Recenzie Wildcard de Marie Lu

09/12/2018

wildcardTitlu: Wildcard

Autor: Marie Lu

Editura: Leda&Edge

Nr. de pagini: 347

Traducător: Iulia Dromereschi

Duminica este ziua mea preferată din săptămână. Este ziua în care am grijă să nu fac nimic legat de scoală. Începând de la a mă trezi târziu, la a-mi bea ceaiul în vârful patului în timp ce socializez cu voi pe instragram, continuând cu un mic dejun luat în pijamale cât mai pufoase. Urmează apoi schimbarea într-o altă pereche de pijamale, citirea mai multor comentarii și recenzii ale unor cărți care mă interesează și, nelipsit, un clip sau chiar două de la Andreea Balaban. După asta urmează momentul în care  mă apuc și eu să scriu articolul pentru blog. Și cam asta e singura activitate importantă pe care o fac duminica. Deci, este duminică, este după amiază ca atare vorbim despre o carte superbă, o carte pe care sper să o găsiți sub brad, și anume Wildcard de Marie Lu.

Wildcard de Marie Lu

Wildcard reprezintă volumul doi al duologiei Warcross de Marie Lu. O serie de-a dreptul sf, o serie ce prezintă o lume foarte diferită de a noastră. O lume peste câteva decenii sau secole unde tehnologia se află la un nivel pe atât de magnific pe atât de înfricoșător. În zilele despre care vă povestesc, realitatea virtuală este mai mult decât un zvon. Este un mod de viață. Iar Warcross este jocul de la care au plecat toate aceste lucruri. Dacă vă amintiți din volumul 1, campionatul mondial de Warcross se află la nivelul finalei. Iar domnișoara Emika, care a fost înlocuită, taman ce a pătruns ilegal și în această etapă. La fel cum a făcut și în prima zi a campionatului.

Acțiunea romanului Wildcard este plină de răsturnări de situație. Dacă la începutul seriei cititorul era convins că Zero este personajul negativ, odată cu debutul volumul doi rolurile se inversează. Zero sau, mai bine zis, Sasuke  Tanaka devine personajul bun. Un luptător pentru dreptul de gândire liberă a oamenilor subjugați de algoritmul lansat de Hideo. Algoritm ce oprește liberul arbitru din mințile oamenilor și îi face pe aceștia incapabili de cea mai mică înșelătorie. Vă dați seama? O lume fără copiat la matematică.

Ceea ce este cu adevărat interesant este că nici măcar o dată cititorul nu va putea spune cine este defapt personajul negativ. Nu avem o carte care să fie construită pe sintaxa erou și antagonist. Fiecare personaj pleacă la drum pentru a-și atinge propriile scopuri independent de ale celorlalți. Scopuri care dintr-o perspectivă par nobile iar din alta de-a dreptul teribile. 

 A nu acționa este de asemenea o decizie

 Datorită legăturilor pe care le-a avut cu Hideo, datorită descoperirii lui Zero și cunoașterii algoritmului Warcross, Emika se află într-o situație pe care nici măcar cuvântul dificilă nu o poate defini. Fiind singura care știe de puterea din spatele lentilelor pe care Hideo le-a făcut cadou întregii populații, Emika se vede nevoită să aleagă dacă să lupte de partea lui Zero sau să se lase în voia algoritmului.  În plus, pe lângă acest lucru, în lumea ascunsă a internetului a fost pusă o recompensă pe capul Emikei. Cea mai mare recompensă de până acum. Ca atare, din ce în ce mai mulți asasini o vânează pe hackerița noastră.

Ce va face tânără noastră? Va acționa împotriva tânărului de care este îndrăgostită ori va alege să renunțe și va pleca înapoi la New York.

De asemenea, să nu uităm că pentru a putea sparge marea finală Emika a avut nevoie de ajutor din partea Cavalerilor. Cavaleri care i-au devenit mai mult decât prieteni. I-au devenit familie. Iar dacă va alege să lupte împotriva algoritmului, Emika va avea nevoie din nou de ajutorul lor. Însă, acum când este vorba despre o luptă pe viață și pe moarte, va putea alege Emika să îi implice în ceva ce i-ar putea ucide?

Sasuke Tanaka

wildcardÎntors parcă de nicăieri, Sasuke Tanake este motivul de care a început totul. El este motivul pentru care Hideo a creat Warcross. Jocul actual fiind inspirat dintr-un joculeț de copii pe care îl juca în copilărie împreună cu fratele său. Apoi algoritmul a fost inventat pentru a preveni să li se întâmple altor copii ceea ce a pățit Sasuke. Și, ironic, tot Sasuke este motivul pentru care Emika îl cunoaște pe Hideo. Deoarece, fără existența lui Zero cei doi nu s-ar fi cunoscut vreodată. 

Astăzi Sasuke nu pare a fi dușman. Dar cu siguranță nu este nici prieten. Emika nu știe ce să creadă, nu știe dacă să lupte de partea lui sau să meargă la Hideo și să îi dezvăluie totul. Deja vi se pare că totul este o adevărată încurcătură nu-i așa? Dar dacă v-as spune, că persoana care orchestrează totul nici măcar nu a fost pomenită până acum?

Sper că v-am făcut curioși în privința romanului Wildcard. Iar, dacă vreți să recitiți sau să citiți recenzia de la Warcross de Marie Lu click aici. Ambele cărți pot fi achiziționate de pe libris, emag, cartepedia.

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: