce pe drumul pierzaniei. Cum? Rugându-l să joace la ruletă pentru ea din nevoie de bani.

Jucătorul de F.M.Dostoiesvki este un roman al pierderii de sine asemenea pierderii banilor la ruletă. Este un roman al dezmembrării credințelor și a integrității personale. O carte care arată că nu contează cultura, educația sau anii, fiecare dintre noi putem cădea în ispita luminilor cazinoului, în patima jocurilor de noroc. Unele dintre personaje intuiesc totul momentul în care trebuie să se retragă, însă nu și Aleksei a cărei viață devine o constantă învârtire de ruletă. 

Recomand romanul Jucătorul tuturor celor care vor să pătrundă în lumea clasicilor universali. Este o carte bună, o carte care se pretează și la vremurile modernă și un roman pe care îl lași greu din mână. Puteți găsi cartea pe cartepedia, libris, emag și cărturești.

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: