Bună tuturor și bine ne-am regăsit și în anul 2019. Sper ca acest an să se încheie cu zeci de cărți bune citite pentru fiecare dintre voi. Bineînțeles, asta pe lângă orice altceva vă mai doriți. Iar pentru a vă fi de ajutor în a găsi acele cărți speciale care vă vor face să nu le lăsați din mână, vor apărea pe blog câteva articole de recomandări. Articole în care o să vă vorbesc despre acele cărți care mi-au marcat anul 2018, cărți pe care le-aș reciti și care mă fac să mă gândesc cât de norocoși suntem cei care citim. De ce spun că suntem norocoși? Ei bine, pentru că putem trăi atâtea momente și vizita atâtea locuri doar prin intermediul unei cărți. Acestea fiind spuse, dăm citire primul articol din 2019 aici pe blog. Spor la lectură!
Cărțile anului 2018 (I)
Mr. Mercedes de Stephen King
Rămân o fană declarată a acestui roman, pe care l-am adorat de-a dreptul. Mai mult, continuarea seriei mă așteaptă cuminte în raft și abia aștept să o încep. Stephen King este unul dintre autorii care mi-au marcat anul 2018 prin faptul că puteam să jur acum un an că nu mă voi apropria vreodată de romanele lui, că nu îmi va plăcea, etc. Surpriză, s-a dovedit fix contrariul
Mr.Mercedes de Stephen King pornește de la o crimă în masă. Sute de șomeri se află la coada unui târg de joburi într-un oraș din Midwest. Din senin, șoferul unui Mercedes intră în mulțime ucigând 8 oameni nevinovați și rănind mulți alții. Cazul îi este repartizat lui Bill Hodges, unul dintre cei mai buni detectivi. Însă, lunile au trecut iar indiciile pe care detectivul și partenerul său le-au găsit i-au dus pe o pistă moartă. Detectivul Hodges se pensionează, cazul rămâne nerezolvat iar infractorul neprins. Totul pare să stagneze. Până într-o zi în care fostul detectiv Hodges primește o scrisoare pe al cărui plic se află un emoticon zâmbăreț. Același emoticon pe care l-au găsit în mașina cu care a fost comisă crima de la târgul de joburi.
TU de Caroline Kepnes
Romanul Tu de Caroline Kepnes este acel gen de carte care trage un semnal de alarmă. Odată cu lectura cărții vin și o serie de întrebări legate de persoanele din viața ta. Cât de bine le cunoști, de cât timp fac acestea parte din viața ta, sunt de încredere, ți-au ridicat vreodată suspiciuni sau ți-ar fi frică să rămâi singur/ă într-o cameră cu ei? Cartea te face să devii mai atent și mai neîncrezător în oameni. Personal, pentru o perioadă de timp scurtă, după terminarea cărții am avut sentimentul de paranoia.
Toate aceste întrebări se datorează subiectului abordat în romanul Tu. Un subiect controversat dar care, consider eu, trebuia adus în atenția populației. Mai precis, prin prisma personajul narator, se aduce în prim-plan omul obsedat de o altă persoană. Omul care ar face orice pentru a fi în relație cu persoana respectivă și care nu îi permite acesteia să se îndrăgostească de altcineva. Vorbim de un hărțuitor ascuns sub masca iubitului grijuliu și dulce.
Recomand cartea mai ales că zilele trecute s-a lansat pe Netflix și ecranizarea acesteia. Recenzia completă aici.
Omul care vedea dincolo de chipuri de Eric- Emmanuel Schmitt
Recunosc, între mine și Schmitt nu a fost dragoste la prima carte. Nici măcar la a doua. Dar a fost o iubire nemaipomenită și intensă odată cu romanul Oscar și Tanti Roz. De atunci nu prea ne-am mai răcit dar am avut o relație mai platonică. Asta până când ne-am reîntâlnit cu ocazia romanului Omul care vedea dincolo de chipuri.
Omul care vedea dincolo de chipuri reprezintă o privire de ansamblu a autorului asupra evenimentelor petrecute în ultimii ani pe plan mondial. În carte sunt discutate teme precum atentatele din străinătate, religia și planul lui Dumnezeu pentru omenire. Venind ca o continuare a romanului Noaptea de foc, roman autobiografic al autorului care relevă momentul în care acesta a început să creadă. De precizat este faptul că autorul nu a spus în ce anume sau în cine anume a început să creadă.
Astfel, romanul Omul care vedea dincolo de chipuri vine ca o afirmație a credințelor autorului belgian. De asemenea, același roman reprezintă și un îndemn pentru populație. Un îndemn care merită ascultat. Căci Eric- Emmanuel Schmitt ne sfătuiește să reflectăm, să cântărim și să comentăm.
Recenzia completă aici.
Scarlet de Marissa Meyer ( volumul 2 din seria Cronicile Lunare)
După cum știm deja, Cinder reprezintă varianta S.F. a mult îndrăgitei povești pe care ne-o spuneau bunicii atunci când eram mici, Cenușăreasa. Volumul doi al seriei Cronicile Lunare, Scarlet, ne aduce în atenție o altă poveste de care suntem foarte atașați. O poveste care. evident, a suferit și ea niște modificări majore. Dacă încă nu v-ați dat seama după titlul volumului permiteți-mi să vă dezvălui ideea de la baza romanului. Scarlet este nimeni altcineva decât Scufița Roșie.
Și bineînțeles, nu ar fi Scufița Roșie dacă nu ar avea o capă roșie, o bunicuță și un lup fioros. Aici însă povestea originală a suferit câteva modificări. Ca și cum zâna din Cenușăreasa și-ar fi folosit bagheta magică, scufia a devenit hanorac. Bunicuța a rămas la aceeași vârstă doar că noua noastră bătrânică este un fost pilot militar, actuala patroană a unei ferme de mâncare organică și, partea interesantă, este dată dispărută de două săptămâni. Poliția a renunțat să o mai caute. Motivul? În urma chestionării câtorva vecini s-a ajuns la concluzia că bunicuța era cam excentrică și că probabil a plecat de bună voie. Dar, Scarlet știe că asta nu are cum să fie adevărat. Cineva a răpit-o pe bunica sa. Întrebările sunt cine și de ce?
Romanul tradus apare anul acesta la editura Epica. Recenzia completă aici.
Regina Albă de Philippa Gregory
Regina Albă de Philippa Gregory o are în centrul său pe regina Elizabeth Woodville. Cartea face parte dintr-o ciclu de romane dedicat dinastiei Plantageneților, zugrăvind cu fidelitate una dintre cele mai întunecate perioade din istoria Angliei – Războiul celor două roze. Ceea ce este remarcabil la regina Elizabeth este modul prin care aceasta își croiește ascensiunea spre tron. Devenind peste noapte dintr-o văduvă săracă aparținând micii nobilimi, regină. Tronul Elizabethei a fost adesea contestat datorită căsătoriei secrete cu Edward al IV-lea.
Pus pe tron de către Warwick, supranumit făcătorul de regi, Edward al IV-lea este primul rege aparținând casei York. Dreptul său la domnie fiind atacat adesea de către fosta regină, soția lui Henric al VI-lea, Margaret d’Anjou. Regina Albă surprinde pe întreg parcursul său luptele pentru tron dintre Margaret d’Anjou și Edward al IV-lea. Lupte cărora li se adaugă și frații lui Edward, amândoi schimbând taberele din cauza setei pentru putere.
Recenzia integrală a cărții aici.
No Comments