Titlu: Ultimul tren spre Istanbul
Autor: Ayse Kulin
Nr. de pagini:345
Editura: Nemira
Traducător: Cristina Crăciun
Duminicile sunt zile perfecte pentru a sta și a ne relaxa. Dacă și Dumnezeu s-a odihnit în a7-a zi, noi de ce nu am face-o? Și cum ar fi posibil să ne relaxăm fără să savurăm o carte bună? Fără a ne întinde în pat alături de o felină care să toarcă în timp ce o mângâiem? Ei bine, de felină nu știu cum faceți rost. Dar, în ceea ce privește cartea, am o propunere nemaipomenită pentru voi. După cum bine știți, prietenii de la Nemira au scos o mulțime de noutăți toamna aceasta, noutăți pe care le găsiți și online pe nemira.ro. Însă, dacă nu vă puteți hotărî pe care dintre acestea să o alegeți, permiteți-mi să vă dau o sugestie. Cartea perfectă pentru duminicile voastre este Ultimul tren spre Istanbul de Ayse Kulin.
Ultimul tren spre Istanbul de Ayse Kulin
Nu știu cum s-a nimerit dar Ultimul tren spre Istanbul este a doua carte, pe care am citit-o toamna aceasta, care are legătură cu cultura turcă. Cealaltă carte citită fiind Busola de Mathias Enard, roman apărut tot la editura Nemira. Dar cam aici se opresc asemănările între cele două creații literare. Dacă în romanul Busola personajul central era un muzicolog căzut pradă unei insomnii acute pe parcursul căreia rememorează evenimentele cheie ale vieții sale, în Ultimul tren spre Istanbul vorbim de mai multe fire narative, de planuri suprapuse, toate acestea pentru a concretiza imaginea familiei turcești despărțite în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
În cadrul istoric creat, politica turcă a suferit modificări majore. Sultanul a fost eliminat din planul politic iar puterea revine republicii condusă de președinte și de parlament. Nu toată lumea este de acord cu asta. Chiar și oamenii cei mai școliți cred în continuare că încetarea sultanatului este o greșeală. Unul dintre acești oameni, cu vederi largi dar cu principii vechi, este Fazil Reșat Pașa. Un om care crede în educația modernă, un om care și-a trimis cele două fete la colegiul american, dar care nu poate trece peste lucrurile cu care a fost crescut. Spre exemplu că Turcia trebuie să fie un sultanat sau că o femeie musulmană trebuie să se căsătorească doar cu un bărbat musulman.
O ruptură în familie
Principiul lui Pașa că o femeie musulmană trebuie să se căsătorească doar cu un bărbat musulman nu ar fi fost ceva care să creeze scandal în propria sa familie. Până la urmă fiica sa cea mare s-a căsătorit cu Macin, musulman de origine și cu un post asigurat în parlamentul turc. Ce își putea dori mai mult tatăl fetei? Dar, problema este că bătrânul are o favorită. Iar aceea nu este fata sa cea mare. Ci Selva, mezina familiei. Selva este cea cu care a purtat discuții interminabile, cea cu care a dezbătut atât de multe subiecte. Și tot ea este cea care i-a frânt inimă când a decis să se căsătorească cu un evreu.
Ultimul tren spre Istanbul – Ultima șansă la libertate
Respinsă de familie Selva alături de soțul său emigrează în Franța. Acolo trăiesc o viață frumoasă, plină de iubire și dau naștere unui băiețel adorabil. Totul pare de poveste. Asta până la izbucnirea războiul, până la invadarea Franței de către naziști. Știm cu toții că dacă aveai ghinionul să stai în calea naziștilor aveai șansa să îți pierzi viața. Cu atât mai mult dacă erai evreu. Ce e drept, Selva este musulmană și de origine turcă. Pentru ea nu ar fi greu să părăsească Franța și să se întoarcă la familia sa. Însă, știe că nu este bine primită acasă. În plus, niciodată nu și-ar abandona soțul care în ciuda naționalității turci este evreu. Ca atare, alege să își schimbe numele de familie turc cu numele soțului său, un nume evreiesc. În ciuda războiului, în ciuda șansei mai mici de a scăpa cu viață, Selva alege să își arate devotamentul pentru soțul său, Rafael.
Ultimul tren spre Istanbul este o poveste despre curaj, despre dragoste și despre familie. Pregătiți pentru ce este mai rău, cu sabia atârnată deasupra capului, evreii caută disperați o soluție pentru a fugi din calea naziștilor. Această soluție apare sub forma unui vagon de tren. Un vagon de tren care va fi încărcat până la refuz cu cetățeni evrei. Evrei care și-au lăsat numele deoparte, au adoptat nume specifice Turciei și au învățat peste 100 de cuvinte turcești. Totul pentru a putea scapă din ghearele morții. Dar, pentru a putea respira ușurați, trebuie să treacă prin cine știe câte controale vamale. Cât de mult îi pot păcăli pe naziști?
No Comments