Cărți de pus sub brad (II) / Top 5 duminică

23/12/2018

Iată că vine și al doilea articol pe tema Cărți de pus sub brad. Și, ca o coincidență fericită, astăzi aveți parte nu doar de un articol, ci de trei articole pline de recomandări. Pe lângă articolul scris de mine, Anastasia și Mihaela s-au băgat și ele în horă și au scris câte un articol plin de recomandări fascinante. La finalul acestui articol veți găsi link către articolele respective. Până atunci însă, revenim la oile noastre și la articolul pe care voi abia ați început să îl citiți. Timpul e scurt, sarmalele fierb pe aragaz iar cozonacul stă se ardă. Ca atare, zic să trecem deja la:

Cărți de pus sub brad

1.Călărețul de aramă de Paullina Simons

calaretul de arama

Călărețul de aramă de Paullina Simons este povestea unei iubiri din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. O iubire crescută în aerul rece al Rusiei comuniste, o dragoste șoptită pe la colțuri de frica NKVD-ului. Tatiana are doar șaptesprezece ani când naziștii invadează Rusia, în 1941. Tânăra locuiește împreună cu părinții săi, bunicii din partea tatălui, sora și fratele geamăn, în două cămăruțe în Leningrad. Traiul lor este modest dar, este unul liniștit. Ambii părinții lucrează, la fel ca și bunicul. Fetele lucrează deasemenea. În timp ce Dașa, sora cea mare, este asistenta unui medic stomatolog, Tatiana își petrece ziua la uzină visând că de la anul va putea merge la universitate.

Lucrurile își continuă mersul obișnuit în Leningrad în ciuda invaziei naziștilor. Distanța dintre oraș și granițele țării find motivul vieților liniștite ale locuitorilor. În această perioadă tristă, Tatiana descoperă că până în acest moment doar a existat.Și că de acum încolo începe cu adevărat să traiască. Motivul? Întâlnirea acesteia cu tânărul Alexander, locotenent în Armata Roșie.

Recenzia completă aici.

2. Făpturi uluitoare de Tracy Chevalierfapturi uluitoare

Făpturi uluitoare de Tracy Chevalier aduce în atenția publicului pe tânăra Mary Anning. Numele lui Mary Anning a apărut pentru prima oară într-un context științific în 1825, în Franța, atunci când Georges Cuvier l-a introdus în legenda ce însoțea ilustrația unui specimen de plesiozaur. În Marea Britanie, ea a fost menționată prima dată într-un articol despre cropoliți scris de Wiliam Buckland în 1829. La vremea aceea ea și Buckland descoperiseră că pietrele bezoar sunt materii fecale ale ihtiozaurilor și plesiozaurilor.

Cu alte cuvinte Mary Anning este o pioneră în descoperirea fosilelor fiind prima femeia menționată în cărțile științifice dedicate acestui domeniu. Iar, la fel ca în cazul operei Fata cu cercel de perlă, Tracy Chevalier alege un nume faimos ce riscă să se piardă în istorie și țese o poveste în jurul acestuia pentru a-i reda strălucirea.

Recenzia completă aici.

un barbat pe nume ove

3.Un bărbat pe nume Ove de Fredrik Backman

Romanul Un bărbat pe nume Ove de Fredrik Backman spune povestea celui mai morocănos om pe care vi-l puteți imagina. Un bătrân mizantrop căruia îi plac regulile stricte, rutina, lucrurile utile în viață și care n-are răbdare pentru amabilități gratuite cu vecinii. Pe scurt, traiul în vecinătatea lui Ove era o adevărată bucurie. Asta până când o iraniancă și soțul ei tolomac, împreună cu cele două fetițe ale lor, se mută lângă casa lui și-i turtesc cutia postală. Acesta este momentul declanșator. Un start pentru o mulțime de momente amuzante și perfect înduioșătoare.

4.Omul care vedea dincolo de chipuri de Eric- Emmanuel Schmittomul-care-vedea-dincolo-de-chipuri

Omul care vedea dincolo de chipuri reprezintă o privire de ansamblu a autorului asupra evenimentelor petrecute în ultimii ani pe plan mondial. În carte sunt discutate teme precum atentatele din străinătate, religia și planul lui Dumnezeu pentru omenire. Venind ca o continuare a romanului Noaptea de foc, roman autobiografic al autorului care relevă momentul în care acesta a început să creadă. De precizat este faptul că autorul nu a spus în ce anume sau în cine anume a început să creadă.

Astfel, romanul Omul care vedea dincolo de chipuri vine ca o afirmație a credințelor autorului belgian. De asemenea, același roman reprezintă și un îndemn pentru populație. Un îndemn care merită ascultat. Căci Eric- Emmanuel Schmitt ne sfătuiește să reflectăm, să cântărim și să comentăm.

Recenzia completă aici.

controleaza-ti-timpul-ca-sa-ti-controlezi-viata5. Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața de Brian Tracy

Ziua tuturor de pe acest pământ are fix 24 de ore. Nu există om care să primească câte o oră în plus ca bonus pentru că mai are ceva de făcut și nu a avut suficient timp. Totuși, cum de reușesc unele persoane să se organizeze atât de bine? Asta este ceea ce vrea autorul să ne explice în cartea Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața. Autorul ne propune de-a lungul cărții sale mai multe tehnice prin care să ne îndrume să ne organizăm mai bine.

O tehnică pe care o vom vedea, probabil, în fiecare carte de acest gen este scrierea listelor. Spre exemplu o listă cu toate lucrurile pe care le avem de făcut la serviciu în ziua respectivă. Următorul pas este notarea cu un anume grad de importanță a fiecărei sarcini. Începând de la A1 care reprezintă sarcina cea mai urgentă până la C3 care reprezintă o sarcină pe care o putem delega altcuiva.

Recenzia completă aici.

Iar acesta a fost articolul dragilor. Sper să aveți parte de cele mai frumoase sărbători și de cele mai fabuloase lecturi!

Articol Anastasia îl puteți accesa dând click aici.

Articolul Mihaela îl accesați dând click aici.

 

 

 

No Comments

Leave a Reply