Recenzie Acolo unde femeile sunt regi de Christie Watson

21/09/2018

acolo unde femeile sunt regiTitlu:  Acolo unde femeile sunt regi

Autor: Christie Watson

Număr de pagini: 381

Editura: Trei

Traducător:  Irina Negrea

Sunt multe tipuri de cărți pe care le vei întâlni de-a lungul timpului. Vor fi cărți pe care te vei aștepta să le adori. Și o vei face. Sau vor fi cărți de la care ai atâtea așteptări. Și te vor dezamăgi. Sunt unele cărți pe care le evităm chiar dacă le avem în bibliotecă. De ce o facem? Nici noi nu știm. O astfel de carte a fost pentru mine Acolo unde femeile sunt regi de Christie Watson. Cartea aceasta a stat pe raftul din bibliotecă fără a fi deranjată mai bine de 5 luni. Asta în ciuda insistențelor Adelinei care nu doar o dată mi-a spus că este o carte foarte bună. Până la urmă am zis că e cazul să îmi fac un tbr pe durata toamnei și să includ pe el fix cărțile pe care le tot evit. Zis și făcut. Iar, ca urmare a acestei acțiuni am ajuns să mă îndrăgostesc și eu ca Adelina de cartea Acolo unde femeile sunt regi.

 Acolo unde femeile sunt regi de Christie Watson

Trebuie să recunosc că m-am lăsat păcălită de titlul cărții. Am crezut că în centrul acestei cărți este un tărâm îndepărtat, un tărâm aflat sub comanda femeilor. Iar acțiunea cărții are loc în acest loc fiind vorba, poate, de o încercare a bărbaților de a prelua puterea. Nimic mai greșit de atât. Căci, în cartea Acolo unde femeile sunt regi este vorba despre Elijah. Un băiețel nigerian de șapte ani, născut în Anglia, care se luptă cu propriul comportament deviant.

Acum câțiva ani de zile Elijah a fost luat de către autorități de lângă mama sa naturală. Motivul fiind incapacitatea acesteia de a avea grijă de un copil în vârstă de 5 ani. În spatele acestei neputințe a lui Deborah de a-și creste fiul se află o boală mentală. O boală care o face pe această să vadă lucruri care nu sunt acolo și să audă voci ale unor ființe inexistente. Datorită acestui lucru, Deborah, o nigeriană cu convingeri religioase puternice, consideră că în trupul pruncului său se află un vrăjitor. Acesta fiind responsabil atât pentru moartea soțului ei cât și pentru sărăcia din casa lor. Faptul că nu este în stare să fie mamă este, crede ea, tot din vina diavolului care îi stăpânește copilul.

Din neferice, aceste convingeri ale lui Deborah s-au transmis și lui Elijah. Acestea stând la baza comportamentului deviant al băiatul. Comportament care îl obligă pe Elijah să treacă prin mâna mai multor asistenți sociali. Acest lucru întâmplându-se deoarece de fiecare dată când băiatul devine fericit și se simte în largul lui într-o casă, vrăjitorul iese la suprafață și face ceva foarte rău.

 Elijah și adaptarea sa în societate

Cartea Acolo unde femeile sunt regi spune o poveste crudă. Spune povestea unui băiețel de doar 7 ani care nu reușește să își găsească locul în societate datorită convingerilor pe care altcineva i le-a băgat în cap. Astfel, Elijah devine un copil greu de înțeles. Un copil căruia îi e greu să se încreadă în oameni deoarece aceștia nu iau în serios convingerile sale. Petrecându-și primii ani din viață alături de mama sa naturală între aceștia doi s-a creat o conexiune. Iar faptul că restul oamenilor nu cred într-un lucru cât se poate de adevărat pentru Deborah, îl pune pe Elijah într-o situație dificilă.

Cu timpul, Elijah va intra într-un proces de adopție. Noua sa familie adoptivă fiind echilibrată, o familie iubitoare, o familie care are rădăcini în țara de origine a băiatului, Nigeria. În momentul atașării băiatului de noua sa familie în interiorul acestuia începe o luptă. Deoarece, băiatul este acum împărțit între dragostea pentru mama sa naturală, Deborah, și mama sa adoptivă, Niki.

De parcă problemele pe care le implică adopția nu ar fi suficiente, asistenții maternali descoperă că Elijah a fost abuzat și traumatizat fizic și psihic. Începând de la a-i fi aplicate lovituri în diferite zone ale corpului până la a i se face baie într-o cadă care conținea acid. Toate acestea făcând parte din procesul de alungare al vrăjitorului aflat în trupul copilului.

 Acolo unde femeile sunt regi – mai mult decât o simplă poveste

Acolo unde femeile sunt regi de Christie Watson este o carte cu un mesaj puternic. Cartea aduce în prim plan subiecte adesea evitate. Vorbește despre abuzurile la care este supus un copil de către mama sa. Despre lipsa implicării autorităților în primii 5 ani de viață ai băiețelului. Despre abuzul pe care un preot îl face asupra unui băiat în numele religiei. Despre sistemul de adopții și despre cum mulți copii sunt sortiți să rămână în orfelinate. Opera lui Christie Watson este menită să deschidă ochii populației spre copiii din centrele de plasament.

2 Comments

  • oanaroman91 21/09/2018 at 8:43 pm

    Ce subiect trist are aceasta carte. Dar totodata ma intriga foarte mult. Cred ca mi-o voi comanda si eu! Multumim pentru recenzie!

    • Poteca Luiza 21/09/2018 at 7:47 pm

      Eu zic că merită citită 🤗

Leave a Reply