Titlu: Omul care vedea dincolo de chipuri
Autor: Eric- Emmanuel Schmitt
Număr de pagini: 298
Editura: Humanitas
Traducător: Liliana Donose Samuelsson
Ați avut vreodată dorința de a citi o carte mai altfel? Ceva ce nu ați citi în fiecare zi și care nu seamănă cu ceea ce citiți voi de obicei? O carte care să vină ca un moment de respiro de la rutina voastră de cititor? Ei bine, dacă ați avut vreodată această dorință am recomandarea perfectă pentru voi. Și anume, Omul care vedea dincolo de chipuri de Eric- Emmanuel Schmitt. Eu și cărțile lui Schmitt suntem într-o relație aparte, asta însemnând că de fiecare dată când încep o carte de el mă aștept să fie destul de bună. Apoi, cam prima treime din carte mă întreb ce s-a întâmplat cu autorul. Că nu înțeleg ce vrea să spună, că mi se pare că romanul pe care îl citesc e un rateu. Apoi îmi petrec celelalte două treimi din carte mirându-mă cât de genial poate fi autorul și cum de nu m-am prins din prima.
Omul care vedea dincolo de chipuri
Omul care vedea dincolo de chipuri reprezintă o privire de ansamblu a autorului asupra evenimentelor petrecute în ultimii ani pe plan mondial. În carte sunt discutate teme precum atentatele din străinătate, religia și planul lui Dumnezeu pentru omenire. Venind ca o continuare a romanului Noaptea de foc, roman autobiografic al autorului care relevă momentul în care acesta a început să creadă. De precizat este faptul că autorul nu a spus în ce anume sau în cine anume a început să creadă.
Astfel, romanul Omul care vedea dincolo de chipuri vine ca o afirmație a credințelor autorului belgian. De asemenea, același roman reprezintă și un îndemn pentru populație. Un îndemn care merită ascultat. Căci Eric- Emmanuel Schmitt ne sfătuiește să reflectăm, să cântărim și să comentăm.
Personaj principal al romanului este tânărul Augustin. Un tânăr care își petrece zilele lucrând ca stagiar neplătit pentru cotidianul Demain. Nopțile și le petrece pe unde apucă. Se pare ca destinul nu i-a surâs băiatului. Un job neplătit, un șef groaznic și lipsa unei locuințe. La toate acestea mai putem adăuga și faptul că a fost una din persoanele care a trăit experiența unui atentat. Ei bine, nu ar fi de trecut sub tăcere nici faptul că Augustin vede morții unei persoane.
Adică, unii dintre oameni au alături de ei persoanele dragi care au murit între timp. Aceștia îi ghidează pe cei vi, le șoptesc îndemnuri sau dimpotrivă critici. Până la un moment dat Augustin observă că fiecare persoană are cel mult un mort. Excepția o face chiar autorul Eric-Emanuel Schmitt devenit personaj în propria carte.
Personajul Eric- Emanuel Schmitt
Autorul devenit personaj este o excepție de la regula pe care Augustin a stabilit-o legat de morții din jurul unui om. Căci, autorul nu are doar unul. Ci un perete întreg. O duzină de morți îi sunt alături scriitorului. Morți printre care nume sonore precum Mozart, Moliere, Debussy, Bach, Schubert și încă câțiva. Oameni care deșii sunt morți îi influențează opera scriitorului. Și iată una dintre cele mai interesante întrebări pe care autorul și le pune în cartea Omul care vedea dincolo de chipuri. Întrebarea este cine scrie când eu scriu?
Cine este omul care ne-a influențat cel mai mult? Să fie cineva din viața noastră de zi cu zi? Sau cineva cu care nu ne-am întâlnit vreodată decât prin intermediul obiectelor? Cât de mult ne influențează muzica pe care o ascultăm, cărțile pe care le citim, locuri în care mergem, persoanele cu care interacționăm.
O altă întrebare interesantă pe care o vom regăsi în cartea Omul care vedea dincolo de chipuri de Eric- Emanuel Schimitt este legată de existența lui Dumnezeu. Și, tot în carte, se vorbește și despre Dumnezeu scriitorul și despre cele trei cărți ale sale. Vechiul Testament, Noul Testament și Coranul. De ce trei cărți? De ce a ajuns lumea în stadiul prezent? Și de ce îi este permis omului să facă atât de multe rele? Să fie omul singura lucrare nereușită a lui Dumnezeu pe acest pământ?
Acestea sunt problemele pe care autorul Eric- Emanuel Schmitt le dezbate în cea mai nouă carte a sa. Omul care vedea dincolo de chipuri a apărut anul acesta la editura Humanitas. Face parte din seria de autor Eric- Emanuel Schmitt și este renumită ca fiind cea mai controversată carte a scriitorului belgian.
One Comment
Cărți de pus sub brad (II) / Top 5 duminică - Luiza Potecă