Recenzie Lumina lui Trodheim de Laura Știrbu

14/08/2018

Lumina lui TrodheimTitlu: Lumina lui Trodheim

Autor: Laura Știrbu

Număr de pagini: 295

Editura: Quantum

Uite cum vine și ziua de marți, cum zboară timpul la fel cum zboară și dragonii în cartea Laurei Știrbu. Autoare a cărei carte, Lumina lui Trodheim, a fost publicată anul acesta la editura Quantum. Un rând de aplauze pentru acest lucru. Și încă unul pentru că e primul autor român pe care îl avem aici pe blog, ocazie cu care deschid și eu categoria autori români în meniul din dreapta. Revenind la carte, Lumina lui Trodheim face parte din seria Vicontele Verenței Pierdute și este supranumită și Harry Potter de România. Fani Hp ați auzit? Încă un copilaș de 10 ani pe care să îl idolatrizăm e disponibil. Iar numele său este Iustinian.

Regatul Valahiei Unite

Acțiunea întregii cărți se petrece pe teritoriul Valahiei Unite. Populația Valahiei cuprinde diferite categorii de oameni dar, cei mai importanți sunt Magii și Zburătorii. Aceștia sunt formați în timpul a 8 ani în cadrul Cetăților Unități Vel. Pe întreg teritoriul Valahiei există 9 astfel de cetăți. 9 locuri unde tinerii începând cu vârsta de 10 ani se antrenează pentru a ocupa locuri în cele mai înalte funcții ale țării. Dintre toți studenții, cele mai apreciate sunt zburătoarele. Acestea sunt foarte rare iar fiecare în parte aparține regelui.

lumina lui trodheim

O zburătoare nemaipomenită al cărui nume este știut pe întregul meleag este Liliana Venin. Tânăra în vârstă de 16 ani este renumită pentru abilitățile ei în luptă dar și pentru afinitatea pe care aceasta o are pentru dragoni. Întâmplarea face ca aceasta să se pregătească la aceeași academie ca micuțul nostru Iustinian. La Academia SanteVel. Relația dintre cei doi este una de admirație, băiatul fiind fascinat de tânăra roșcată. La fel ca întreaga școală.

Dar, în spatele minunatei zburătoare se află un secret. Un secret care, odată aflat, ar putea zgudui întregul ținut. Căci, Venin nu este numele pe care tânăra la primit de la părinții săi naturali. Ci de la părinții săi adoptive. Cine sunt mama și tatăl ei defapt? Ei bine, despre mamă nu știu să vă zic. Dar, despre tată vă pot spune chiar foarte multe lucruri. De pildă, că are părul de aceeași nuanță a focului ca și Liliana. A, și că este un criminal nebun.

Micuțul Iustinian

Lăsând-o pe tânăra Venin în pace, haideți să mai aruncăm o privire la micuțul nostru zburător. Iustinian este un copil crescut la malul mării. Defapt, el chiar crede că este un fel de copil al mării. Despre părinții săi chiar nu știu nimic. Și nici el nu știe. Tot ce știe băiatul este ceea ce a aflat de la Boromir. Bărbatul care l-a crescut încă de când era un prunc și pe care îl alintă unchiule. Visul lui Iustinian de a deveni zburător pare a exista dintotdeauna. Și ca atare, Boromir își pregătește nepotul de mulți ani. De la a-l învăța tainele alfabetului până la tipuri de dragoni și lupta cu sabia.

Aflându-se la malul mării, Iustinian este sigur că în următorul an se va pregăti la cetatea AluvioVel. Cetate la care învață majoritatea tinerilor din regiunea sa. Dar nu asta este cea ce îl interesează pe Iustinian. Ci faptul că la AluvioVel se află dragoni de apă. Boromir, însă, nu este de aceeași părere cu băiatul.   El crede că o singură cetate Vel este suficient de bună pentru nepotul său. Iar aceea este SanteVel.

lumina lui trodheim

Chemat de către un vechi partener să îl ajute, Boromir se vede nevoit să își lașe nepotul să străbată de unul singur drumul până la SanteVel. Astfel, înarmat cu o hartă, câteva merinde și o traistă rezistentă, Iustinian pleacă la drum de unul singur. Pardon, nu chiar de unul singur. Căci, alături de el merge curajosul Titirez. Puiul de câine pe care Iustinian la găsit în pădure.

Lumina lui Trodheim

Lumina lui Trodheim

Lumina lui Trodheim de Laura Știrbu este o carte aparte pentru toți cititori din România. Este o senzație superbă să citește despre anumite locuri într-o carte și să stai să faci corelații cu orașele sau regiunile din țara ta. Nu doar o dată s-a întâmplat să citesc despre un loc și după să stau să mă uit pe hartă în încercarea de a îmi dai seama unde anume este.  Cartea, de gen fantasy, este cât se poate de interesantă. Mi-a plăcut să îl urmăresc pe Iustinian pe parcursul anului său școlar. De asemenea, mi-a plăcut să văd cum cad măștile pe chipul a două zburătoare pe care, la începutul cărții, nu le-am suportat.

Acțiunea este interesantă iar, pe parcursul cărții mai multe detalii legate despre Valahia ies la iveală. Acum, sinceră să fiu, sunt puțin nemulțumită. Pentru că, după ce am terminat volumul 1 încă am destul de multe întrebări fără răspuns.  De exemplu cine sunt părinții lui Iustinian. Sau de ce Boromir a plecat cu acel om. Ori cum anume a murit fratele lui Boris  Nabadov. Ambii frați Nabadov făcând parte din cercul restrâns al domnișoarei Venin.

Și, încă ceva despre care sunt curioasă, este profeția pe care mama ei a rostit-o în ziua nașterii sale. Ce? Nu v-am spus de profeție? Ei, atunci vă las mai jos profeția și profit de ocazie să vă invit să îi achiziționați cartea Laurei Știrbu de pe elefant. Lumina lui Trodheim, volumul 1 din seria Vicontele Verenței Pierdute. Apropo, știe cineva cine e vicontele sau aștept cu sufletul la gură volumul 2?

Se naște în ziua de 3 dezbinătoarea de popoare, soață numai unuia, numit în ascuns, la fel ca ea, continuatorul liniei. Regină ajunsă, mare vărsare de sânge se va purta în numele ei, până tot ce cu trudă s-a făcut se va fi destrămat.

PS: Seria are propriul site https://my-vvp.com/

No Comments

Leave a Reply