Recenzie Grădina cu Fluturi de Dot Hutchison

16/09/2018

Grădina cu fluturiTitlu: Grădina cu fluturi

Autor: Dot Hutchison

Număr de pagini: 291

Editura: Herg Benet

Traducător:  Cristina Nemerovschi

Afară plouă liniștit, cafeaua este proaspăt făcută iar noi aici pe blog ne pregătim să discutăm despre ultima carte din acestă săptămână. Nu știu de ce dar tot timpul am crezut că thriller-ele se citesc cel mai bine toamna. Atmosfera rece care parcă încearcă să pătrundă prin fereastră aduce un plus important în ceea ce privește senzațiile cititorului. De parcă el ar fi într-o bulă departe de lumea reală, o lume în care acțiunile precum cele din cartea pe care o citește au loc. Prima carte de acest gen pe care am citit-o în această toamnă a fost Grădina cu fluturi de Dot Hutchison, carte apărută în colecția Passaport de la Herg Benet.

 Grădina cu fluturi de Dot Hutchison

Primul lucru care trebuie menționat legat de romanul Grădina cu fluturi este faptul că începe cu sfârșitul. Criminalul deja este prins, victimele se află la spital cu excepția uneia dintre ele. Maya se află în camera de interogatoriu a poliției. Asta datorită faptului că fiecare dintre celelalte fete au insistat să vorbească mai întâi cu Maya și abia apoi cu poliția. De ce? Asta este și ceea ce FBI-ul dorește să afle. Ce o face pe Maya atât de specială, este doar o victimă sau a avut o oarecare implicare? Pe lângă aceste întrebări definitorii pentru anchetă, agenții FBI încearcă să înțeleagă și ce anume se petrecea cu fetele din ziua în care acestea erau răpite. Unde stăteau, ce făceau, cum erau tratate.

Stilul autoarei Dot Hutchison este unul aparte, povestea din spatele răpirilor este dezvăluită prin amintirile Mayei, amintiri pe care această le povestește pe parcursul interogatoriului său. Chiar și relatarea personajului principal este diferită de relatările obișnuite ale victimelor. Maya nu plânge, nu suspină, nu se află în soc. Și cu siguranță nu se grăbește să dea totul la iveală. Tânăra alege să țese povestea sa și a celorlalte fete cu răbdare, răbdare care îi exasperează uneori pe anchetatori.

Fluturii

Fiecare fată răpită urma să devină un fluture. Grădinarul, cel care le răpea și care mai apoi se îngrijea de ele, le tatua pe spate o pereche de aripi. Un astfel de tatuaj dura câteva zile. Zile în care fetele se trezeau drogate pe o bancă. Și trebuiau să stea nemișcate până când aripile lor erau gata. Din momentul în care erau gata aripile și până în momentul în care împlineau 21 de ani fetele trebuiau să își țină părul ridicat astfel încât tatuajul să nu fie acoperit. Purtau doar rochii negre cu spatele  gol pe care Grădinarul le alegea pentru ele. În ziua aniversării de 21 de ani primeau o rochie colorată. Rochia în care urmau să fie ucise și apoi conservate și păstrate în vitrine. Ceva mai târziu o altă fată în vârstă de 16- 17 ani urma să apară în grădină.

Între ziua în care au fost răpite și ziua în care urmau să fie ucise fetele rămâneau în grădină. Grădina reprezenta o seră acoperită în care accesul îi era posibil doar Grădinarului și fiului său cel mare, Avery. Fetele erau întotdeauna la dispoziția celor doi. Nu aveau voie să se împotrivească indiferent de ce anume le era cerut. Mai ales că Avery avea obiceiul de a le pedepsi. Iar pedepsele sale deteriorau uneori minunatul tatuaj pe care acestea îl aveau. Iar, în momentul în care tatuajul era deteriorat fetele erau ucise și îngropate departe de văzul celorlalte.

 Viața unui flutere

Mâncau doar ceea ce le era îngăduit de Grădinar. Făceau doar ceea ce le era permis. Primeau apă caldă doar între anumite ore și dacă refuzau să mănânce de mai multe ori într-o zi erau pedepsite. De asemenea, erau ucise în momentul când se îmbolnăveau prea rău sau când erau însărcinate. Viața în Grădină reprezenta o teamă continuă pentru propria viață. Și o numărătoare inversă până la ziua 0. Fetelor nu le era permis nici măcar să își folosească numele lor reale. Maya nu a existat vreodată. Era doar numele pe care Grădinarul i l-a atribuit.

Cum au reușit fetele să supraviețuiască suficient de mult timp să fie salvate? Ei bine, nu pot să vă spun. Pot să vă spun, în schimb, că Grădina cu fluturi de Dot Hutchison este disponibilă pe libris.ro. Grădina cu fluturi este un thriller cu totul diferit de ce am citit până acum. Personal, am simțit lipsa acțiunii și lipsa suspansului dat de faptul că nu știam cine este criminalul. Pe de altă parte, mi-a plăcut foarte mult modul în care au fost relate evenimentele prin personajul principal. Recomand acest gen de carte celor care au obiceiul de a nu suporta tensiunea și care aleg să citească finalul înainte să termine cartea.

 

One Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: