Titlu: Călărețul de aramă
Autor: Paullina Simons
Traducător: Iris- Manuela Anghel
Număr de pagini: 912
Editura: Epica
Se spune că duminica este ziua destinată odihnei. Și cum te poți odihni mai bine decât cu o carte de vreo 900 de pagini? E perfectă să o începi duminica. Astfel, ai șansa să o termini până duminica viitoare. Asta dacă nu ești țintuit la pat cum a fost cazul meu. Atunci îți ajung doar 3 zile pentru a citi acest monstru de carte. Totuși, în ciuda numărul enorm de pagini, nu aș scoate nici măcar o pagină din Călărețul de aramă. Mi se pare că fiecare cuvânt, propoziție, frază își merită locul în această operă literară.
Călărețul de aramă de Paullina Simons
Călărețul de aramă de Paullina Simons este povestea unei iubiri din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. O iubire crescută în aerul rece al Rusiei comuniste, o dragoste șoptită pe la colțuri de frica NKVD-ului. Tatiana are doar șaptesprezece ani când naziști invadează Rusia, în 1941. Tânăra locuiește împreună cu părinții săi, bunicii din partea tatălui, sora și fratele geamăn, în două cămăruțe în Leningrad. Traiul lor este modest dar, este unul liniștit. Ambii părinții lucrează, la fel ca și bunicul. Fetele lucrează deasemenea. În timp ce Dașa, sora cea mare, este asistenta unui medic stomatolog, Tatiana își petrece ziua la uzină visând că de la anul va putea merge la universitate.
Lucrurile își continuă mersul obișnuit în Leningrad în ciuda invaziei naziștilor. Distanța dintre oraș și granițele țării find motivul vieților liniștite ale locuitorilor. În această perioadă tristă, Tatiana descoperă că până în acest moment doar a existat. Și că de acum încolo începe cu adevărat să traiască. Motivul? Întâlnirea acesteia cu tânărul Alexander, locotenent în Armata Roșie.
Tatiana și Alexander împărtășesc încă din primele momente o dragoste aparte. Aceștia se întâlnesc în ziua când Tatiana este trimisă să cumpere provizii pentru familia sa iar Alexander o zărește mâncând înghețată în stația de tramvai. Povestea lor de dragoste începe cu o călătorie în jurul orașului în tramvaiul în care amândoi s-au urcat. Ea nu vrea să coboare deoarece mai vrea să îl observe puțin pe tânărul ofițer. El nu vrea să coboare deoarece este vrăjit de tânăra fată.
O iubire plină de sacrificii
Povestea dintre Tatiana și Alexander, personajele principale din Călărețul de aramă, pare a fi desprinsă dintr-un basm. Însă, basmul se năruie în momentul în care Tatiana află că are o rivală pentru inima tânărului locotenent. O rivală mai mare, mai experimentată și mult mai stăpână pe tainele flirtului. Cel mai rău este că, Tatiana nu ar suporta să îl câștige pe Alexander în favoarea rivalei sale și să o lase pe aceasta cu inima frântă. Deoarece, rivala fetei este nimeni altcineva decât propria sa soră, Dașa.
Astfel, încă de la început iubirea celor doi pare sortită eșecului. Izbucnirea războiului și avansarea nemților cu o viteză amenințătoare pe pământul sovietic face ca viața locuitorilor din Leningard să devină un adevărat calvar. Mâncarea se raționalizează ajungând de la 500 de grame de pâine până la 150 de grame pe zi. Condițiile inumane de trai ale locuitorilor le afectează atât sănătatea fizică cât și cea mentală.
Și totuși, în iureșul acestor evenimente, Tatiana rămâne sigură pe sentimentele ei și luptă pentru supraviețuire. Atât pentru a sa cât și pentru a familiei. La fel cum a renunțat la dragostea pentru Alexander pentru sora ei, acum renunță la o parte din rația sa pentru ceilalți membri ai familiei sale. Ce o ține în continuare atât de puternică? Chiar dragostea sa pentru tânărul locotenent. Pentru Alexander care continuă să vină la ei acasă, să se vadă cu sora sa, exact așa cum i-a promis Tatianei că va face. Vizitele lui sunt adevărate momente de chin pentru Tatiana. Pe de o parte, tristețea de a ști că nu va fi al ei. Pe de altă parte, bucuria de a-l vedea dar și chinul de a nu îl putea atinge.
Călărețul de aramă de Puskin
Pentru cei care au citit Călărețul de aramă de Puskin asemănarea destinelor personajelor le va sării repede în evidență. Iar, pentru cei care nu l-au citit, cele două personaje principale vor avea grijă să își asemene chiar ei viața cu celebrul poem. Îndrăgostiți iremediabil de literatură, Tatiana și Alexander se lasă purtați de versurile poemului și, privind statuia călărețului, își permit să viseze la propria poveste de iubire.
La fel ca și în poem, dragostea celor doi va fi supusă la multe încercări. Vor fi captați fără să vrea în lanțul de evenimente specifice războiului și nu doar o dată își vor salva unul altuia viața.
Călărețul de aramă de Paullina Simons, roman apărut la editura Epica, iese în evidență prin profunzimea personajelor sale. Atât Tatiana cât și Alexander sunt personaje complexe, conștiincios construite astfel încât, prin intermediul lor, cititorul va trăi o iubire magnifică în vremuri aproape imposibil de suportat.
One Comment
Cărți de pus sub brad (II) / Top 5 duminică - Luiza Potecă