Despre Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson

13/12/2018

Titlu: Arta subtilă a nepăsării

Autor: Mark Manson

Nr. de pagini: 240

Editura: Lifestyle

Super eroii au ca principal scop să protejeze oamenii, să salveze planeta și să se lupte cu răufăcătorii. În general, super eroii sunt foarte îndrăgiți de către cei pe care îi ajută. Ei bine, astăzi vom face cunoștință cu un alt tip de erou. Un erou pe care mulți dintre voi îl detesta de-a dreptul dar, de care avem atâta nevoie. Permiteți-mi să vi-l prezint pe Panda Incomodul. Un panda imens, gras, și care nu are nimic mai bun de făcut decât să vă bată la ușă dimineața la prima oră. Un panda la ușă nu sună atât de rău, nu? Diferența e că acest Panda nu o să vă salute cu Bună dimineața, ci cu toate adevărurile inconfortabile din viața voastră.

Despre Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson

Probabil cel mai interesant lucru din tot ceea ce spune Manson în cartea Arta subtilă a nepăsării este legat de problemele cu care ne confruntăm în fiecare zi. Iar acest lucru se vede cel mai bine într-una din vorbele lui Panda Incomodul „al dracu’ dacă poți scăpa de probleme. Să nu speri la o viață fără probleme. Nu există așa ceva. Poți, în schimb, spera la o viață plină de probleme benefice”. Altfel spus, nu trebuie doar să ne alegem un scop în viață care credem noi că ne va plăcea. Ci trebuie să alegem scopul astfel încât să ne placă să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm în realizarea lui.

Mai simplu de atât ar fi: dacă vrei să devii vedetă rock și îți place ideea de a cânta în fața a mii de oameni atunci trebuie să îți dai seama că mai întâi te vei confrunta cu: construirea unei trupe, sute de ore de repetiții, mult mai puțin timp liber, zeci de refuzuri de la studiouri și case de înregistrări, strâns bani pentru echipament, certuri cu colegii, stadioane goale și tot așa. Parcă îți vine să te mai gândești o dată la visul de star rock.

Lista ta de priorități

Arta subtilă a nepăsării

Un alt lucru pe care cititorul îl va afla din cartea lui Mason este că este bine să nu fie super pozitiv și să nu vezi mereu partea bună a fiecărui lucru. E ok să te enerveze anumite lucruri. E ok să nu lași lucrurile să treacă de la sine ci să te enervezi uneori. Important este să alegi cu grijă lucrurile de care să îți pese. Să ai sistemul tău de valori în care este mai important să ai o familie fericită decât să te consumi pentru faptul că poștașul a uitat să îți lase oferta de la Kaufland.

Cheia unei vieți bune nu este să-ți pese de mai multe lucruri, ci de mai puține, adică de ce este adevărat, urgent și important”.

În general, majoritatea oamenilor nu sunt remarcabili la nivel mondial. Nu suntem speciali. Asta spune Mason în Arta subtilă a nepăsării. Majoritatea oamenilor avem o viață destul de banală. Iar mass-media face totul ca să ne simțim inferiori fiindcă nu suntem speciali. Trebuie să fim la una dintre extreme. Ori să avem o viață de-a dreptul palpitantă, să fim în centrul atenție ori să avem o viață groaznică, să fim speciali prin nesiguranța noastră. Iar asta este unul dintre drumurile spre o viață nefericită.

Diferența cea mai mare între cartea lui Manson față de alte cărți de dezvoltare pe care le-am citit este următoarea: multe dintre ele ne spuneau că suntem speciali. Manson ne spune că nu suntem. Și este perfect în regulă să fim așa.

No Comments

Leave a Reply