Recenzie Fericirea îmi scapă printre degete de Agnes Martin-Lugand

10/01/2019

Fericirea îmi scapă printre degete

Titlu: Fericirea îmi scapă printre degete

Autor: Agnes Martin- Lugand

Nr. de pagini: 238

Editura: Trei

Traducător: Carmen Otilia Spînu

Fericirea îmi scapă printre degete de Agnes Martin- Lugand este prima carte pe care am citit-o anul acesta. O carte ușoară, amuzantă care a venit în momentul perfect. Iar în caz că numele autoarei vă sună cunoscut și nu știți de unde să îl luați, Agnes Martin-Lugand este autoarea cărții Oamenii fericiți citesc și beau cafea. Și pentru că îmi doresc ca cititorii mei să fie foarte fericiți, luați-vă o cafea și așezați-vă comod în timp ce citiți acestă recenzie. Recenzie care a fost la rândul său scrisă în timp ce savuram și eu o cafea.

Fericirea îmi scapă printre degete de Agnes Martin – Lugand

Fericirea îmi scapă printre degete de Agnes Martin- Lugand spune povestea lui Iris, femeia a cărei viață pare perfectă. Iris este soția unui doctor respectat, are un job plătit destul de bine și o casă confortabilă. Mai mult decât atât, în viitorul apropiat s-ar putea să devină și mămică. Toate lucrurile par a fi așezate perfect în viața protagonistei noastre. Asta dacă privim din exterior.

Însă, realitatea este totuși destul de tristă. Soțul o neglijează, alege să petreacă mai multe ore la spital decât acasă, acceptă orice gardă i se oferă, iar casa este mai mult goală și rece. Jobul pe care îl are o frustrează cu atât mai mult încât niciodată nu și-a dorit cu adevărat să urmeze aceasta carieră. Toate astea s-au decis acum mult timp, pe vremea când Iris nu avea mai mult de nouăsprezece ani.

Alegerea între ceea ce ne dorim și ceea ce este sigur

Sunt unele momente în viață când trebuie să alegem între ceea ce ne dorim și ceea ce este sigur. De obicei prima cumpănă importantă de acest timp apare în viața noastră în jurul vârstei de 18 ani. Mai exact în momentul în care alegem ce carieră vrem să urmăm. Pentru Isis moda și confecționarea hainelor au reprezentat întotdeauna fericirea. Nicăieri nu s-a simțit mai bine decât în fața mașinii de cusut având alături propriul caiet de schițe. Însă, această pasiune a reprezentat un capriciu pentru părinții ei. Ceva copilăresc nepotrivit pentru a fi meseria fetei lor. Ca atare, au intervenit în viitorul lui Isis și au ales ei pentru ea.

12 ani mai târziu, adevărul iese la iveală. Motivul pentru care Isis a ales să urmeze cariera în domeniul economic a fost un motiv fals, construit cu pricepere de părinții ei. Într-un moment ca acesta, când afli că ți-ai părăsit visele și ai pus temelia unei vieți altfel de cum ți-oi doreai doar pentru că așa au ales părinții tăi, simți că totul se prăbușește.

Fericirea îmi scapă printre degete de Agnes Martin- Lugand vorbește despre momentele în care alegem să luptăm pentru ce ne dorim. Despre acele momente când acționăm, când nu mai lăsăm alți oameni să decidă pentru noi. Iar Isis va face întocmai.

Aventura vieții

Odată cu alegerea de a demisiona, Isis mai ia o alegere la nivel de subconștient. Probabil inconștientă de acest lucru, Isis alege să se pună pe primul loc pe ea însăși. Iar acest lucru se vede nu doar în plecarea sa la Paris pentru a urma un curs de croitorie. Ci în tot ceea ce va face aceasta mai departe. În fiecare piesă vestimentară pe care o va creea din acest moment, Isis va adăuga și o parte a sufletului ei. Iar, cu fiecare proprie creație pe care o va îmbrăca, Isis va deveni altcineva. Spatele său se va îndrepta din ce în ce mai mult, bărbia îi va deveni paralelă cu solul iar zâmbetul va trăda încrederea în sine.

Însă, această nouă Isis nu corespunde prea bine cu cea de acasă. Iar Pierre, soțul său, i-a dat termen doar 6 luni pentru a se bucura de capitala Franței. După ce această perioadă se termină, Isis trebuie să vină acasă, să facă un copil și să devină o mamă casnică care repară tivurile rochiile vecinelor. Dar se mai poate întoarce Isis la o viață de genul? După ce a îmbrăcat cele mai frumoase femei ale Franței în cele mai fine mătăsuri va alege să se întoarcă la a lucra în podul casei, la o mașină de cusut veche? Sau se va aventura mai tare în lumea modei, o lume extravagantă, plină de șampanie în care se învârte un anumit bărbat extrem de seducător?

Ei bine, eu nu vă pot spune asta. Dar vă pot spune că Fericirea îmi scapă printre degete este disponibilă pe Libris, Cartepedia și Emag.

2 Comments

  • oanaroman91 11/01/2019 at 12:19 am

    Am citit doua cărți de la aceasta scriitoare. Deși sunt ușurele, sunt relaxante și subiectele se aseamănă cu viața noastră. Cred că voi citi și această carte a ei.

    • Poteca Luiza 16/01/2019 at 9:15 am

      Sunt chiar drăguțe. Îți recomand și Îmi pare rău sunt așteptată

Leave a Reply

%d bloggers like this: