Recenzie Orașul Oaselor de Cassandra Clare

ianuarie 17, 2019

Orasul OaselorSunt unele cărți care deșii mi-au plăcut la nebunie nu cred că voi scrie vreodată despre ele pe blog. Nu știu de ce mai exact. Probabil ideea că nu vor prinde sau că au fost deja de n ori recenzată.  Însă, câteodată, nu mă lasă inima să nu vă vorbesc despre o carte care mi-a plăcut enorm doar din aceste motive. Ca atare, fanii ai Cassandrei Clare scoteți-vă runele la înaintare, astăzi vorbim despre Orașul Oaselor – primul volum al seriei Instrumente Mortale.  Iar, pentru cei care nu aveți habar despre ce vorbesc aici, puteți arunca o privire la recenzia seriei Dispozitive Infernale de Cassandra Clare.

Orașul Oaselor – Cassandra Clare

 Orașul Oaselor de Cassandra Clare se conturează în jurul protagonistei seriei, Clary. O  tânără cât se poate de normală care locuiește împreună cu mama sa și se bucură de o mulțime de restricții. De la ore stricte de întors acasă până la mai multe zone ale orașului în care nu are voie să se avânte chiar dacă prietenii ei de la școală îți fac veacul pe acolo. Totul pare banal în viața lui Clary, dar într-o seara pe care aceasta o petrece în oraș observă niște băieți cu un comportament destul de dubios. Nu ar fi ceva chiar anormal dacă Clary nu ar fi singura care îi poate vedea.

Poate lucrurile ar fi rămas normale în viața lui Clary dacă curiozitatea nu ar fi împins-o de la spate. Dacă nu i-ar fi urmat pe băieți într-o cameră din spatele sălii principale. Dacă nu ar fi fost martoră la uciderea unui demon. Dacă Clary nu ar fi făcut toate astea, lumea sa ar mai fi putut fi normală, dar alegând să meargă să vadă ce se petrece Clary a pășit în lumea vânătorilor de umbre. O lume în care aceasta s-a născut și pe care a părăsit-o acum mult timp împreună cu mama sa.

Vânătorii de umbre, oameni binecuvântați de îngeri care își petrec toată viața antrenându-se și luptând contra creaturilor din lumea întunecată. Oameni al căror corp este acoperit de rune, simboluri antice ce le conferă abilități speciale. Însă nu oricine poate purta aceste rune. Un om normal ar murii de la aplicarea lor. Vânătorii de umbre se nasc în familii de vânători de umbre. Nici o excepție nu există. Și totuși, cum poate Clary să aibă Vederea? Abilitatea de a vedea creaturile este ceva ce doar vânătorii au, iar Clary este doar fiica unei simple pictorițe.

Frați în trecut, dușmani în prezent

Cel mai aprig dușman al vânătorilor de umbră a fost reprezentat întotdeauna de o creatură a lumii de dincolo. O creatură ce a trecut peste limitele impuse de Conclav ori care a încercat să obțină supremația. Pentru astfel de situații vânătorii de umbre au fost mereu pregătiți. Însă, ce ar trebui să facă când dușmanul este chiar unul dintre ai lor? Când un vânător de umbre încalcă regulile și își strânge adepți pentru a porni o nimicire în masă a lumii de dincolo? Când acesta încalcă regulile sacre și încearcă să transforme oamenii simpli în vânători torturându-i?

Și, cel mai important aspect, ce legătură are acest vânător extremist cu Clary? De ce casa ei a fost distrusă iar mama sa răpită? De ce se întâmplă toate acestea imediat ce i-a cunoscut pe Jace, Alec și Isabelle?  Și de ce un demon se află în casa sa atunci când se întoarce din oraș chiar dacă mama ei super protectoare a rugat-o să nu se ma întoarcă niciodată acasă?

Lumea vânătorilor de umbre

În primul volum al seriei Instrumente Mortale  vom urmări adaptarea lui Clary la lumea vânătorilor de umbre. Orașul de oaselor este doar prima parte a unei povesti întinse pe 6 volume, o poveste în care o tânără își descoperă rădăcinile în același timp în care află că poziția în care se află este centrul unei bătălii vechi de 16 ani. Pornind de la statutul de simplă muritoare, Clary va pătrunde din ce în ce mai adânc în lumea vânătorilor de umbre. Se va lupta cu demoni, va întâlni un magician celebru, va descoperi că propria sa memoria a fost modificată. Vârcolacii  și vampirii nu îi vor fi nici ei străini. Dar, mai presus de toate, va ajunge să stea față în față cu bărbatul care a întors armele în fața semenilor săi, Valentine. Iar legătură dintre Clary și acesta este mai mult decât strânsă.

 

 

No Comments

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: