Crăciunul în Muntenia

16/12/2018

crăciunul în munteniaA venit iar acea perioadă din an în care iau parte la colaborări ce au ca temă magia sărbătorilor. Și dacă nu fac eu aceste colaborări cu Anastasia, atunci parcă nu e Crăciunul. Deja este al doilea an în care scriu genul acesta de articol împreună cu Ania și sper eu că să devină o tradiție a noastră. Știți, genul acela de tradiție în care într-o zi din perioada 10-20 decembrie te ridici din pat, faci  o cană imensă de ceai, te pui în fața laptopului și începi rugăciunile pentru inspirație. Și dacă tot am vorbit despre creerea unei noi tradiții blogosferice, haideți să vorbim și despre tradițiile specifice zonelor din care provenim. Față de Ania care este din Moldova, eu sunt din Muntenia ca atare astăzi vă prezint:

 Crăciunul în Muntenia

Ignatul

Ignatul marchează începutul sărbătorilor de iarnă în Muntenia. Sărbătorit pe data de 20 decembrie Ignatul mai este cunoscut și ca ziua de tăiere a porcului. Zi pe care toată lumea o așteaptă cu sufletul la gură că doar leguma preferată a românului este porcul. În această zi bărbații se întâlnesc pentru sacrificarea animalelor iar femeile pentru a găti clasica pomană a porcului. Tot tradiția spune că, pentru a crește mari și sănătoși, copii trebuie să încalece animalul sacrificat și pârlit. Ziua de Ignat îi este dedicată în întregime gătitului, astfel nici o altă activitatea înafara preparării bucatelor nu este permisă.

Colindul

Începând cu data de 23 decembrie se formează cetele. Acestea sunt constituite din copii și tineri de toate vârstele. Atunci când eram mică colindul in munteniavedeam cete care numărau până la 30 de participanți dar, din nefericire, cu timpul numărul acestora s-a diminuat ajungând să văd rar o ceată de peste 10 copii. Tradiția în zona mea este ca pe data de 23 colindele să diversifice cât mai mult dar pe 24 dimineața se cântă, în special, Bună dimineața la Moș Ajun. De obicei, colindătorii primesc covrigi, portocale și bomboane de brad. Ce-i adevărat norocoși primesc cornulețe făcute în casă sau gogoși.

                                Steaua

Steaua reprezintă un colind aparte. Pentru a putea merge cu steaua, colindătorul trebuie să aibă o stea confecționată în centrul căruia să se afle o icoană. Cu Steaua se merge începând cu data de 25 decembrie și până spre finalul lunii. Scopul acestui colind este de a anunța nașterea Domnului astfel încât toți sătenii să știe că în data de 25 a ultimii luni a anului Fecioara Maria l-a născut pe Mesia.

Plugușorul și Grâușorul

Plugușorul este deja foarte cunoscut și nu mai are rost să explic nimic despre acest lucru. În schimb, am avut surpriza ca vorbind despre tradiții la facultate, mulți dintre colegii mei să nu fii auzit vreodată de Grâușor. La mine în zona doar băieții merg cu plugușorul, acest colind ne fiind destinat pentru fete. Vorbele din bătrâni spun că dacă o fată merge cu plugușorul acesteia nu îi va mai crește pieptul. Însă, pentru a trece peste această nedreptate, fetelor le este permis exclusiv să meargă cu grâușorul. Domnișoarele de toate vârstele iau grâul pus de Sf. Andrei și îl leagă cu o fundă roșie apoi pleacă prin sate pentru a le ura consăteniilor ca pogoarele lor să fie pline

Capra și Ursul

Acestea sunt colinde destinate în special copiilor mai mari. Cel mai probabil s-a ajuns la asta datorită orei târzii la care încep colindătorii să plece pe drum. Atât capra cât și ursul au ca menire să sperie spiritele rele pentru a nu intra în noul an. Pentru asta colindătorii fac o grămadă de gălăgie cu ajutorul bicelor, tobelor și clopotelor. Ceea ce este specific la acest colind este faptul că unul dintre tineri este costumat în animalul specificat în colind.

No Comments

Leave a Reply