Cărți de pus sub brad (I)

20/12/2018

Incredibil ce repede zboară timpul, deja a trecut de jumătatea lunii decembrie și în aer se simte mireasmă de lemne arse și cozonac. Urmează să ne bucurăm de Sfintele Sărbători de iarnă ca mai apoi să petrecem memorabil noaptea dintre ani. Dar înainte să ne ghiftuim cu sarmăluțe și piftie, trebuie să vedem ce le luăm celor dragi de sărbători. Iar pentru a vă fi de ajutor urmează ca zilele astea să apară pe blog mai multe articole pline de recomandări de cărți. Așa că faceți-vă comozi și  luați o cană mare de ciocolată caldă. Acestea fiind zise haideți să ne apucăm de treabă.

Cărți de pus sub brad

1.O zi de decembrie de Josie Silver

o zi de decembrie Cartea O zi de decembrie de Josie Silver a apărut de puțin timp la editura Nemira și deja se află pe lista de cadouri a multor cititori pasionați. Romanul spune o poveste clasică de sărbători, o poveste despre iubirea adevărată care rămâne vie în ciuda timpului care trece. Într-o zi de decembrie 2008, Laurie zărește un bărbat în stația de autobuz. În momentul în care privirile li se întâlnesc ninsoarea pare că se oprește în loc iar inimile lor sar peste o bătaie. Dragostea la prima vedere nu mai pare doar un mit. Laurie este convinsă că bărbatul din stația de autobuz este El. Însă, autobuzul se pune în mișcare iar povestea de dragoste rămâne în pauză. Timp de un an de zile, Laurie va colinda toate cafenele în căutarea acestui bărbat. Din nefericire nu îl va găsi până la următorul Crăciun. Iar atunci, îl va cunoaște ca iubitul celei mai bune prietene. Ce este mai puternică? Dragostea sau prietenia?

 

2. Frumoasele adormite de Stephen și Owen King

Frumoasele adormite

 

Dacă mai devreme vorbeam despre povesti zaharisite cu dragoste, de data aceasta trecem la extrema cealaltă. Într-un viitor îndepărtat se întâmplă ceva inimaginabil.  După ce adorm, femeile sunt învelite în coconi asemenea larvelor de fluturi. Iar dacă cineva încearcă să le trezească acestea se vor transforma în ceva de-a dreptul înfiorător. Toate femeile din lume, cu excepția uneia. Evie Black se pare că este imună la acest blestem, nimeni nu știe de ce. Ce te faci, totuși, când ești singura femeie de pe o planetă plină de bărbați? Bărbați care sunt și ei lăsați pradă instinctelor primare. Din acest moment se formează două tabere. Una dintre tabere vrea să o salveze pe Evie iar cealaltă își dorește ca haosul să continue. Într-o lume dominată de sexul tare, agresivitatea este ca o monedă de schimb.

 

3. Arta subtilă a nepăsării

Pentru persoanele care își propun ca în noul an să lucreze mai mult cu ele însăși, recomandarea mea este Arta subtilă a nepăsării. În această carte de lifestyle, autorul Mark Manson își propune să îi arate cititorului cât de important este să îți alegi corect sistemul de valori. Este greșit să nu îți pese de nimic, la fel cum este greșit să îți pese de orice. Trebuie să ne alegem cu grijă lucrurile care sunt importante pentru noi și să încercăm să nu fim afectați de lucruri precum postașul care nu ne-a adus catalogul de la metro.

 De asemenea, tot în Arta subtilă a nepăsării, vedem și o noua modalitate de a ne aborda obiectivele. Dacă până acum ni se spunea să ne imaginăm destinația și să nu băgăm în seama traseul în Arta subtilă a nepăsării ni se spune să ne gândim foarte bine la traseul pe care vrem să îl urmăm. Iar dacă obstacolele care apar în acest traseu ni se par provocări pe care suntem nerăbdători să le învingem atunci totul este în regulă. Dar dacă drumul ales de noi este plin de obstacole în a căror rezolvare noi nu găsim nicio satisfacție, atunci e timpul să schimbăm destinația.

Mai multe despre Arta subtilă a nepăsării în recenzia de aici. 

4. Frăția Corbilor de Maggie Stiefvater 

Fratia corbilor

 

Ne întoarcem așadar la aparițiile recente ale editurii Nemira. O carte a cărei traducere a fost așteptată cu sufletul la gură de toți tinerii din România. Evident, este vorba despre Frăția Corbilor de Maggie Stiefvater. Povestea începe cu Blue Sargent, o tânără ce asistă la trecerea spiritelor viitorilor morți în lumea cealaltă. Niciodată însă, nu îi vede. Mama ei este cea care are această putere. Doar că, în acest an, unul dintre spirite iese la iveală, se aproprie de ea și îi vorbește. Este vorba despre un tânăr de la Colegiul Aglionby, un tânăr bogat care face parte dintr-o frăție secretă. Frăția Corbilor mai are de îndeplinit o misiune, iar Blue este singura care îi poate ajuta înainte ca orologiul să sune ora finală.

 

5. Urmași de sânge și de os 

Urmasi de sange si de osPuține sunt romanele de debut al căror nume ajunge să răsune în toată lumea. Și totuși, romanul de debut al lui Tomi Adeyemi a reușit să facă acest lucru. Urmași se sânge și de os este o ficțiune care o are în centrul său pe Zelie Adebola și țara sa Orisha. O țară minunată în care domnește magia. Un adevărat sălaș pentru toate tipurile de majii. De la Mareicii ce au puteri asupra valurilor la Arzătorii ce dansează cu focul și până la mama lui Zeilie care are puterea de a invoca sufletele morților. Însă totul se schimbă atunci când magia dispare iar un rege însetat de putere urcă pe tron. Toți majii au fost uciși iar un popor întreg a rămas fără speranță. 

Însă în orice întuneric există și o rază de lumină. Iar pentru Orisha această rază este chiar Zelie. Având ca aliată o prințesă fugară, Zelie trebuie să lupte în primul rând împotriva prințului moștenitor. Iar, cealaltă luptă pe care trebuie să o poarte este cu ea însăși. O luptă în care trebuie să învețe să îți controleze noile puteri care amenință să o copleșească.

 

Acestea au fost primele 5 cărți pe care vi le recomand să le așezați sub brad pentru cei dragi. Ne auzim zilele viitoare cu partea a doua a acestui articol.  Până atunci însă, bucurați-vă din plin de această perioadă magică și lăsați-mi în comentarii ce cărți așteptați să găsiți sub brad.

2 Comments

  • laurasgotzthis 22/12/2018 at 8:28 pm

    eu sper sa gasesti cartea mea sub brad :*

    • Poteca Luiza 23/12/2018 at 6:21 pm

      Și eu sper să ajungă :*

Leave a Reply