Recenzie De veghe între lumi de Marisha Pessl

29/09/2018

de veghe intre lumi

Titlu: De veghe între lumi

Autor: Marisha Pessl

Număr de pagini: 322

Editura: Nemira

Traducător: Corina Vasile

Fiecare anotimp are ceva specific. Primăvara are reînvierea naturii, vara are zilele lungi și leneșe de plajă, toamna își scutură culorile iar iarna e renumită pentru mantaua albă ce o așterne peste lume. Fiecare anotimp aduce bucurie. Iar, pentru cititori, fiecare anotimp aduce o serie nouă de apariții literare. Una dintre cele mai așteptate apariții din toamna aceasta vine de la cei de la Nemira. Cartea De veghe între lumi de Marisha Pessl s-a bucurat de o popularitate aparte încă dinainte să ajungă pe rafturile librăriilor.

De veghe între lumi de Marisha Pessl

Dacă ai putea decide care dintre prietenii tăi să rămână în viață, pe cine ai alege? Grea întrebare. Mai ales că doar unul dintre voi poate trăi. În jurul acestei idei se conturează romanul De veghe între lumi scris de Marisha Pessl. Un roman de-a dreptul intrigant care îmbină în mod armonios o poveste de dragoste tragică, o situație de neîntâlnit și o crimă ce s-a petrecut acum mai bine de un an.

Acum un an de zile un grup de 6 prieteni s-a destrămat. Motivul? Sinuciderea unuia dintre ei. Sau cel puțin așa au zis autoritățile. În prezent, patru dintre ei continuă să se distreze împreună în timp ce a 5-a persoană s-a izolat aproape complet. Beatrice Hartley a fost cea mai afectată de moartea lui Jim, liderul grupului și iubitul ei. Însă, felul în care a murit acesta nu îi dă pace. Ca atare, la un an după absolvire le propune prietenilor săi de odinioară să se revadă pentru a discuta despre ceea ce s-a întâmplat în acea noapte fatidică.

Discuția ia însă o turnură neașteptată. Aflați în vila de la Wincroft, loc în care și-au petrecut o bună parte din adolescență, cei 5 primesc un musafir cel puțin deosebit. Nu îi salută, nu se prezintă ci le spune că au murit. Lăsând la o parte confuzia generată de această declarație macabră, oaspetele le oferă celor 5 o explicație.

Locul de veghe

Aflați în mașină pe drumul de întoarcere către vila cei 5 au fost victimele unui accident. În momentul de față ei zac pe marginea unei prăpastii aflându-se între viață și moarte. În momentul accidentului timpul a fost alterat iar cei cinci se află acum de veghe între lumi. Un spațiu înafară timpului. Un spațiu în care ziua de 30 august se va repeta la nesfârșit până când grupul va reuși să spargă această buclă. Cum pot face asta? Prin vot. Fiecare dintre ei trebuie să voteze persoana care va rămâne în viață. Deoarece doar unei singure persoane îi este permis să trăiască.

În mod evident, fiecare se votează pe sine însuși. Problema este că votul trebuie să fie în unanimitate. Ca atare, toți trebuie să voteze aceeași persoană. Fiecare dintre ei încearcă să îi convingă pe ceilalți că el sau ea este cel care merită cel mai mult să traiască. Dar cine va fi cel ales? Și de câte ori vor fi nevoiți să retrăiască aceeași zi pentru a alege?

De veghe între lumi s-a dovedit o carte foarte interesantă. Povestea din spatele coperților are ca personaje principale 5 tipuri diferite de oameni. 5 caractere aparte astfel încât cititorul se va identifica cu siguranță cu unul dintre acestea. Nu doar o dată m-am întrebat care ar fi fost alegerea mea dintre cei cinci. De la început am crezut că persoana care a reușit să orchestreze totul va fi cea care va câștiga votul și va rămâne în viață. Însă, niciodată nu aș fi crezut că tot acest spectacol va fi în favoarea altcuiva. O viață pentru o viață. Cam așa a fost finalul romanului De veghe între lumi.

One Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: